|
Krydda din tillvaro
Tänk dig en ljum sommarkväll. Solen går ner, daggen stiger och in genom köksfönstret strömmar ljuvliga dofter av mynta, citronmeliss och timjan... Ingeborg Lingegård, Visby, kan allt om kryddodling. En gång drev hon Krusmyntagården på Gotland och hon har skrivit flera böcker i ämnet. Så här säger hon: - Normalt gäller ju att man inte ska lägga rabatter runt huset, eftersom vatten kan skada grunden. Men det gäller inte kryddor, eftersom de inte kräver särskilt mycket vatten. Dessutom är de vackra och doftar så ljuvligt. Snäll citron för nybörjaren Ett tips till nybörjaren är den snälla citronmelissen, som kan skördas upp till tre gånger per säsong. - Det är en perenn (flerårig) krydda som doftar himmelskt. God i såser och sallader, till te, fisk och till och med att bara tugga på. Den kallas hjärtansfröjd för sina goda egenskaper. Te på citronmeliss lär vara välgörande för nerverna, ger en god sömn och vackra drömmar. En annan bra krydda för nybörjaren är den äkta krusmyntan: - Te på mynta är bra mot gallbesvär och uppkörd mage. En kvist i kokvarmt vatten i tio minuter ger ett aromrikt te. Spansk körvel är en annan krydda Ingeborg rekommenderar: - Den passar bra i te, soppa och som garnering. Efter blomningen kommer det svarta fröet som smakar lakrits och kan användas som brödkrydda och till inläggning av gurka. Den kan också skördas flera gånger om året. Skydd mot råttor och ormar Libbstickan är en annan favorit - en gammal kulturväxt som kan bli stor som en buske: - Förr i världen hade man den utanför dörren för att hindra råttor och ormar att komma in. Man gned också in oxarna med libbsticka mot bromsar. Lade man bladen i en ring runt äggen, slapp hönsen få hönslöss. Men frånsett det är den en utmärkt krydda i grytor och soppor. Bara ett blad smulat i vegetariska rätter ger en smak av köttbuljong. Ingegerd Ekstrand
Tio goda
krydd-råd
|
|