Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet kvinna.
    Torsdag 16 april
  Varför är det fult
att vara feminist?

De vill ha samma rättigheter som män. Lika lön och möjligheter att avancera. Men ordet feminist får dem att rysa.
Kvinna har spanat in den nya kvinnorörelsen: ”Vi är inte feminister”-trenden.
Jill Johnsson, 24, artist:
  – Jag vet inte vad feminism är egentligen.
  Efter schlager-SM fick Jill Johnsson en fråga på internet om hon var feminist. Och då svarade hon ”absolut inte”.
   – Det går ju så snabbt när man ska svara så där, men jag betecknar mig fortfarande inte som feminist. Jag är fruktansvärt dåligt insatt, men det jag tänker på är lika lön för lika arbete.
  – Jag tycker att man ska tänka sig för innan man tackar ja till ett jobb om man som kvinna får sämre lön än en man skulle få. Det är upp till en själv att ställa krav.
  Jill Johnsson tror att det kommer att ta ett tag innan det blir samma villkor för män och kvinnor i samhället. Men att man ska skynda långsamt.
  – Det är inte bara att knäppa med fingrarna och kräva att allt ska hända med en gång. Kvinnorna har ju inte varit igång lika länge som männen.
 • Har du någon dålig erfarenhet av feminister?
    – Nej, inte personligen.

  Charlotte Nilsson, 23, sångerska i Wizex:
    – Det är upp till var och en att vara vad de vill. Jag kallar mig inte feminist, det är redan så många som betecknar sig som feminister och det räcker.
    Charlotte Nilsson tycker att feminister går till överdrift när de kräver att det ska vara så väldigt jämlikt. Män och kvinnor ska göra det som de är bra på.
    – Männen kan få byta däck och kvinnorna kan laga mat om de är bättre på det. Jag städar gärna och stryker skjortorna bara han gör de manliga sakerna. Men om det gäller löner, då kan jag förstå att det finns många feminister.
 • Har du dålig erfarenhet av feminister?
     – Nej faktiskt inte, peppar, peppar, trots mina åsikter.

  Foto: LOTTE FERNVALL, BJÖRN LINDAHL


  Christine Gilljam, 42, ny RFSL-ordförande:
    – Eftersom jag är lesbisk kan det bli lite för mycket för folk om jag är feminist också. Många anser ju att vara feminist är liktydigt med att vara manshatare. Dessutom tycker jag att ordet är utslitet.
    Trots att Christine Gilljam inte vill kalla sig feminist tycker hon att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, lika lön och chans att avancera.
    – Om man som feminist har de värderingarna, då är det okej. Men om man strävar efter en polarisering i samhället håller jag inte med.
 • Har du någon dålig erfarenhet av feminister?
    – Ja, i slutet på 70-talet var det inte riktigt rumsrent att vara lesbisk feminist även om det i teorin sades en massa vackra ord om lesbiskhet. Till exempel var det diskussion om att lesbiska inte skulle få gå med i 8 mars-tågen.
  Carolina Ekéus


  ...men vi är stolta över
  att vara feminister

  Eva Beckman, 34,programledare för ”Centrum” i SVT:
    – Det är självklart för mig att vara feminist. Att vara feminist är ett förhållningssätt. Antingen är man väldigt naiv eller fullständigt lurad om man tror att ojämställdheten kommer att växa bort av sig själv.

  Kayo Shekoni, 34 år, musiker:
    – Min bransch är så mansdominerad, den spelar på sex och skönhet. Som ung artist ska man inte låta sig luras till vad som helst. Det är inte girlpower att operera in silikon i lökarna och dansa runt i tajta toppar. Girlpower måste komma inifrån. Man ska tro på sig själv och inse att man har samma rättigheter som killarna.

  Anna Mannheimer, 34, journalist:
    – För att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter och att det är uppenbart att det inte är så.
    –Sen tycker jag att det är märkligt att så många säjer att de inte är feminister, för att de inte själva anser sig förtryckta, som om man inte kan se bortom sig själv.

  Malin Pettersson, 24, programledare för ”Bullen” i SVT:
    – Jag är en stolt feminist och jag tycker folk är fega om de inte vågar erkänna att de är feminister.
    –Ordet har en negativ klang, det associerar för mycket till klimakteriet, men nu ska vi ta det tillbaka och ge det en positiv laddning. Det ska vara sexigt att vara feminist.

  Viktoria Lagerström, 25 år, f d Fröken Sverige:
    –Jag har under mitt år som Fröken Sverige blivit mer medveten. I USA och särskilt på Miss Universumtävlingen blir man bara betraktad som ett objekt, det gäller att se söt ut, smajla och vara glad, ingen bryr sig om vad man säger. Jag tror att det bor en feminist i oss alla när det kommer till kritan. Feminism är något som förenar oss kvinnor, vi ställer upp för varandra.