Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet kvinna.
    Lördag 18 april
 
”Nu vill jag
bli pappa”

”Jag har helt enkelt inte haft råd att ha familj. Min ekonomi har varit helt kaotisk. Men nu har jag ju en författarlön som jag får varje år”, säger Stig Larsson.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Sveriges mest utskällde man, författaren Stig Larsson, 42, om pedofili, kvinnorna och framtiden

Jan Guillou pekar ut honom som slusk och pedofil. Kvinnorörelsen är i uppror. Okända kastar glåpord på stan.
  Att påstå att alla män tänder på 13-åringar har gjort livet surt för författaren Stig Larsson.
  – Det var en grov generalisering. Men orsaken till bråket är att de flesta män faktiskt SER en kvalité i ungdom, säger Stig.

Författaren Stig Larsson sa i tidningen Darling att alla män tänder på 13-åringar och att det inte kan vara roligt att ha sex med kvinnor över 45 år. Mediestormen bröt loss.
”Jag får lust att säga: Spänn av, Stig. Kvinnor är inte så farliga”, skrev Kerstin Weigl i Aftonbladet Söndag den 15 mars.
  Och Jan Guillou skrev: ”Eftersom Stig Larsson är en fin författare är också hans pedofili adlad, som om den vore en högre form av pedofili.”
  • Ernst-Hugo Järegård tyckte du var barnslig. Jan Guillou kallar dig pedofil. Ernst Brunner tycker du har problem med din mansroll. För att ta en gammal fin kvällstidningsfråga: hur känns det i dag då?

      – Det är rätt obehagligt. Folk skickar saker, samtal...
      – Den första intervjun, som gjordes i tjejtidningen Darling, var helt okej. Jag blev rätt citerad. Men alla som sedan skrivit OM vad jag sagt skriver på ett helt groteskt sätt. Jag blir medvetet felciterad.

  • På vilket sätt?
      – De beskriver det som pedofili. Det är ju fullständigt vidrigt.
  • Hade du anat att det skulle bli så här?
      – Nä. Jag har bara svarat så uppriktigt jag kan på frågor.
      – Jag vill inte provocera. Jag tycker ju det är obehagligt att folk tycker illa om mig. Jag vill helst att de ska tycka bra om mig.
  • Står du fast vid påståendet att alla män tänder på 13-åringar?
      – Det är naturligtvis en grov generalisering, herregud, människor är olika. Men det som egentligen gör att det blir så mycket bråk om det här, det är att man inte kan bortse från att för de flesta män finns det en kvalité med ungdom.
      – Man skulle kunna önska att det inte vore så, men det är så, och vill man göra något åt det tror jag man får tänka VÄLDIGT långsiktigt. Det kan handla om flera hundra år för att förändra könsroller – men det som är en absolut förutsättning är att man lägger märke till dem. Och det man kan kräva av mig som intellektuell är väl att jag ska se och upptäcka vissa saker.

    ”Äldre människor får mer och mer att förlora”

  • Du träffar själv unga tjejer, även om de inte är 13-åringar som det sagts. Har du något intellektuellt utbyte av dem?<BR>   – Ja. Föreställningen att människor skulle förändras och bli så förfärligt mycket klokare när de blir äldre, den stämmer inte. Människor förändras förvånansvärt lite. Det är deprimerande, men det är snarare så att människor blir mer rigida och rädda med åldern – genom att de får mer och mer att förlora.
  • Om man bortser från dina flickvänner – vilka kvinnor betyder något för dig i livet?
      – Det är helt privat, och annars skriver jag om det. Mamma naturligtvis, men det vill jag inte prata om.
  • Men kvinnliga författare?
      – Jag tänker inte på att Birgitta Trotzig är kvinna. Det är en bra författare. Jag hoppas att folk inte läser mig och tänker att ”han är en man”. Som om det vore något udda.
  • Ernst Brunner säger att du har ett komplicerat förhållande till dig själv som man. Har du det?
      – Nä. Vem skulle säga det? Thomas Quick?
  • Jan Gullou kallar dig pedofil.
      – Ja, och jag fattar inte varför. Jag gillar ju Guillou, trots vad han skrivit om mig. Jag blir givetvis besviken på att han beskriver mig på ett så kränkande sätt.
      – Jan Guillous böcker är uppenbart välskrivna. De är de mest underhållande svenska deckarna som kommer ut. Men den som skriver och når en stor publik blir ofta misskrediterad av finkulturen. Och då blir man sur...Jan Guillous problem är väl den här machoframtoningen han har. Intellektuella har komplicerade förhållanden till den.
  • Tycker du att du har ett komplicerat förhållande till kvinnor?
      – Nej, absolut inte. Om man bortser från att jag har haft få långvariga förhållanden. Ett på tre år och ett på sju år.
  • Har du ett förhållande nu?
      – Ja, fast det är så väldigt nytt att det är svårt att säga. Men jag uppfattar det så.
  • Hur reagerar hon på skriverierna?
      – Ja, det är ju inget kul, men vad fan ska jag göra? Vi pratar inte så mycket om det.
    Namn: Stig Håkan
    Larsson
    Ålder: 42
    Tjänar: Väldigt olika, ca 250 000 kr om året.
    Aktuell: Ny bok, ”Wokas lax?” och Sveriges mest utskällde man.
    Vilken bok bör en ung kvinna läsa?
    ”Greve d'Orgels bal” av Raymond Radiguet. En okänd klassiker, en raffinerad kärlekshistoria. Men svår att få tag på!”
  • Längtar du aldrig efter att bli farsa?
      – Jo, jo, absolut. Jag vill ju ha familj och allt det där. Men det var först för två år sedan som jag uppfattade att det var ett val. Jag har helt enkelt inte haft råd. Min ekonomi har varit helt kaotisk, ofta har jag bara haft tio kronor, tjugo kronor... det är inte roligt alls. Jag har inte kunnat garantera någonting. Nu kan jag det – jag har ju en författarlön som jag får varje år.
  • Du går mycket på krogen. Händer det att du tröttnar på dig själv?
      – Ja, det gör jag. Det är inget roligt.

