Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  

Hon slappar hellre än jobbar.
Hon utmanar killarna.
Hon säger alltid vad hon tycker.
Meral i ”Baren” – tjejen som vägrar att städa

Meral Tasbas ”Jag hoppas att jag vinner. Det skulle visa att invandrartjejer kan.”, säger Meral Tasbas, en av de tre kvarvarande tävlande i dokusåpan ”Baren”.
Foto: ROGER SCHEDERIN
Ålder: 21.
Familj: Mamma Anna, systrarna Mine och Mary.
Yrke: Jobbar när hon inte deltar i Baren som värdinna på Hamburger Börs i Stockholm.
Bästa egenskap: ”Jag har modet att slåss för min rätt.”
Sämsta egenskap: ”Ibland kan jag vara alldeles för känslig. Skulle vilja att jag inte hade så nära till tårarna.”
Meral Tasbas, 21, i TV 3:s ”Baren” är tjejen som inte tvekar att utmana killarna.
  – Mamma lärde mig att alltid gå mina egna vägar.
   I snart nio veckor har vi kunnat följa de tolv tävlandes vardag i dokusåpan ”Baren”. Programmet går ut på att de tävlande ska driva en bar tillsammans. Kamerorna bevakar deras liv dygnet runt samtidigt som en efter en röstas ut av tittarna. Vinnaren får 250 000 kronor.
  Nu återstår tre deltagare. Enda kvarvarande kvinna är Meral Tasbas, en tjej som struntar i hur kvinnor förväntas vara: Som inte vill städa, som hellre lämnar in kläderna för tvättning än att tvätta dem själv, och som gärna tar det lugnt i stället för att jobba.
  Och från att ha varit lite av ett hatobjekt för människorna i tv-sofforna har den kompromisslösa 21-åringen blivit publikfavorit.
  – Förhoppningsvis fungerar jag som förebild för unga tjejer. Via mejlen jag får märker jag att det finns ett behov hos dem att ha någon att se upp till. I dag sker alldeles för mycket på männens villkor och det är inte alla kvinnor som vågar stå upp och säga sin mening.

Mammas förtjänst
  Den förmågan tackar hon mamma Anna för. Föräldrarna, som ursprungligen kommer från Turkiet, skildes när Meral var tio år. Släkten tog avstånd från modern och delägartillvaron i en framgångsrik restaurang byttes mot ett liv utan ekonomiskt skyddsnät.
  – Mamma har verkligen fått kämpa. Samtidigt som hon uppfostrade tre barn lyckades hon än en gång jobba sig upp socialt. Från henne har jag lärt mig att du måste slåss för det du vill ha.
  Att Meral Tasbas är beredd att göra precis det märktes tydligt härom veckan. En lite för urringad topp matchad med korta byxor och högklackat fick henne utkastad från moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Hon tog dit ett team från TV 4 och orsakade nästan slagsmål.
  – Nu i efterhand är jag stolt över att jag vågade kräva min rätt trots att tio män svor och spottade efter mig. Jag är själv troende muslim och tycker det är absurt att vissa måste tolka religionen bokstavligt. Ingen ska fråntas sina rättigheter på grund sitt kön.
  Men att Meral Tasbas hela tiden söker konflikter och skulle vara den lata och ibland arroganta person vi ser i ”Baren” vill hon inte gå med på.
  – Självklart kan jag jämka om det behövs. Men känner jag inte för att göra något så gör jag det helt enkelt inte. Många deltagare är falska och jobbar bara när tv-teamet kommer på besök för att det ska se bra ut gentemot tittarna. Hyckleri kan jag klara mig utan.
  Hon hoppas att den hållningen ska räcka ända fram till seger nästa fredag.
  – Det skulle kännas helt fantastiskt att vinna. Inte bara för att det vore en stor personlig framgång utan även för att få visa att tjejer och kanske framför allt invandrartjejer kan.

Lars Johanssonepost: [email protected]
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805