Aftonbladet  
Aftonbladet  

Onsdag 11 februari 1998

- Lagen är till för barnen
De nya vårdnadslagarna kan börja gälla redan i sommar. Men juristen Johanna Schiratzki, som doktorerat på vårdnadstvister, är kritisk till lagförslaget:
  - Ingen har undersökt varför föräldrar tvistar. Man måste veta hur verkligheten ser ut innan man stiftar en ny lag, säger hon.

  Enligt statistik från Domstolsverket var det 1995 cirka 3 700 vårdnadsfall som avgjordes i domstol.
  Det nya lagförslaget om utökad gemensam vårdnad vilar på en osäker grund, enligt Johanna Schiratzki, doktor i civilrätt.
  - Det måste finnas information om vilka grupper man lagstiftar om så att man gör lagen till ett lämpligt verktyg.
  Lagman Karin Bishop var ensamutredare för vårdnadstvistutredningen.
Varför har ni inte utrett varför föräldrar är oense om vårdnaden?
  - För att undersöka det krävs det ett stort arbete och jag ansåg inte att det var angeläget för mitt uppdrag. Jag vet av erfarenhet från domare och advokater att en lagändring behövs.
  Agne Hansson är ordförande i riksdagens lagutskott. Enligt honom behövs heller inga närmare uppgifter om tvistefallen för att kunna stifta en ny lag.
  - Vi fattar beslut utifrån ett socialt tänkande. Oavsett vad forskningen säger är gemensam vårdnad en rimlig utgångspunkt, säger han.
  Enligt Johanna Schiratzki är det viktigt att veta varför föräldrarna bråkar.
  - Föreställningarna om dessa fall går isär radikalt: kvinnojourer tror att tvisterna handlar om kvinnor som utsatts för våld av sin man och därför inte vill ha gemensam vårdnad. Andra tror att det handlar om missunnsamma mammor.
  Enligt Karin Bishop handlar tvisterna ofta om kvinnor som inte vill ha gemensam vårdnad.
  - Det kan vara av ekonomiska skäl - de vill ha hela föräldrapenningen själva. Eller att de är allmänt trilskande. Det händer att kvinnor som hämnd berättar sånt som inte är sant, till exempel om misshandel.
  - Många tänker inte på barnen och lagen är till för att lösa dessa fall, säger hon.
Tia Jansson


Fråga: Vad tror du är fördelarna och nackdelarna med den nya vårdnadslagen?