Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet kvinna.
    Onsdag 29 april 1998
  Är utvik bra för karriären? Kända tjejer berättar hur det gick efter bilderna i grabbtidningarna

Framgång handlar om talang
Namn: Anna Järphammar
Ålder: 30
Yrke: Modell och skådespelerska.
Utvik: Slitz 1996
  
”Skulle min karriär ha berott på att jag varit omslagsflicka på Slitz!? Jag blir uppriktigt irriterad när jag får den frågan!
Att vika ut sig i en grabbtidning har inget med framgång att göra. Framgång handlar om prestationer, talang och utveckling.
  När jag poserade i Slitz var jag redan verksam på TV 6 som reporter. Och min roll i Vita lögner fick jag av helt andra skäl än att jag figurerat lättklädd på bild.
  Däremot skulle jag aldrig kunna tänka mig att ställa upp på ett herrtidningsomslag igen och jag rekommenderar inga unga tjejer att göra det heller. Jag tycker att det skett en grov vulgarisering.
  Visst är det okej att vara snygg, men nu står anabola stereotyper och bara plutar i ett vakuum, det finns ingen substans mer än upppumpade bröst. Säg nåt istället! tycker jag.
En snygg tjej med hjärna är det häftigaste som finns, men de kvaliteterna förmedlas definitivt inte längre i grabbtidningsutbudet. Man får ingen respekt av att vara med där.


För mig var det revansch
Namn: Kajsa Mellgren
Ålder: 24
Yrke: programledare i ZTV
Utvik: Café 1996, Slitz 1995,1997
  
”Min karriär har knappast fått ett lyft för att jag vikt ut mig. De enda jobb det lett till är barjobb på olika orter där jag för en kväll får servera drinkar mot betalning. Det är ingen draghjälp i sig att vara sexig på bild, det är mycket viktigare att få bra skriverier. Förut kändes det hedrande att bli tillfrågad men nu har det gått inflation i lättklädda tjejer på omslag och jag tycker också det har skett en förgrovning. Tjejerna visar mer och mer.
Jag ställde upp av mest personliga skäl. Hemma i Varberg var jag den fula ankungen och fick inga killar. Då var det såklart en skön revansch att hamna på Cafés omslag och se riktigt snygg ut.
  Jag har också velat visa unga flickor att man inte behöver se ut som en anorektisk bönstängel. Nackdelar? Det är jobbigt att sola i bikini numera. Är rädd att folk ska spana in mig extra noga och bli besvikna. Ibland får jag elaka gliringar ute på krogen, för det mesta från tjejer men också från en del killar. Bimbostämpeln får man nog leva med ett tag om man vikt ut sig. Men jag tror inte jag skulle rekommendera unga tjejer att vika ut sig om de inte har kontroll över texten som hör ihop med bilderna.”

Utvik är ingen bra början
Namn: Petra Hultgren
Ålder: 26
Yrke: Skådespelarska i TV-såpa
Utvik: Slitz och Café 1996 och 1998
  
”Jag är nöjd med min karriär, men den hänger inte ihop med att jag varit omslagstjej på Slitz och Café.
  Det var inte därför jag fick roller i Vänner och fiender och senare i Vita lögner.
  Att jag blev Fröken Sverige 1995 kan kanske ha bidragit till att jag fick provspela, men att jag i höst kommer att delta i en teaterfars på Liseberg beror på mina tidigare skådespelarinsatser och på hur jag är som person.
En gång skrev en tidning att jag var en bimbo. Jag blev givetvis ledsen, men annars har min medverkan i grabbtidningarna inte direkt bromsat min karriär. Bilderna var ju inte porriga på den tiden. Jag såg det mer som ett tjusigt modelljobb.
  I dag skulle jag förmodligen inte ställa upp om jag blev tillfrågad.
  Men jag är med på omslaget i nya numret av Café. Jag och de andra Fröken Sverige-missarna Victoria Lagerström och Johanna Lind berättar om Miss Universum-tävlingen baksida.
  Jag vill inte rekommendera unga tjejer att vika ut sig, om de inte redan har något att luta sig mot. Det är inte en bra början.”

I dag skulle jag inte vika ut mig
Namn: Camilla Lundén
Ålder: 30
Yrke: Skådespelarska
Utvik: Café 1995
  
”Det är skrämmande om tjejer går och tror att de gör karriär genom att fläka ut sig. Jag trodde aldrig att det skulle vara ett uppsving i min karriär att ställa upp i Café.
Jag hade ju redan etablerat mig som skådis i flera olika filmer, framförallt i Richard Hoberts långfilmsserie om de sju döds- synderna.
Nej, för mig var det mer ett försök att visa upp en sensualism, eftersom jag alltid har tyckt om vackra bilder. Men jag måste säga att jag inte var särskilt förtjust i bilderna på mig själv i tidningen efteråt. Det kändes stylat och artificiellt.
Jag skulle inte vilja vika ut mig idag. Dessutom får jag ofta höra
i branschen att man väljer bort skådespelare som har deltagit i oseriösa sammanhang.
  Det tycker jag att alla unga kvinnor ska tänka på innan de bestämmer sig. De tar en stor risk, eftersom det enda som kan hända i karriärväg är att de sabbar den. Jag blir chockad ibland när jag ser kollegor och bekanta till mig vika ut sig. Att vara kändis är inget yrke och att bli känd som pinupbrud kan bara leda till fler jobb som pinuppa. Och det är ju synd om man är duktig på annat än att klä av sig.”

