Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 6 APRIL 2000
 
  

Vad är det för likhet mellan en underbetald arkivarie på en advokatfirma i USA, en hemmafru i Teckomatorp, en arbetslös fyrabarnsmamma i Hofors och en undersköterska i Solna?
Svar: De tog alla upp kampen mot överheten, inte för egen vinning utan för att få ett slut på mygel och missförhållanden. Och de lyckades.


Monica, 49: Vissa tror att jag blev rik på BT Kemi
Monica Nilsson
Ålder: 49.
Bor: Teckomatorp, Skåne.
Familj: Make, fyra barn mellan 20 och 29.
Yrke: Professionell biodlare.
Bästa egenskap: Envishet.
Hjältedåd: Avslöjade Sveriges största miljöskandal.

Resumé: 1965 startar det danska företaget BT Kemi produktion av främst fenoxisyror i en nedlagd sockerfabrik i Teckomatorp, Skåne. Något år senare börjar trädgårdsmästare klaga över växtskador.
1974 drar Monica Nilsson igång sin kampanj. Snart därefter hittas nedgrävda och läckande gifttunnor på området.
1977 stoppas tillverkningen. Året därefter sprängs fabriken och ett omfattande saneringsarbete påbörjas. Så småningom har mer än 1 000 läckande tunnor med det dödliga giftet Dinoseb grävts fram.
1995 byggs den nya kustjärnvägen i en båge förbi Teckomatorp. Marken bedöms för giftig att grävas i.
2000 påbörjas en totalsanering av fabriksområdet. Kostnad 50 - 100 miljoner kronor.
Resultat: Skärpt miljölagstiftning. Dessutom har både företagschefer och offentliga tjänstemän fällts för bestickning och mutbrott. Däremot har ingen ansvarig fällts för miljöbrott.

Monica Nilsson avslöjade giftskandalen på skånska BT Kemi
Vad fick dig att ta strid?
- Det luktade alltid ”BT Kemi” och min 5-årige pojke hade blivit allergisk. En släkting som jobbade på fabriken berättade att de grävde ner gifttunnor på nätterna.
Hur blev du bemött av omgivningen?
  - I början var de flesta positiva. Vi var nio familjer som bildade en aktionsgrupp, men de andra drog sig ur, dels för att de tyckte det var obehagligt med uppmärksamheten, dels för att vi fick mothugg från kommunen.
  - Jag har lådor med tackbrev från hela Sverige, men inget från Teckomatorp. Det finns till och med de som tror att jag har tjänat pengar på BT Kemiaffären. Men de flesta är nog bara rädda. De vägrar tro att giftet var så farligt och att det hade spridit sig så mycket.
  - Det är svårt att vara profet i sin egen hembygd.
Hur har BT Kemiaffären påverkat ditt liv?
  - Uppmärksamheten gjorde mig mindre blyg.
  - Jag lärde mig förstå hur samhället fungerar. Det fanns mycket ruttet i politiken i slutet av 70-talet - så är det fortfarande. Hälsovårdsnämndens ordförande, som hörde till dem som lät sig mutas, satt kvar ända till 1992. Då gick han i pension. Har du någonsin ångrat att du agerade?
  - Nej. Jag jobbade obetald heltid i fem år och skulle ha gjort samma sak i dag.


Therese Rajaniemi
Ålder: 35.
Bor: Hofors.
Familj: Maken Mats och fyra barn 4 till 15 år gamla.
Yrke: tillfällig lärarvikarie.
Bästa egenskap: Positiv och envis.
Hjältedåd: Ledde upproret mot försämrade A-kasseregler.
Resumé: FyrbarnsmammanTherese Rajaniemi och hennes familj i Hofors lever på marginalen. Både hon och hennes man är arbetslösa. Då regeringen 1996 föreslår ytterligare försämringar i A-kassan får Therese nog. Hon tar upp frågan med Transports avdelning 11, där hon är med i styrelsen. De beslutar att anordna en protestresa till Stockholm och räknar med några hundra deltagare.
Men missnöjet med regeringens arbetslöshetspolitik visar sig vara enormt. Therese blir taleskvinna för landets 700 000 arbetslösa. På Mynttorget håller hon tal för 4 000 personer. Hon kallas till samtal både med dåvarande arbetsmarknadsminister Margareta Winberg och statsminister Göran Persson.
Resultat: Regeringen drar tillbaka sitt förslag om utförsäkring från A-kassan efter tre års arbetslöshet.

