Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
MÅNDAG 11 JANUARI 1999
  

Kortare arbetstid – för hälsan och jobben

Lokala arbetstids-
projekt visar vägen

ederländerna har bland annat genom arbetstidsförkortning lyckats sänka arbetslösheten. I början av 1980-talet var den 15 procent men är nu nere under fyra procent.
Kortare arbetstid är ett återkommande krav från de fackliga och socialdemokratiska medlemmarna här hemma. Än så länge har inte mycket hänt. Arbetstidsfrågan sköt visserligen fart då Ulrica Messing var biträdande arbetsmarknadsminister. Hon samlade forskare och samhällsdebattörer runt sig och försökte få arbetsmarknadens parter att göra upp om arbetstiden.
  I fackföreningsrörelsen kräver tunga förbund som Metall och Kommunal kortare arbetstid. I årets avtalsrörelse drev Kommunal idén om en arbetstidsbank. Tanken var att alla medlemmar skulle få sex extra semesterdagar att lagra i en timbank. Om de tog ut tiden som kortare arbetsdag eller längre semester skulle vara valfritt.

Mer än hälften vill jobba mer
   Det stora problemet för Kommunals medlemmar är emellertid att så många arbetar deltid och i tillfälliga anställningar. Mer än hälften av deltidarna önskar jobba mer eller i varje fall få heltidslön.
   Arbetet inom exempelvis omsorgen sliter dock hårt. Därför är kortare arbetstid även en hälso- och välfärdsfråga.
  LO-tidningen berättade nyligen om ett försök med sex timmars arbetsdag inom äldreomsorgen i Helsingborg. Personalen har blivit mer motiverad och fler har fått en aktivare fritid. Sjukfrånvaron har halverats och de anställda har fått bättre kontakt med pensionärerna.
  – Det sjuder bland de anställda – de fortbildar sig, gympar och träffas och diskuterar hur vi kan förändra arbetet, säger Lotta Nobel, chef för Fredriksdals vårdbolag, till LO-tidningen.
Tack vare 30-timmarsveckan har många deltider omvandlats till heltider. De som jobbade 75–80 procent fick bibehållen arbetstid och löneförhöjning medan de som tidigare jobbade heltid fick bibehållen lön och kortare arbetstid. Femton personer har kunnat nyanställas.
   Facket hoppas att projektet får fortsätta under 1999. Andra kommuner är i gång med liknande projekt. Växjö var först i landet med att byta löneökning mot kortare arbetstid.
Driv på, superministrarna
   Enligt forskare som utvärderat Helsingborgsprojektet har samhället vunnit ekonomiskt genom att kostnaderna för långtidssjukskrivningar, förtidspensioner, bostadsbidrag, a-kassa och företagshälsovård minskat. Dessutom har de nya jobb som skapats givit ökade skatteintäkter.
  Förhoppningsvis driver superministrarna Sahlin och Rosengren på i arbetstidsfrågan så att de socialdemokratiska kongressbesluten om kortare arbetstid äntligen kan bli verklighet.
epost: ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17