    ”Människor vill att det ska vara på ett visst sätt”

  • ”Hon kan bara avstå (sex) för att öka i värde”, skriver du i din nya bok. Det lär provocera många kvinnor.
      – Ja, men det är bättre att SE det. Och även om jag råkar vara man så borde kvinnor ge mig credit för att jag gör det. För det är på det sättet med saker du värderar högt. Vänd på steken – vad säger det då?
      – Människor vill att det ska vara på ett visst sätt. Det är sånt som att pekas ut som ful eller dum som kränker oss, även om vi inte vill att det ska vara så. Och bland män, särskilt intellektuella, ger fysiskt mod prestige, fast vi inte vill erkänna det.
  • Ger kvinnor män prestige i den intellektuella världen? Att ”ha en snygg brud”?
      – Ja, det gör det väl. Men det förhållandet är så känsligt att det inte går att prata om. De enda som kan prata om det är ett litet antal män med extremt hög manlig prestige.
      – Problemet, och nu får jag väl kvinnorörelsen på mig igen, är helt enkelt att väldigt många kvinnor inte värderar sitt omdöme lika högt som män gör. Om en man gjort ett felaktigt val, och levt med en kvinna i kanske tio–femton år – och inte hajat det! –det skulle han inte vilja tala om. Han sätter värde på sin upplevelse.
  • Män talar inte om kvinnor?
      – Nä, jag tror aldrig jag träffat en kille som snackar skit om sin flickvän, fast tjejer kan göra det om killar. I det regelverk som finns mellan män straffas ett sånt beteende omedelbart. Vad du än säger som man kommer ju att betraktas som ett försvar.
      – Å andra sidan kan kvinnor säga intressanta saker om män, medan männen i det de säger om kvinnor oftast lägger in lite omvänt skryt.
  • Är du feminist?
      – Nä, det vore konstigt att säga som man. Men jag tror att relationen mellan könen har blivit bättre av att kvinnan blivit friare och fått möjlighet att göra saker. Skulle man gå tillbaka 30 år i tiden tror jag många dagar skulle varit tråkigare.
  • Svenska kvinnor över 25 bryr sig inte om sitt utseende, inte som kvinnor i Paris och Milano, sa du. Stämmer det? Jag jobbar på en kvinnotidning och tycker det verkar tvärtom – de bryr sig ständigt om sitt utseende.
      – Det är en klassfråga också. Framförallt när jag är i norra Italien kan jag se oerhört attraktiva kvinnor som är upp emot 60 år. Snygga kvinnor. De finns naturligtvis också i Sverige, men mitt intryck är att det är stor skillnad. Och för mig handlar det om attraktionskraft.

    ”Jag tror att relationen mellan könen har blivit bättre av att kvinnan blivit friare och fått möjlighet att göra saker”, säger Stig Larsson.
  • Finns det äldre svenska kvinnor som behåller skönhet och sexuell utstrålning? Kan du ge några exempel?
      – Det är för privat. Skulle jag säga att till exempel Bibi Andersson ser bra ut verkar jag bara puckad.
  • Varför då? För att du tycker Bibi Andersson är snygg?
      – Det är väl ingen som inte tycker det? Varför ska jag säga det?

    ”Jag stryker aldrig skjortor. Aldrig”

  • Hur mycket tid och pengar lägger du själv ner på ditt utseende? Är du klädsnobb?
      – Nej, men jag har ganska gott omdöme. Och jag har en kompis som jag ofta köper kostymer av, han har dem inte själv så länge.
  • Vilka märken? Ge läsarna ett tips!
      – Jag har helt enkelt inte råd att köpa det jag helst vill ha – Commes des Garcons, Miyako, sånt. Men jag hade tidigare en Yamamotokostym.
  • Ändå tycker Jan Guillou och andra att du ser ut som en slusk?
      – Tja, jag tycker ju att Yamamotokostymen, även om den blivit lite fransig, är snyggare än det andra jag har i garderoben. Och jag stryker aldrig skjortor. Aldrig.
  • Många kvinnor uppfattar dig som en typisk vit, arrogant, medelålders man – vad säger du?
      – Det är väl inte en helt felaktig beskrivning...