Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
ONSDAG 11 NOVEMBER 1998
 

”Visa att du säger nej till kvinnovåldet – ta på dig vita bandet”

1997 anmäldes 19.093 fall av kvinnomisshandel.Samma år anmäldes 264 överfallsvåldtäkter – drygt fem i veckan.
Var tredje kvinna är rädd för att gå ut på kvällen.
– Nu måste vi män sluta tiga om kvinnovåldet och visa att vi bryr oss, säger skådespelaren Lars Naumburg som drar igång White ribbon-kampanjen.


”Det kan ge en sorts personlig upprättelse att ta avstånd från kvinnovåldet och tala om för kvinnorna att man bryr sig”, säger Lars Naumburg, general för White ribbon-kampanjen i Sverige.
Foto: PER BJÖRN

Svenska man, sätt på dig ett vitt band den 29 november.
  Då säger du nej till våld mot kvinnor.
  Lars Naumburg drar igång den internationella White ribbon-veckan även i Sverige.
  – De som utövar våldet är män. Eftersom det är männen som sägs vara problemet tror vi att det är männen som också är lösningen, säger skådespelaren och våldsförebyggaren Lars Naumburg.
  Han är en av många män som sackar på stegen mörka kvällar för att markera att de inte följer efter kvinnan som går framför. Och han är inte ensam.
  Lars Naumburg har själv upplevt kvinnomisshandel på nära håll.
  – En av mina närmsta vänner levde i en familj där pappan misshandlade både sin fru och sina barn mycket grovt, berättar han.

”Manligheten” bär skulden
  Han menar också att det är den konventionella manligheten som är roten till all kvinnomisshandel.
  – Jag har upplevt in på mitt bara skinn att den har skadat mig som människa och mitt känsloliv.
  Nu har han skrivit boken ”Över gränsen” som handlar om män och kvinnomisshandel och sedan en månad tillbaka är han också ordförande för den nystartade svenska White ribbon-kampanjen (white ribbon betyder vitt band).
– Vi utgår från att kvinnomisshandel är en fråga om värdering. Att de män som utsätter kvinnor för våld någonstans anser att de har rätt att göra det. Våldet fortplantar sig sen från generation till generation. Det har blivit en folksjukdom.
  I Sverige finns nästan ingen forskning på det här området. Men i Kanada, där mycket liknar svenska förhållanden, ligger man långt före. Där har undersökningar visat att nästan en fjärdedel av alla män någon gång våldför sig på kvinnor. Det skulle betyda att nästan niohundratusen svenska män gjort våld på kvinnor, då inräknas allt från enstaka knuffar till grövre våld. Två tredjedelar av dem gör det också vid flera tillfällen.
– Nu måste vi män sluta tiga om det här och erkänna problemet. Det är en befrielse att som man visa var man står i den här frågan. Det kan ge en sorts personlig upprättelse att ta avstånd från kvinnovåldet och tala om för kvinnorna att man bryr sig, menar Lars.
  White ribbon-kampanjen är ett steg i den riktningen. Den startade i Kanada i början av 90-talet som en reaktion på ett våldsbrott där en man mördade fjorton kvinnor. Genom att sätta på sig symbolen, ett litet vitt band, gjorde man ett personligt ställningstagande mot våld mot kvinnor.

Miljontals män deltar
  Kampanjen sprider sig och miljontals män världen över sätter nu årligen på sig det vita bandet under veckan mellan den 29 november och 6 december. Nu har det alltså blivit dags för svenska män att också bekänna färg i frågan och ta ställning för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor.
  – Alla män kan förenas i den här frågan, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, står till vänster eller höger politiskt, om du är rik eller fattig. Det enda du måste göra är att ta personlig ställning mot kvinnovåldet i samhället, säger Lars.
Challe Lundholm”Jag vill inte hojta ’Hej, jag är snäll’ varje gång jag möter en kvinna i spåret.” Jon Hansson, journalist och joggare, skriver om joggningsdilemmat.

Fråga: Tror du att en kampanj kan minska våldet mot kvinnor?