Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
MÅNDAG 29 NOVEMBER
  

Hormoner styr
hur barn leker

Klara, Corinne, Cecilia (längst fram), Hedda och Ebba (längst bak) har mest tjejkompisar.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Ny svensk studie förklarar varför
flickor väljer dockor

Sexåringarna Hedda och Ebba leker helst med dockor. Och med varandra.
  Att de föredrar flickleksaker och flickkamrater styrs av deras hormoner.
   I alla fall enligt en ny svensk studie.


Fem flickors favoriter

1.Vilken är din favoritleksak? Vem har du fått den av?

2. Vem leker du mest med i skolan?

3. Vad vill du bli när du blir stor? Varför?

Klara Soldén Lilliegren, 6:
1. En gunghäst som vi hittat.
2. Corinne.
3. Hästskötare eftersom jag älskar hästar.

Corinne Nytén Hedlund, 6:
1. Ett delfingosedjur som jag köpt själv eftersom jag ville ha det.
2. Ebba, Anton och Johanna.
3. Frisör eller sjuksköterska. Det är kul med frisyrer och roligt att hjälpa andra.

Cecilia Bergstrand, 6:
1. Leksakshästar, jag kommer inte ihåg vem jag fått dem av.
2. Corinne och Hedda.
3. Veterinär eftersom jag gillar djur.

Hedda Vitestam, 6:
1. Barbiedockor som jag fått av mamma, mormor och kompisar.
2. Cecilia och Corinne.
3. Det vet jag inte ännu.

Ebba Taylor, 6:
1. Min spis och mina dockor som jag leker med tillsammans med min lillebror. Jag tror att jag fått spisen av mamma och pappa.
2. Amanda och Annie, ibland Wilhelm.
3. Frisör eller sälja blommor för det verkar inte vara så jobbigt.

Anna Servin.

  Anna Servin, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, har i samarbete med Huddinge sjukhus studerat 300 barns lekbeteende med könet som utgångspunkt. Hennes doktorsavhandling slår fast att det är andelen androgener, det vill säga manligt hormon, som avgör vilken typ av leksak ett barn väljer.

– Redan vid nio månaders ålder går det att se skillnader mellan pojkar och flickor. När barnen fyllt ett år har ett tydligt mönster utvecklats, menar Anna Servin.

  Hon anser att resultatet tyder på att det manliga hormonet styr utvecklingen av hjärnan på ett sätt som gör oss disponerade för olika sorters beteende.
  – Pojkar har generellt sett en bättre spatial förmåga; de ser och förstår hur olika konstruktioner hänger ihop och de är ofta mer förtjusta i byggleksaker. Flickor är vanligen mer välutrustade verbalt och har ett större intresse för relationer och väljer därför leksaker utifrån dessa förmågor.
  Hon stöder sina påståenden på en del i forskningsrapporten som handlar om flickor med den ärftliga sjukdomen congenital adrenal hyperplasia, CAH. Den innebär att flickorna som foster producerat ovanligt höga doser av manligt hormon.
  Anna Servin har ingående studerat 29 CAH-flickor och jämfört dem med en kontrollgrupp. Ju svårare form av CAH flickorna hade desto vanligare var det att de föredrog pojkleksaker och pojkkamrater. Ett resultat som inte var alldeles lätt för Anna Servin att acceptera.
  – När jag påbörjade projektet hade jag aldrig hört talas om CAH och ansåg dessutom att de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor inte var särskilt stora. Men mitt synsätt har successivt förändrats.

– Men som feminist blir jag oerhört provocerad över de som klappar händerna och använder min avhandling som bevis för att kvinnor hör hemma vid spisen.

  – Det enda min forskning visar är att det finns en biologisk förbereddhet som skiljer mellan könen, men det är ju upp till oss vad vi gör med den. Samspelet mellan arv och miljö är ytterst intimt. Det är enbart den sociala miljön som kan påverka de medfödda könsskillnaderna.
n Så du anser inte att flickor som leker med bilar är onormala?
  – Absolut inte! Det är fullständigt vansinne att hävda att det ena eller andra beteendet har ett högre värde. Vi måste komma ifrån det eviga kategoriserandet och i stället låta var och en få vara som den är, oavsett kön.
Anna Lindvall



epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805