Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat&Vin
 
  

Snart är det kräftdags igen. Förnya din kräftskiva och duka bordet på ett annorlunda vis. Och varför inte bjuda på en kräfträtt med doft av New Orleans? Här är guiden till ett annorlunda kräftparty.
Årets kräftfest!

Trendigaste kräftbordet: Bord i oljad ek 12 100 kr och stolar 1 450 kr från Room. Tallrik ”XL” 99 kr, bestick ”Simon”, 79 kr, skaldjursgafflar 45 kr, glas ”Unlimited” 199 kr/2 st, Duka. Snapsglas 25 kr, Clark's Case. Tabletter 39 kr, Bruka design. Diskhanddukar med röd rand 35 kr från Room. Ljusslinga med röda rislampor
298 kr för 10 stycken från Coctail.
Foto: ROBERT JOHANSSON

Åttonde augusti. Det datumet var länge nästan lika traditionstyngt som 24 december. Den åttonde augusti var nämligen datumet för den svenska kräftpremiären.   Den är numera avskaffad, men det är i alla fall under de första veckorna i augusti som den klassiska kräftskivan ska hållas.
  Kräftpremiären är en gammal tradition sedan artonhundratalet. Redan på den tiden var vi så förtjusta i de inhemska delikatesserna att myndigheterna ansåg sig tvingade att införa fiskeförbud för att skydda beståndet. Mellan åttonde augusti och första november varade kräftsäsongen, resten av året var allt fiske förbjudet.
  Som bekant hjälpte det inte. Kräftpesten kom emellan och idag kan man skatta sig lycklig om det är svenska flodkräftor på bordet.
  Datumet för kräftpremiären behölls trots det ända till 1990. Först då blev det tillåtet att sälja kräftor hela året.
  Men det är i alla fall i augusti som de allra flesta äter kräftor. Ungefär 95 procent av försäljningen sker då. Handlarna har försökt att lansera kräftor till nyår och påsk, men det har inte fallit konsumenterna på läppen. Traditioner är som bekant till för att bevaras och den svenska kräftpremiären ruckar man inte så lätt på.
  Det är ju trots allt något speciellt med att ordna kräftskiva i augusti.
  Vi svenskar brukar aldrig försumma chansen att få ta på oss lustiga hattar och frossa i de illröda djuren, med alla tillbehör som dessa kräfva. Och dignande kräftbord, immiga flaskor och spexiga snapsvisor gör sig helt klart bäst under sensommarens fullmåne.
  Men om man tröttnat på den skärgårdsromantik och grosshandlarstämning som omger det traditionella kalaset kan man ju alltid förnya sig. Mycket inspiration kan man hämta från andra kulturer. Det är inte bara i Skandinavien som vi uppskattar kräftor.
  Vi har dukat ett kräftbord i modern stil med kinesiska lyktor och ger recept på hur man kan servera kräftorna på cajunvis, så som de serveras i mörkaste Louisiana, varifrån faktiskt en stor del av de kräftor vi äter kommer.
  Det går att vara nyskapande även om man vill hålla på gamla traditioner.


Crawfish cook, en kryddig kräfträtt från New Orleans i USA. Just från dessa trakter kommer de flesta kräftor som serveras på svenska kräftskivor.
Foto: ROBERT JOHANSSON

Crawfish cook
4 personer

40-50 kräftor
16 medelstora potatisar
4 majskolvar
36 hela vitlöksklyftor
8 rödlökar
4 röda chilifrukter
4 gröna chilifrukter
Drygt 1 dl crawfish boil

Har man inte kryddblandningen crawfish boil kan man göra den själv:

8 msk cayennepeppar
4 msk paprikapulver
saften från 4 citroner
4 msk svartpeppar
8 lagerblad

1. Koka potatis, majs, lök, vitlöksklyftor och chilifrukter mjuka tillsammans med kryddorna i rikligt med vatten.
2. Spola under tiden av kräftorna med kallvatten så att dillsmaken försvinner om det är färdigkokta frysta kräftor du använder.
3. Lägg ner dem i grytan och låt dem koka i tre minuter. Dra grytan av plattan och låt kräftorna stå i spadet i tio minuter. Slå av spadet och servera rätten rykande het på tidningspapper.


Bästa snapsen till kräftkalaset: Aftonbladet tipsar

   

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK