Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Torsdag 28 maj 1998
 

Kvinnofrid! Äntligen!

Den nya signalen är:
Mannen har brutit mot hennes frid, kvinnofriden, och hon behöver inte stå ut med det


I dag klubbas den nya lagen om kvinnofrid i riksdagen. I årtionden har kvinnorörelsen kämpat för att synliggöra kvinnomisshandeln.
– Jag är glad, säger kvinnojourernas ordförande Angela Beausang.

Det viktigaste i kvinnofridspropositionen:
Grov kvinnofridskränkning – nytt brott där flera kränkningar läggs ihop till ett åtal. Straffet är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Prostitutionen förbjuds: Köp av sexuella tjänster blir olagligt.
Våldtäktsbrottet
utvidgas:
Även andra jämförbara sexuella övergrepp ska bedömas lika strängt. Till exempel att föra in ett föremål eller en knytnäve i kvinnans underliv.
Våldtäktsvittnen måste berätta: Det blir olagligt att låta bli att avslöja våldtäkt, sexuellt utnyttjande och koppleri. Ingen ska kunna se på en gruppvåldtäkt utan att ingripa och sedan gå fri.
Jämställdhetslagen skärps: Arbetsgivaren blir skyldig att ingripa mot sexuella trakasserier, annars bli det skadestånd.
Straffet för kvinnlig könsstympning skärps.
Nu tas våldsterrorn mot kvinnor på allvar”, säger Alison Hultqvist och AnnMari Wallberg på Kriscentrum för Kvinnor.
Foto: JESSICA GOW

”Nu går det att driva brotten i domstol”
Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt brott och ska straffas. Lagen om kvinnofrid kommer att gälla från 1 juli.
  Av ett kvinnoliv av helvete och kränkningar har det hittills kanske bara blivit en örfil kvar för bedömning i domstolen. Kvinnans historia har hackats sönder av rättsmaskineriet eftersom rätten har bedömt enskilda gärningar och varit ointresserad av helheten. Nu blir det ändring på den saken.
  – Vi ser på lagändringen med försiktig optimism, säger, Alison Hultqvist, socionom, och AnnMari Wallberg, chef för Kriscentrum för Kvinnor i Stockholm.
Det är ju inte bara slag och sparkar som kvinnan utsätts för. Ofta lever hon ett liv i psykisk terror där mannen helt kontrollerar hennes handlande.
  Mannen krymper kvinnans livsutrymme till en ärtas storlek. Det kan börja med att han hämtar henne i bilen, för att hon ska slippa åka tunnelbana, eller att han kommenterar hennes klädstil, att hon inte ska ha så korta kjolar och sluta sminka sig. Sedan isolerar han henne mer och mer.

Överens om att misshandeln inte hänt
  Så kommer första slaget... Men en gång är ingen gång. Paret kommer överens om att misshandeln inte har ägt rum. Han lovar att inte göra om det. Nästa misshandel hjälper hon honom att förminska. Han tröstar henne, hon förlåter...
  – Våldet har inga vittnen. För han väntar med att spöa upp henne tills de har kommit hem från festen, säger Alison Hultqvist.
  – Kvinnofridsbrotten fångar upp ett beteende och gör det juridiskt möjligt att driva brottet i domstol, säger advokat Ylva Brohage.
  Det är en klar attitydförändring från lagstiftarens sida. Den nya signalen är att mannen har brutit mot hennes frid, kvinnofriden, och att hon inte behöver stå ut med det.
  – Kvinnorna blir förtvivlade, när de upplever att deras situation inte tas på allvar. En klient som jag har blev trakasserad och misshandlad ett tiotal gånger, mannen ringde även till hennes arbetsgivare. Och detta ledde bara till ett fall av misshandel och ett olaga hot. Männen vet oftast var den juridiska ribban ligger och hur långt de kan gå, säger Ylva Brohage.
  – Det ska bli intressant att se hur praxis nu utvecklar sig.
Carolina Ekéus

– Nu ska mäns våld tas på allvar
Vad tycker du om kvinnofridsbrottet?

Angela Beausang, ROKS:
  
Jag tycker att lagförslaget är bra, säger Angela Beausang, ordförande i ROKS (Riksorganisationen för Sveriges kvinnojourer). Nu har regeringen signalerat till domstolarna att ta mäns våld mot kvinnor på allvar. En del tingsrätter har varit väldigt generösa med att lyssna till kvinnans hela historia om misshandel och kränkningar, men de har inte kunnat döma mannen till ansvar, för det har inte funnits något lagligt utrymme för det. Nu kan de döma honom för grov kvinnofridskränkning.
– Bra att hänsyn tas till hennes situation

Lena Feuk,
advokat:
  
Jag tycker att kvinnofridsbrottet är utmärkt, säger Lena Feuk, advokat. Nu har man formulerat brottet som det faktiskt ser ut. Rätten kommer att få information om hela kvinnans utsatta situation. Den har tidigare bedömts som irrelevant, då man i stället tagit sikte på en enskild gärning.
  – Domstolen har inte förstått den psykiska påverkan kvinnan har varit utsatt för och varför hon har agerat som hon har gjort. Varför hon blivit handlingsförlamad, känt sig värdelös och inte lämnat mannen.

Totalt satsar regeringen 41 miljoner kronor för att komma tillrätta med våldet mot kvinnor.