Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
SÖNDAG 30 JULI 2000
 
  

350 IMPONERANDE SYN Folkhemmet förverkligade drömmarna om social trygghet och arbete för alla i Sverige. En modell som nu även imponerar på progressiva kretsar i USA.
Foto: URBAN ANDERSSON
Text: Lena Askling Varning för USA:s
flexibla otrygghet

Den svenska modellen tycks överleva allt: regnet, tidsandan, nittiotalskrisens stålbad, monetarismens attacker, globaliseringen, superkapitalismens profithunger. Och den har framtiden för sig.
  Jag hittar i de sommarmagra tidningarna två intervjuer med två ledande fackekonomer som verkligen stått i frontlinjen under attackerna mot den svenska modellen – LO:s
P-O Edin och TCO:s Roland Spånt.
  En av dem går, Edin som lämnar sin post i höst vid LO-kongressen. En kommer, Spånt som återvänder efter tre år som arbetsmarknadsråd i Washington. Vad de två betytt för fackföreningsrörelsens samlade försvar för välfärden och arbetsrätten är svårt att mäta, men lätt att inse.
  I Arbetsmarknaden nr 5 berättar Roland Spånt hur åren i USA stärkt honom i övertygelsen om den svenska och europeiska modellens bärkraft med hyfsat anställningsskydd och väl utbyggd social välfärd.
  
Tvärt emot de flesta ekonomer hävdar Spånt att det amerikanska undret med hög tillväxt i snart tio år, växande sysselsättning och låg inflation inte beror på den amerikanska arbetsmarknadens ”flexibla otrygghet”. I stället är det centralbanken Feds penningpolitik, att våga hålla en låg ränta och inte knäcka tillväxt-
en, som skapat ”undret”. Det har lett till hög efterfrågan, hög konsumtion och fler i arbete. Med andra ord: klassisk efterfråge- och tillväxtpolitik.
  Samtidigt varnar Spånt för den antisociala modellen. I USA har de lågavlönade aldrig haft något trygghetsnät medan medelklassen haft ett slags anställningsskydd om de skötte jobbet bra och de har haft sjukförsäkring för sig och sin familj, betald av arbetsgivaren och viss rätt till föräldraledighet.
   I den profitledda marknadshushållningen monteras nu också medelklassens bräckliga trygghet ner av kapitalmarknadens anspråk på kortsiktiga vinster. Företagen drivs inte bara att avskeda personal utan att också dra in och försämra sociala förmåner. Cirka 45 miljoner amerikaner saknar i dag sjukförsäkring – och de blir en miljon fler varje år! En halv miljon amerikaner har tvingats gå i personlig konkurs – för att de inte har kunnat betala sina sjukvårdsräkningar, berättar Roland Spånt.
  
Men i Sverige innehåller i dag, precis som på sjuttiotalet, varje turistguide av rang en beskrivning av den unika välfärdsmodellen i vårt exotiska lilla land. Och det svenska välfärdsbygget börjar bli på modet igen. Vår jämställdhet, pappaledighet och världens längsta föräldraförsäkring imponerar inte bara i Europa utan också i progressiva kretsar i USA och Japan. Svensk sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik, vuxenutbildning och kompetensutveckling står modell i EU. Den här hemma så utskällda arbetsrätten uppmärksammas internationellt. Människor längtar inte efter påhugg, vikariat, slavkontrakt, otrygghet och arbetsgivarnas marknad. De längtar efter trygghet, fasta spelregler och eget inflytande på jobbet.
  Hur gör ni, frågar fackliga företrädare, politiker och forskare från när och fjärran. LO:s P-O Edin brukar svara: Vi håller ihop.
  För Edin har ett sammanhållet LO varit avgörande för fackets styrka att bedriva en solidarisk lönepolitik och en lönebildning som kan stabilisera samhällsekonomin och skapa resurser för social välfärd. LO bildade mer än någon annan front mot avrustningen av den offentliga sektorn och nedrustningen av den fackliga arbetsrätten under nittiotalet. Ingenjören hette P-O Edin.
  
Det som gjort den svenska välfärden och arbetsrätten så unik är just att den gäller för alla. Lika för alla. Arbete för alla. Social trygghet för alla. Likvärdig sjukvård för alla. Det har varit förutsättningen för att den svenska modellen lyckats.
  I den offentliga sektorn finns arbetarrörelsens bästa vilja och vackraste drömmar om solidaritet, rättvisa och jämlikhet inbyggda. Folkhemmet förverkligade dem. Men framtiden formar inte sig själv. Vi måste vara stolta över vår unika välfärdsmodell och minnas att den ständigt behöver nya byggnadsarbetare av samma övertygelse och kaliber som Edin och Spånt. Då förblir den en framtidsmodell.


epost:
ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17


Här finns länkarna till ledarsidans artikelserier

   

 
  FLER LEDARARTIKLAR