Aftonbladet kvinna: ”Detta är inte kärlek”
 
Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
  

Psykolog Anders Nyman:
”Detta är inte kärlek”

Oftast är det män och inte kvinnor som inleder ett förhållande med en minderårig elev.
  Men orsakerna är desamma.
  - Alla kan känna sig sexuellt attraherade av en minderårig, men agerar man på det är det något som saknas, säger psykolog Anders Nyman.

  Det är mycket ovanligt att en kvinnlig lärare förgriper sig på en elev. På senare år finns det bara ett känt fall i Sverige. Under 1990 till 1994 dömdes 17 kvinnor för sexbrott mot barn. Straffet för kvinnorna blev oftast vård. Bara tre av de utsatta barnen var pojkar.
  - En lärare eller lärarinna som inleder ett sexuellt förhållande med sin elev klarar inte av att sätta gränser, säger Anders Nyman, psykolog och psykoterapeut på Rädda barnens pojkmottagning.
  - Ofta har de en naiv personlighet och känner sig mer som en tonåring. De känner ingen samhörighet med män eller kvinnor i sin egen ålder.
  Han tror att deras oförmåga att ta ansvar kan bero på att de har en olöst konflikt i sin egen sexualitet.
  - Det kan handla om att man varit utsatt för egna övergrepp, kanske försummelser eller separationer.
Någon sann kärlek tror inte Anders Nyman att det kan handla om.
  - Nej, så blind är inte kärleken. Är man så fullständigt omdömeslös handlar det om andra faktorer.

Åsa Kristoffersson

Fem andra fall av förhållande lärare-elev
En 24-årig speciallärarinna i Hässleholm hade 1997 ett förhållande med en 16-årig elev. Hon utnyttjade honom sexuellt under lektionerna. Kvinnan dömdes till villkorlig dom och böter.
En 16-årig dansk flicka blev gravid med sin 30-årige lärare 1995. Han slutade sitt arbete och paret lever tillsammans med sin dotter. Dansk polis utredde men väckte inte åtal.
En lågstadielärarinna i London skrev 1996 snuskiga brev till en 11-årig elev. Den 26-åriga kvinnan upptäcktes av sina kollegor och dömdes till sex månaders fängelse.
En 36-årig fyrabarnsmamma i Burien i USA fick ett barn med sin 13-årige elev som hon träffade när han var nio år. Hon dömdes till sex månaders fängelse. När hon släpptes återupptog hon förhållandet med pojken och blev gravid en andra gång. Hon avtjänar se-dan 1998 sju och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Pojken jobbar för att få henne benådad.
1997 fick en 16-årig pojke i Bristol i England barn med sin 40-åriga lärarinna. Nu lever de tillsammans på annan ort sedan båda två brutit med sina familjer.

Lena,37: ”Jag kände mig lycklig med honom”




epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805