Börja plugga, tjejer!
Namn: Åsa Fröberg
Ålder: 29
Yrke: Väderpresentatör och
reklambyråassistent
Utvik: Slitz 1997

”Det var inte karriären det handlade om för min del, jag hade ju redan jobb som väderpresentatör. Kanske ville jag chockera lite eftersom min image hade varit lite i präktigaste laget. Blottargränsen satte jag på framsidan. Jag visade rumpan, men inte brösten och jag skulle aldrig kunna tänka mig att sära på låren. Jag tycker mitt utvik var snällt och jag rådgjorde med mina anhöriga innan jag tackade ja. Om pojkarna drog en banjo till mina bilder, så är det väl okej.
Kritiken jag fått har mest kommit från tjejer. Den bottnar nog i avundsjuka. Då får man ibland höra att man är dum i huvudet. Men jag bevisar genom mitt arbete att jag har hjärna.
  Jag har tackat nej till nya erbjudanden. Det har uppstått en utvikningsinflation och den känns nu som en löpande bandsindustri. Jag rekommenderar inte unga flickor att vika ut sig. Det är fel väg att börja på, för då måste man hela tiden bevisa sin intelligens efter det. Insidan är viktigare. Så börja plugga, tjejer!”

...välj själv bild och rubrik
Namn: Estelle Millburne
Ålder:
Yrke: TV-medarbetare
och sångerska
Utvik: Café 1996
  
”Mitt jobb på Jarowski där jag utvecklar programidéer bygger på helt andra kvalifikationer än att ha varit utvikningsflicka i Café, det säger sig ju självt. I dag vet jag inte om jag skulle göra om det. Även om det inte är nåt jag ångrar. Det negativa är att man får representera nåt man egentligen inte står för. Som nu när jag får förklara varför jag gjorde det. Jag vill inte sätta mig till doms över flickor som viker ut sig. Men får man den bekräftelse man egentligen ville ha? När mormor ringer och undrar, så kanske man inser att man fick uppmärksamhet men inte respekt. Och sen kan man bli tvungen att bevisa gång på gång att man är smart, och det kan vara påfrestande. Jag tycker att tjejerna som går med på att vika ut sig ska vara med och välja bilder och rubrik och sen ställa sig frågan: Är det här verkligen jag?”

...tänk till innan du ställer upp
Namn: Yesim
Ålder: 25
Yrke: Makeup-artist,modell
Utvik: Slitz 1996

”Karriärmässigt har det varken gjort till eller från att jag vek ut mig i Slitz. Jag var redan modell och har man gjort underklädesjobb känns det inte så främmande att blotta kroppsdelar. När tidningen kom ut, hade jag rakat skallen, så ingen kände igen mig och det var rätt skönt.
  Jag retar mig på den sortens feminister som klottrar på H&M-planscher. Feminist är den kvinna som går sina egna vägar och vågar säga vad hon tycker. Och det gör jag, jag är definitivt inget bimbooffer.
  Om mina bilder har runkabilitet, så varsågod. Men jag tycker nog att tjejer ska tänka sig för innan de ställer upp och poserar. Sen tycker jag illa om vulgofieringen som brett ut sig på senare tid. En framsida på en grabbtidning kan numera bara hjälpa en tjej i Åmål med en enda sak: att bli ett knullobjekt!”


...jag har fått lite reklamjobb
Namn: Nina Ljungblad
Ålder: 20
Yrke: McDonalds-biträde
Utvik: Slitz 1997 och 1998
  
”När Slitz ringde mig och frågade om jag ville ställa upp och bli fotad tvekade jag inte. Jag hade inte en tanke på att jag skulle kvala in till nåt sånt.
  Jag har inget fotomodellutseende och är ganska kort. Men jag hoppades på att få fler modelljobb efter det här. Lite lokala reklamuppdrag har jag förstås blivit erbjuden, men jag jobbar fortfarande kvar på McDonalds. Och nu har jag varit på Malaysia med Slitz och gjort ett nytt utvikningsjobb. Det var kul. Rubriken i Slitz gick ungefär: ”Sveriges sexigaste okända kvinna”, men nu blir jag ofta igenkänd, åtminstone här i Jönköping.
  Jag kan inte direkt rekommendera andra tjejer att vika ut sig. Man ska nog tänka efter lite.
   Fast de som säger att de aldrig skulle vilja göra det... det skulle de visst, om de bara fick chansen!”

Utvik? Nej, tack!
Namn: Dominika Peczynski
Ålder: 27
Yrke: Programledare
Utvik? Nej tack!

”Visserligen kan jag förstå kicken och ibland känna mig frestad att få känna mig sexig och läcker på bild. Men det finns två skäl till att jag kategoriskt tackar nej till förfrågningar om att vika ut mig. För det första är det karriärstrategiskt inkorrekt att göra det. Marknadsvärdet minskar. För det andra är det pengarna. Man får alltså 999 kr för att ställa upp i Café eller Slitz, kanske med nåt lysande undantag, men det är alltid småsummor det rör sig om. Och jag tycker milt uttryckt att 999 kronor är en väl blygsam kompensation för att ha fått sin karriär förstörd.”

Text: Unni Drougge
Foto: Lars Rosengren, Mats Strand, Lotte Fernvall, Björn Lindahl, Peter Kjellerås, Björn Elstrand, Per Björn, Frida Hedberg, Kai Rehn, Mats Fogeman

Fråga: Tror du utvik är ett lyft för karriären?
Varför viker du ut dig, Caroline Giertz?