Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 30 DECEMBER 1999
  

Mamma år 2000!

"I it-världen går det inte att
vara mammaledig ett helt år"

Saga Skarin
Namn: Beata Wickbom.
Ålder: 31.
Familj: Sambon Joachim Hövel.
Gör: Mammaledig från it-företaget Razorfish.
Bor: Stockholm.
Tjänar: 506 200 kr (1998).
Foto: JESSICA GOW

Mammaledig?
  Inte så värst. Och inte särskilt länge.
  Beata Wickbom tänker fortsätta vara den hon är - fast hon blir mamma.
  - Jag vill fortsätta leva både som flickvän och som vän.
  Beata Wickbom ska bli mamma. Första barnet i det som hon och sambon Joachim hoppas ska bli en stor familj är beräknat till den 24 januari. Hon säger att hon ser ut som en köttbulle på ben - och hon har rätt. En glad köttbulle. Hon är frisk, pigg och förväntansfull.
  Beata gör inte valet ”antingen barn eller karriär”, utan ”både - och”.
  - Jag känner inte att jag uppoffrar mig för mina barn.
  Men hon har redan ordnat om sitt liv en del. I förra veckan arbetade hon sin sista dag som marknadschef på internetföretaget Razorfish, hon har utsett sin efterträdare och när hon kommer tillbaka vill hon jobba med mer globala frågor. Nu ska hon vara ledig ett litet slag.
  - I januari och februari har jag inget inbokat i kalendern, men sedan tänkte jag dra igång så smått, säger Beata. För i Beatas värld är en sammanhängande och hundraprocentig mammaledighet ingen självklarhet.
  - I it-världen händer allt i realtid, det går inte att vara borta ett år, säger hon.
   Måste man hoppa av sitt jobb för att kunna skaffa barn?
  - Nej, men de flesta väljer att inte vara borta ett helt år.
  Beata tar med sig datorn hem och även om hon inte kommer att jobba på Razorfish den första tiden, har hon annat att göra. Bland annat är hon styrelseordförande i företaget ”Growinlife”, en webbutik för gravida kvinnor som öppnar i vår. Företagets vd har en dotter på fyra månader, som följt med mamma på jobbet sedan hon var en plutt. Det verkar som om Joachim och Beatas barn kan komma att möta en liknande start på livet. Beata ska plocka ut föräldraledigheten, men Joachim kommer att ta färre uppdrag och jobba hemifrån i större utsträckning. Så är det tänkt. Men än är barnet inte fött. Mycket kan hända.
  - Vi får se, även om jag har svårt att tänka mig det kanske jag inte tycker att det är så jättekul att bli förälder. Då kanske Joachim får vara hemma. Det finns plats för mig på mitt gamla jobb, säger hon.
  Beata ser inte föräldraskapet som ett totalprojekt utan som en del av livet. En del hon vill ge mycket tid och kraft. Men ändå: En del.
- Jag tycker att det är skrämmande med människor som helt och hållet ägnar sig åt barnet. Det är i och för sig deras val, men de blir så himla mycket mammor att de tappar bort att vara partner, väninna och yrkesperson.
  Beata säger att hon vill vara både uppfostrare och kompis. Hon vill vara konsekvent, sätta gränser och skippa flummet. Hon vill ge dem starka värderingar och trygghet. Och så vill hon låta dem kämpa och längta.
  - Barn i dag får för lite motstånd. Det är lätt att välja de enkla lösningarna, särskilt för föräldrar som har råd att göra det. Men jag vill att mina barn ska få kämpa, det finns en glädje i det också.
  - Jag vill ge mina barn en naiv barndom, låta dem vara oförstörda av kommersialismen.
  - Jag vill ta med mig mina barn och visa dem saker jag själv är intresserad av.

Forskare: Nu vill kvinnor ha mer än bullar och blöjor



epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805