Therese Rajaniemi startade A-kasseuppror
Vad fick dig att ta strid?
  - Det orättfärdiga i A-kassesystemet. Folk knöt händerna i fickorna. Men de led inte bara av försämringarna i A-kassan utan också av alla andra sociala nedskärningar under 90-talet.
Hur blev du bemött av omgivningen?
  - Rent personligen fick jag mycket uppskattning av en massa människor som tyckte det var bra att någon äntligen sade som det var. Från fackligt håll var reaktionerna delade. Vissa fack var rädda för att ta strid med det parti som egentligen skulle företräda deras intressen.
Hur har aktionen påverkat ditt liv?
  - Jag förstår vilken förändringskraft det finns om många går samman och protesterar. Jag blev säkrare på mig själv och ställde upp i personvalet till riksdagen. Nu sitter jag i kommunens barn- och ungdomsnämnd och kämpar fortfarande för de arbetslösa.
Har du någonsin ångrat det du gjorde?
  - Aldrig. Det är det bästa jag har gjort. Jag kämpade inte bara för de arbetslösa utan för demokratin i stort.

Sarah Wägnert
Ålder: 26.
Bor: Eskilstuna.
Familj: Sambon Peter.
Yrke: Undersköterska.
Bästa egenskap: Tålamod.
Hjältedåd: Avslöjade vanvården av de gamla på Polhemsgården i Solna.
Resumé: I slutet av 1997 får Sarah jobb på det privata sjukhemmet Polhemsgården. Hon tror att den privata regin ska säkra kvalitén på vården men personalen är för fåtalig, rutinerna för dåliga, utrustningen bristfällig. Överallt ligger gamla och ropar på hjälp. Sarah protesterar hos ledningen, som inte lyssnar . Då berättar hon i tv:s Rapport. Avslöjandet blir en larmsignal för hela Vårdsverige.
Resultat: Lex Sarah - smeknamnet på en ny paragraf i socialtjänstlagen om att alla verksamma inom äldreomsorgen är skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden.

Sarah Wägnert larmade om vanvård av gamla
Vad fick dig att ta strid?
  - Jag ville kunna utföra det jag lärt mig på utbildningen: omvårdnad och omsorg. Det kunde jag inte. De gamla for illa. Jag frågade mig själv om jag skulle ha stått ut i deras situation eller om jag ville se min mormor där. Svaret blev ”Nej”.
Hur blev du bemött av omgivningen?
  - Jag fick mängder av brev och samtal. Dessutom hade jag min arbetsgrupp med mig. Däremot blev jag lite besviken på debatten efteråt. Många som arbetade inom vården tog kritiken personligt, fast de gör så gott de kan. Det är resurserna som är otillräckliga.
Hur har uppmärksamheten påverkat dig?
  - Jag har samma åsikter och samma moral som då. Men med åren blir jag allt mer realistisk. Verkligheten ser tyvärr inte ut som jag drömde om då jag gick min utbildning.
Har du någonsin ångrat det du gjorde?
  - Aldrig. Vårt huvudsyfte var att de boende på Polhemsgården skulle få det bättre. Det fick de. Mediedebatten kom dessutom många andra gamla till godo.


TYCK TILL! Vad är hjältemod? Har du någon hjälte? Vilket är det mest hjältemodiga du själv har gjort?


Tävla! Vinn städservice!
Trött på disk?
Tunga kassar?
Och dagistress?
Aftonbladet/kvinna startar i dag ”Ensamma mammans dagbok”.
Vill du tävla? Klicka här
1:a pris: Tolv timmars städservice.
2:a pris: Top med texten ”Med rätt attityd kan man komma ganska långt”. Kvinna lottar ut 15 st.
3:e pris: Ryggsäck och keps. Kvinna lottar ut tre Erin Brockovich-kit.
4:e pris: Biobiljetter till nya hjältinnefilmen ”Erin Brockovich”Foto: Universal Studios©
I morgon har filmen Erin Brockovich premiär. Det är berättelsen om den ensamstående mamman som avslöjade en giftskandal och fick ett skadestånd på 2,8 miljarder kr. I huvudrollen Julia Roberts.
Titta på klipp ur nya filmen Erin Brokovich
Läs Kvinnas exklusiva intervju med verklighetens Erin Brockovich
”Jisses, tänk att Julia Roberts spelar mig”

De svenska superhjältinnorna
TYCK TILL! Vad är hjältemod? Har du någon hjälte? Vilket är det mest hjältemodiga du själv har gjort?


Mera Pengar!
MAMMASNURRAN: Räkna ut din föräldrapeng. Fyll i. Få svar direkt!
Barnförbjudet!
Kvinna testar raggfaktorn på krogen
TIPSA! Vilken är bästa raggkrogen på din ort?
En liten bit av Yngve vill jag ha

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805