Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Lokets recept
201
Leif "Loket" Olsson.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Västkustsallad à la Levén.
(4 personer)
4 ägg
40 räkor av ishavsmodell
20 blåmusslor
1 kronärtskocka
2 tomater
1 gurka
1 dl rostade majskorn
1 paket haricots verts
1 knippa dill
1 rödlök
1 huvud isbergssallad
1 påse färsk spenat
Dressing:
1 dl olja
0,5 dl vitvinsvinäger
salt, grovmalen vitpeppar
Tillbehör:
Smörstekta brödkrutonger
Gör så här:
Tina räkorna om de är frysta. Koka kronärtskockan i lättsaltat vatten tills bladen släpper lätt. Det tar cirka 20 minuter. Använd de finaste bladen och bottnen. Koka äggen, skala och dela i kvartar. Koka haricots vertsen och kyl av i kallt vatten.
Om du använder färska musslor: Skrubba dem ordentligt och skölj med kallt vatten. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar hårt på dem. Koka upp ett par deciliter vatten och eventuellt en skvätt torrt vitt vin. Koka musslorna på hög värme några minuter tills de öppnat sig. Låt svalna. Skala och skiva löken tunt. Skölj och strimla spenaten. Skiva eller strimla de övriga grönsakerna Arrangera allt i små grupper. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Krön med dillvippa.

140
Namn: Leif "Loket" Olsson..
Ålder: 56 år.
Yrke: Programledare i tv.
Aktuell: Bingolott.
Vardagsmat: Jag äter tyvärr mycket snabbmat, några kvällar i veckan steker jag upp något i pannan, gärna svamp eller räkor. Jag har ju åldersdiabetes och har slöat till lite med kosten. Jag mår bra, men undviker smågodis, socker, söta läskedrycker och för mycket smör.
Vardagsdryck: Vatten eller mineralvatten.
Festmat: Det godaste jag vet är min mammas mat, som kåldolmarna här. Numera lagar hon ju inte mina middagar, men vi försöker äta frukost ihop hos henne. Jag äter ägg, gröt eller fil, smörgås och kaffe eller juice.
Festdryck: Vin.
Bästa matminne: Det fanns en restaurang förr här i Göteborg, White Corner. Där serverades det finaste kött, samtidigt som Harry Persson spelade piano. Det var T-benstek med gott kryddsmör av alla slag. Härligast var att äta middag där fredag eller lördag kväll.
Värsta matminne: När jag som handbollsdomare for runt i världen och åt paella med oskalade räkor i Spanien och rå fisk i Japan. Jag har alltid tyckt man ska äta det som landet bjuder, men det tar tid att vänja sig.
Tre saker på en öde ö: Bingobricka, tjock bok och något att äta.
Tre viktiga saker i livet: Vänskap, ärlighet och mina goa travhästar.
Loketdolmar med gräddsås.
(6 personer)

1 stort vitkålshuvud
250 g fläskfärs
250 g kalvfärs
0,5 dl risgryn
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 dl öl
salt
vitpeppar
smör till stekning
2-3 msk sirap
Sås:
3 dl sky + buljong eller vatten
2-3 msk vetemjöl + vatten
3-4 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
Gör så här:
Koka risgrynen i mjölken till en tjock gröt och låt den kallna. Skär bort stocken på vitkålshuvudet och förväll det i kokande saltat vatten. Lossa bladen efter hand som de mjuknar och låt dem rinna av på en handduk. Skär bort en del av den grova mittnerven. Blanda färsen med ris, grädde och öl samt salt och peppar. Smaka av färsen väl. Fördela färsen i kålbladen. Vik in sidorna och rulla ihop dem till eleganta paket. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt och bryn dem vackert ljusbruna runt om i omgångar. Lägg över dolmarna efter hand i en gryta eller långpanna och droppa över litet sirap. Vispa ur stekpannan med kålspad eller buljong och häll skyn över dolmarna. Efterstek dem under lock på svag värme tills kålen känns mjuk. Det tar 30-40 minuter. Eller låt dolmarna eftersteka i 225 graders ugn 45 minuter. Späd med buljong under slutet av stekningen. Koka upp skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i kallt vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt grädden och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt litet soja. Servera med nykokt potatis och rårörda lingon.

Flamberade honungsstekta bananer med vaniljglass.
(4 personer).

4 bananer
100 g smör
1 dl flytande honung
5 cl konjak
glass
björnbär och röda vinbär
Gör så här:
Dela bananerna på längden och stekt dem i smör. Tillsätt honung, fortsätt värma, slå över konjaken, tänd på och låt brinna ut. Servera genast med gräddig vaniljglass och dekorera med färska bär.

Väl valda drycker:

Mineralvatten.
4171 Le Relais de Cheval blanc, Bordeaux. Frankrike. Vitt, torrt. 74 kronor. Doften domineras av två aromer, dels från ekfaten som ger en ton av rostat bröd, dels från druvorna som ger en ton av svart vinbär och persika. Torr och fruktigt smak.
2688 Val Sotillo reserva 1990. Spanien. 159 kronor. Ett smakrikt vin med tydlig jordighet och ekfatston. Har en markerad strävhet. Mycket välbalanserat. Kan med fördel lagras i flera år.
7746 Deinhard Lila, mousserande. Tyskland. 69 kronor. Doften är frisk och druvig med en elegant skummande mousse.
Passar till en apéritif före måltiden tack vare den pigga syran men går också utmärkt till en god dessert.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK