Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Onsdag 24 juni
 

”Jag har kräkts
sönder tänderna”

Kvinna, 30 år. Fick anorexi vid 19, som övergick i bulimi.
Foto: Tandläkarhögskolan i Huddinge



Kvinnor med ätstörningar: Samhället erbjuder oss lösgom – vilket hån! Varför får vi ingen tandvård?
100 000 svenska kvinnor mellan 13 och 30 år lider av ätstörningar. Många får tandskador för livet. Att dagligen hetsäta och kräkas fräter till slut sönder tänderna.
Men trots att skadorna orsakats av anorexi och bulimi tvingas kvinnorna betala tandvården själva.
– Sjukdomen tar all energi från kvinnorna, säger Carin Crafoord, blivande läkare. Och hur ska de orka kämpa för sin vård?


  – Om man kräks eller äter väldigt ofta innebär det alltid en risk för tänderna. De löses upp av syrorna och delar av dem faller helt enkelt bort. Till slut kan det gå så långt att det påverkar tandnerven, säger Göran Koch, professor i odontologi.
  Han har sett många kvinnor med olika former av ätstörningar som drabbats av trasiga tänder och anser att det är en självklarhet att skadorna ska ses som en följd av anorexi eller bulimi.

  – Sönderfrätna tänder är ju inget som patienten rår för på något vis. Det är en effekt av sjukdomarna.
Vad händer i munnen?
Anorektiker småäter ofta och får därför ofta mycket karies i tänderna. Dessutom angrips tänderna av syran som bildas i munnen när man äter.
Bulimiker hetsäter och kräks, vilket ger frätskador på tänderna. Delar ramlar av, till slut hela tänderna.
  Carin Crafoord är läkarstuderande och har under utbildningen mött många drabbade kvinnor. Hon är upprörd över hur kvinnorna bemöts av sjukvården.
  – Magproblemen, tarmskador och annat går på vanliga sjukvårdskostnader, men när det gäller tänderna råder en oerhört njugg inställning. Då skickas kvinnorna till socialkontoret för att få ekonomisk hjälp. Men där får många avslag, eller ett bidrag som bara är som en droppe i havet.
  Det kan kosta tiotusentals kronor att få sina tänder reparerade med implantat och porslinskronor. Och det händer att kvinnorna erbjuds protes i stället, som är mindre kostsamt.
Carin Crafoord ser den uteblivna tandvården som en typisk kvinnofråga.
  – Man opererar ju fotbollskillar med knäskador till höga kostnader utan att tveka, säger Carin Crafoord.

  – Dessutom är många av kvinnorna försynta. Anorexi gränsar ofta till autism. Sjukdomen tar all energi, och då är det inte lätt att dessutom behöva kämpa för sin rehabilitering.
Ulrika Palmcrantz



AnnCatrin, 55: ”Mina tänder har kostat mig 100 000 kronor”

”Mellan 16 och 42 års ålder vägde jag 39–50 kilo. Jag pendlade mellan anorexi och bulimi, ena dagen kunde jag svälta mig, nästa hetsäta och kräkas. Jag arbetade som undersköterska och åt nästan aldrig. Gjorde jag det smög jag iväg och kräktes efteråt. Vid flera tillfällen kollapsade jag, togs in på psyket några månader och fick dropp. Men det var aldrig någon som vågade prata med mig om själva anorexin. När jag var 25 började de bakre kindtänderna ramla ur. Jag kunde dra ut dem själv, med roten och allt. Jag fick bryggor i flera omgångar. Men till slut fanns det inga tänder kvar att fästa bryggorna i.
  Jag behövde implantat, men för att få det måste jag först göra en bentransplantation eftersom mitt tandben blivit för dåligt. Det är dyrt, så först gav de mig lösgom. Det var hemskt! Förnedrande!
  Den for runt i munnen och klapprade, och efter bara några veckor slängde jag den. Ett halvår senare fick jag bentransplantationen och implantatbehandlingen. Framtänderna är fortfarande mina egna, men de är sköra och jag är ständigt rädd om dem. Jag har opererat min mun så många gånger, de har fått öppna tandköttet och rensa bort infektioner vid varenda tand. Felet man gör som bulimiker är att man borstar tänderna direkt efter att man kräkts. Men då borstar man sönder slemhinnorna och sen blir det infekterat.
  Under de här trettio åren som gått har jag lagt ner minst 100 000 kronor på mina tänder. Av landstinget har jag fått 1 000. Jag har ansökt från massor med olika fonder, men inte fått något. Det har blivit privata sparpengar och så har mina föräldrar fått bidra.
  Tänderna är så viktiga för att man ska kunna ha ett normalt liv. Och sjukdomen är redan förenad med så mycket skuld och skam, ingen vågar ens tala om att de har den. Att man dessutom inte har råd att ordna sina tänder gör allt ännu värre.”


Rebecca, 38: ”Nu måste jag
dra ut åtta av tänderna”

”Jag är 38 år och uppvuxen i en övre medelklassfamilj.
Mamma var sjuksköterska, min styvfar hade ett bra jobb inom näringslivet.
I skolan gick det bra, jag hade toppbetyg. Men i tidiga tonåren blev jag sjuk och kunde inte äta längre.
  Svälten, och sen kräkningarna, blev på något underligt vis ett sätt att hålla livet uppe.
Mamma tog mig till barnpsyk, men där fanns ingen hjälp. Så småningom träffade jag en psykolog som hjälpte mig enormt mycket. I dag är jag frisk, äter normalt och kräks aldrig. Men jag känner mig fortfarande skör.
Vid 38 års ålder håller jag på att utbilda mig färdigt, jag har så mycket att ta igen. Så fort jag kan vill jag arbeta och komma in i samhället.
  Problemet är mina tänder! Jag har haft erosioner på tänderna vilket gjort att jag haft tandvärk i 15 år.
Mina framtänder var bara hälften så långa som normalt, och jag fick plastfasader påklistrade.
Men de lossnade, jag fick infektion i 14 pulpor och står i dag inför utdragning av åtta tänder.
  Samhället har nu erbjudit mig lösgom, vilket känns som ett hån.
  Jag skulle vilja fråga socialministern hur hon vill hjälpa mig att få bli rehabiliterad i munnen, och få tillbaka mitt människovärde?”



Margot Wallström: Hjälpen kommer nästa år
Socialministern hoppas på nya tandvårdsreformen.

Socialminister Margot Wallström säger att anorektiker och bulimiker som fått tandskador på grund av sin sjukdom, kommer att få ekonomisk hjälp efter årsskiftet. Då ska den nya tandvårdsreformen träda i kraft.

  • Vad innebär den nya tandvårdsreformen?
      – När det gäller personer som fått tandskador på grund av sjukdom kommer de att kunna få 60 procent av tandläkararvodena betalda. Eller, om tandvården ses som en del av den övriga behandlingen, kan det falla under det vanliga högkostnadsskyddet då patienten betalar högst 900 kronor per år själv.
  • Hur mycket kommer anorektiker och bulimiker få betala?
      – Som jag ser det borde kvinnor med anorexi och bulimi hamna i den senare gruppen, det vill säga att tandvårdskostnaderna faller under högkostnadsskyddet. Men det är Riksförsäkringsverket och Socialstyrelsen som ska utforma detaljerna i de nya reglerna.
    Ulrika Palmcrantz