Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
FREDAG 28 AUGUSTI 1998
 

IQ-brudarna

149
Sikta mot hjärnorna -– testa din IQ och fixa varannan damernas i Sveriges mest intelligenta förening. Diana Krull, 68, docent i lingvistik med IQ 156, och Charlotte Carlsson, 27, programmerare med 148 i IQ, är två som vågat ta steget in i Mensa.
Foto: SARA RINGSTRÖM

Snart tar tjejerna över Mensa, Sveriges smartaste förening
Är män mer intelligenta än kvinnor?
  Nä – i alla fall inte längre. Kvinnorna är på väg att ta över Mensa, Sveriges klyftigaste förening.
  – Tittar man under skalet på en kostym är där ofta ganska tomt, säger Charlotte Carlsson, 148 i IQ och nybliven medlem.
   Diana Krull, 68, ville spräcka myten att äldre kvinnor är trögtänkta.
  Charlotte Carlsson, 27, fick idén i Vecko Revyn.
  Båda klarade testet – och blev del i den våg av kvinnor som nu erövrar Mensa Sverige, föreningen för folk med extremt hög intelligenskvot. Minst 148 i IQ krävs för att godkännas som medlem.
Kvinnor i Mensa

Av Mensas 400 medlemmar i fjol var bara 64 kvinnor.
  – Men i år har vi fått 18 nya kvinnliga medlemmar, en ökning med 28 procent, säger Mensas pressekreterare Ola Kallemur. Andelen kvinnor blir snabbt större, männen blir inte fler i samma utsträckning.
Har männen blivit dummare?
   – Nej, det tror jag inte, säger Diana Krull, medlem sedan i vintras. Ska jag gissa berodde männens dominans förr på att kvinnor inte vågade testa sig. Kanske är kvinnor mer jantebenägna, och tillåter sig inte att vara elit. Särskilt inte äldre.

”Nu bryr sig tjejerna mer om huvudet”
   Charlotte Carlsson tror att kvinnor fått nya intressen, och därför söker sig till Mensa:
  – För tio år sedan handlade allt om aerobics och bantning. Idag bryr sig tjejer mer om att ta hand om huvudet. New age är ett annat exempel på det. Jag tycker att mäns intelligens ofta är klart överskattad. Ju mer de pratar, desto bättre jobb får de, utan att egentligen kunna något.
  Ingenting talar för att män skulle vara mer intelligenta än kvinnor, eller tvärtom, menar både Diana och Charlotte. Det finns alltid större skillnader inom könen än mellan dem.
  – Men tjejers språk kan göra att vi framstår som mindre intelligenta, säger Charlotte Carlsson.
  – Vi är mindre självsäkra, och kvinnor emellan premieras hur nära vi står varandra. Män premierar status. Som kvinna blir man inte betraktad som bättre för att man är duktigast – men det blir män sinsemellan.

”Kvinnor är mer enhetligt smarta”
   – En annan skillnad är att det tycks vara större variationer på mäns intelligens. Det finns riktigt smarta, och riktiga idioter, säger Diana Krull. Kvinnor är mer enhetligt smarta.
Testa din intelligens på internet

Mensa Sverige har en hemsida där vem som helst gratis kan göra ett minitest av sin intelligens. Det tar åtta minuter och klarar man det har man goda chanser att även lyckas i Mensas riktiga test.
http://www.mensa.se
Varför ska en kvinna intelligenstesta sig?
   – Klarar man testet och kommer med i Mensa träffar man lätt andra med liknande intressen – mer än smink och kläder. Och man ska komma ihåg att bara man kan tänka sig att göra testet har man i regel IQ över genomsnittet säger Charlotte.
Har man någon glädje av sin höga IQ i vardagen?
   – Ja, jag får i alla fall koll på ekonomin, säger Charlotte.
  – Det har jag inte märkt, säger Diana. Inte hjälper det när man ska programmera in en ny video heller. Och vad gäller relationer vinner man nog långt mer på hög social kompetens, EQ.