Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TISDAG 10 NOVEMBER
 

Den nye mannen – en stolt mjukis eller en tilltufsad typ som man kan sätta sig på? Kvinna har tittat närmare på två nya mansbilder.
Var stolt över
att vara heterobög!
”Män får ta i varandra utan att först ha gjort mål”, skriver Henrik Johnsson, 26, programledare på SVT.
Foto: JESSICA GOW

Programledaren Henrik Johnsson skriver om riktiga män som använder damparfym och går arm i arm

Det mest manliga som finns är att säga JA. Att säga JA till sig själv utan att säga NEJ till andra.
Jag saknar ordet JA bland oss män. Framför allt bland dom som alltid måste tala om och visa att dom är män, eftersom dom inte är säkra på att det märks annars.

  Inte öppna, chansa och ta emot. NEJ, försiktigt, fegt och inga risker som kan förändra det som redan finns – samma gamla rutiga flanellskjorta.
  Jag skrattar lite tyst när jag ser tuffa övermogna män i verkligheten. Dom i medelålders-plus-gruppen, som bär t-shirt med rockbandsmotiv och keps bland folk i kostym i avsikt att vara tuff. Trots den bittra doften skulle jag vilja krama om, ta hem, duscha av och mumma in. Kanske med Jil Sanders damparfym, den luktar fantastiskt. Skulle du även vara sugen på nåt av dom nya herrnagellacken så visst – känn dig fri – helt okej.

Sen skulle du få vila ut på soffan så jag kunde väcka dig med te och macka och säga: Ja, ja allt är över nu. Du behöver inte vara värst. Du blir inte bättre av att säga att andra är sämre. Ditt liv är inte mer intressant för att du säger att andras är ointressant. Du behöver inte vara rädd för att vi inte ser dig.

Heterobög – en heterosexuell man som inte skäms för sin fåfänga, gillar att shoppa och bryr sig om sin balkonglåda
  Vi tycker att du är duktig fast vi inte ber vår kvällsbön i ditt namn, hissar flaggor för din skull eller knäfaller varje gång du smyger förbi. Det är lugnt.
  Våga säga JA till dig själv utan att säga nej till andra.
  Ju mer du kan ta, desto rikare innehåll får du. Gör dina egna val.

Sen hade vi kunnat gå ut på promenad. Arm i arm, eller hand i hand, så där mysigt som tjejer gör.
  Män får ta i varandra, utan att först ha gjort mål. Vi får tycka om varandra och sakna varandra utan att ”behöva ett meeting för att stänga några öppna case”.
  Varför säger inte alla kyrkans män JA till kärlek, till att tända ljus i stället för att försöka släcka? Varför delar dom inte med sig av Guds Godhet ? Om den nu är oändlig borde den räcka till alla människor?

Att vara man är att vara en bra människa. Det handlar om här och nu, inte om mjuk eller hård. Män och kvinnor är inte varandras motsatser.
  För i så fall hade allt omanligt varit kvinnligt och tvärtom. Men vem är jag att sitta hemma i lugn och ro och utse män och icke män?
  Jag gör som JAG vill, jag är man.

Henrik Johnsson


Tilltufsade män säljer bättre
Fråga: Är din man en heterobög?

Är du heterobög?


Per Sinding-Larsen, 33, programledare kanal 5:
– Ja, jag är superheterobög. Men jag tror inte att det är något nytt. Tänk bara på hur det var på 1700-talet. Men jag tror inte att det beror på att män har blivit tryggare i sin mansroll. Det är kvinnorna som har blivit säkrare och de vill inte ha machomannen.Peter Siepen, 36, nöjesreporter:
– Ja, jag gillar den stilen både i jobbet och privat. Jag har faktiskt gått på fest i klänning. Det verkar mer homo om man försöker vara macho och machostilen sätter så mycket gränser.


Mattias Hansson, 29, chef för P3 Stockholm:
– Ja, men skiljelinjen mellan att tänka på kläder och att hålla på med blomlådor är tydlig. Rollerna har förändrats när det gäller kläder och parfymer, men vägen till blomlådan är fortfarande lång.

Enkät: Anette Gärdeklint