Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
TORSDAG 17 DECEMBER 1998
  

Nobels skamliga vapenhandel

Fredspris finansieras av stridsplan och vattenkanoner
Den brittiska söndagstidningen Observer har kartlagt hur Nobelstiftelsen bedriver aktiehandel. Resultatet är djupt genant, långt från de glansfulla salongerna, kungatalen och de stora snillenas tankevärld.
 Stiftelsen använder drygt en halv miljard för att via fondhandlare köpa aktier på London-och New Yorkbörserna. Den aktieportfölj som Nobelstiftelsen därmed byggt upp rymmer en rad stora vapenproducenter, bland dem Boeing, British Aerospace, GKN och Smiths Industries.
 British Aerospace har försett den indonesiska militären och ockupationsmakten på Östra Timor med stridsflygplan. GKN har utrustat ockupanterna med vattenkanoner. I båda fallen handlar det om vapen och utrustning som använts mot demonstranter och fredsaktivister. Hundratusentals människor har dödats.
 Nobelstiftelsen förmedlar samtidigt stora prispengar till frihetsrörslen i Östra Timor. För två år sedan fick biskop Carlos Belo och José Ramos-Horta fredspriset för sin kamp för Östra Timors oberoende.
 Å ena sidan blir Nobelstiftelsen lite rikare på vapenleveranser till ockupanten och å andra sidan delar den ut pris till dem som bekämpar ockupanten. Dubbelmoralen kunde inte varit mer avslöjande.

 Trafiken och metoderna är likartade i Burma. Fredspristagaren Aung San Suu Kyi had vädjat till västbolag att hålla sig borta från militärdiktaturen. Det hindrar inte att Nobelstiftelsen placerat kapital i företag som investerat i Burma. Nobelstiftelsen har också berikat sig på företag som sålt arméhelikoptrar till Kina, Colombia och Turkiet.

Jody Williams, som fick fredspriset för sin kamp mot landminor, säger att hon är djupt chockerad över Nobelstiftelsens investeringar i vapenindustrin. ”Det är fasansfullt att Nobels prispengar kommer från profiter, skapade genom vapenförsäljning”, säger en annan fredsaktivist. Förmodligen finner ansvariga inom sjukvård och medicinsk forskning det lika egenartat och hycklande, att Nobelstiftelsen fyller på sina fonder med avkastningar från aktieinköp i tobaksbolag som BAT och Imperial Tobacco.
 Anklagelserna bekräftas av Nobelstiftelsens bank- och fondrepresentanter. Nobelstiftelsens ekonomiansvarige Åke Alteus säger att det inte finns några etiska restriktioner för placeringen av stiftelsens kapital.
 Det finns uppenbarligen inte heller några gränser för stiftelsens dubbelmoral och brist på omdöme.