Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
FREDAG 20 APRIL 2001
 
  

Lagtrots som dygd
Borgerliga politiker brukar hävda vikten av lag och ordning. I Stockholm gör de tvärtom. Liberaler och moderater i kommunen och landstinget har gjort lagtrotset till dygd. Skolborgarrådet Jan Björklund (fp) driver exempelvis frågan om betyg från första årskurs, trots att Skolverket påtalat att det strider mot skollagen.


Borgerliga politiker i Stockholm en fara för demokratin

  Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m) privatiserar socialtjänsten och menar att JO:s kritik inte behöver tas på allvar. Hon har dock fått backa lite på grund av opposition både internt och i medierna. Planerna läggs på hyllan tills frågan är utredd rättsligt. Axén Olin vidhåller dock den befängda tanken att socialtjänstens utredningar inte ingår i myndighetsutövningen.
  Trafiklandstingsrådet Elwe Nilsson, också han moderat, har nu åtalats för brott mot aktiebolagslagen. Enligt kammaråklagaren vid Ekobrottsmyndigheten har Nilsson åsidosatt skyldigheten att informera samtliga ledamöter i SL:s styrelse vid försäljningen av tunnelbanan till Connex. Skulle han bli fälld kan han få fängelse.

Behöver åklagaren bättre bevis?
   – Det skulle aldrig falla mig in att förankra affärsmässigt viktiga beslut hos mina politiska motståndare, säger Elwe Nilsson till Dagens Nyheter.
  Kan det tolkas som något annat än ett erkännande? Behöver åklagaren bättre bevis för att Nilsson faktiskt uppsåtligen har brutit mot aktiebolagslagen? Nåja, det får en rättslig prövning utröna.
Fallet är dock principiellt intressant. Det visar hur svårt det är att förena affärsverksamhet med politiskt beslutsfattande. För moderaterna, som så gärna säljer ut offentliga sektorn och har pippi på bolagiseringar, borde åtalet leda till besinning. Av moderater hade vi förväntat oss att de skulle kunna aktiebolagslagen. Sammanblandningen av politikerroll och direktörsroll är ett uppenbart bekymmer i den offentliga maktutövningen.
Brist på demokratisk insikt
   Men Nilssons uttalande är värre än så. Det visar på en brist på demokratisk insikt. För honom är politik tydligen inte att göra det bästa för medborgarna utan enbart att driva moderata idéer. Till demokratin hör kompromissandet och det partiövergripande samtalet.
Ur ett brett medborgarperspektiv är den politiska kompromissen alltid bättre än den partipolitiska profileringen. När Elwe Nilsson hävdar att det inte skulle falla honom in att förankra stora beslut hos politiska motståndare har han inte medborgarnas bästa för ögonen utan bara sitt partis. Politik handlar visst för honom bara om gruppegoism och partiintressen och har inget med medborgarna att göra.
   Den borgerliga kommun- och landstingsledningen i Stockholm trotsar både lagen och medborgarna.
  Tala om demokratiförakt.


epost:
ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17


Här finns länkarna till ledarsidans artikelserier

   

 
  FLER LEDARARTIKLAR