Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
2000
 
  

Erin Brockovichs strid för att ge de drabbade rätt i ett av USA:s största miljömål har blivit film, med Julia Roberts i huvudrollen. I dag är Erin stjärnadvokat.


Hennes hjältedåd blev Hollywoodfilm

Ingen tog den blonda Erin i sina skyhöga klackar och kortkorta kjolar på allvar. Men hon envisades, avslöjade giftskandalen och till slut fick ca 600 personer dela på ett skadestånd på 2,8 miljarder kronor.
Foto: AP
Hon är vacker, modig och numera rik som ett troll.
  För några år sedan var hon en utarbetad, utfattig, ensamstående trebarnsmamma.
  Erin Brockovichs liv låter som rena askungesagan. Men i stället för en god fe var det hennes egen envishet och starka vilja som ledde till framgången.

  Filmen ”Erin Brockvich” med Julia Roberts i huvudrollen, bygger på en verklig historia. Den riktiga Erin Brockovich medverkar till och med i filmen. När Julia Roberts, som Erin, äter lunch med sina barn serveras de av den riktiga Erin Brockovich - försedd namnskylten ”Julia”...
  I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar Erin Brockovich-Ellis (hon är gift med skådespelaren Eric Ellis sedan ett år tillbaka) att det var en chock att se sig själv på film, och att hon inte var förberedd på all uppståndelse.
  - Det var så overkligt. Vi pratade om projektet så länge men jag fattade ändå inte att det verkligen skulle bli en film. Och att Julia Roberts skulle spela mig... Jisses!
  - Första gången jag såg filmen var jag bara upptagen av att tänka på vad min chef Ed Masry, min man, mina barn och min familj skulle tycka så jag uppfattade inte hur jag själv framstod. Men nu, efter att ha sett filmen åtta gånger, är hon nöjd.
  - Ja, jag känner igen mig. Jag kan inte låta bli att fnissa åt kommentarer som är precis så som jag skulle säga. Det är ett bra porträtt.

Exklusiv intervju med småbarns-
mamman som avslöjade miljöskandalen
Beredd på nästa fråga skyndar sig Erin att säga:
  - Jodå, jag klär mig på det sättet. Jag har min egen stil och gillar klackar, korta kjolar och djupa urringningar. Men, jag skulle aldrig, aldrig låta en leopardmönstrad bh skymta fram under en vit tröja. Jag har faktiskt god smak.
I filmen utnyttjar Julia Roberts sin figur och sina urringningar för att ta sig fram. Var det så?
  - Hm. Jag anpassar mig och klär mig mer sedesamt när jag märker att det behövs. Men ja, nog puffade jag upp brösten lite extra och la på lite mer charm för att ta mig fram ibland. Och jag tycker att det var befogat, det var inte för egen vinning utan för ett viktigt mål.
  För åtta år sedan var Erin en frånskild trebarnsmamma. Hon förde en ojämn kamp mot räkningar och kackerlackor. Men hennes liv tog en ny vändning sedan hon mer eller mindre tvingat sig till ett jobb som lågbetald (2 500 kronor i månaden) arkivarie på en advokatfirma.
  Resten är historia. När hon sorterade firmans fall upptäckte hon det som kom att bli det största skadeståndsmålet i USA:s historia.
  Ingen tog den blonda Erin i sina skyhöga klackar och kortkorta kjolar på allvar. Men hon envisades, slet hårt och till slut fick ca 600 personer dela på ett skadestånd på 2,8 miljarder kronor från företaget PG & E. Hon avslöjade en miljöskandal, PG & E:s utsläpp förgiftade grundvattnet, som fortfarande saknar motsvarighet i USA.
Var fick du din kraft och ditt mod ifrån?
  - Från mina föräldrar. När jag växte upp var det alltid: torka tårarna och ta itu med livet. Jag minns när min bror Tommy dog och jag var fullständigt nedbruten, jag bara skakade på kyrkogården. Pappa kom fram till mig och sa åt mig att ta mig samman. Jag undrade hur han klarade av att leva vidare, efter att ha mist sin son. Pappa sa: man måste, man gör det. Det är så livet är. Det var en viktigt läxa som jag burit med mig. Man behöver gråta ut hos pappa ibland, sedan måste man ta itu med livet själv och gå vidare.
  Erin Brockovich-Ellis jobbar fortfarande stenhårt för advokatfirman, med miljömål som specialitet. Nästa stora, som handlar om förgiftning av grundvattnet, ska upp i rätten i november.
  - Uppståndelsen efter filmen hade jag inte insett, korkat nog. Den är på gott och ont. Hollywoodglamouren är kul, men det börjar ta för mycket tid från mitt riktiga jobb. Det känns som om jag halkat in på ett sidospår. Men, å andra sidan hoppas jag att filmen kan öka intresset för de här frågorna. Då är det värt allt.
”Jisses...tänk att Julia Roberts spelar mig.” När Julia Roberts, äter lunch med sina barn serveras de av den riktiga Erin Brockovich - försedd namnskylten ”Julia”...
Foto:UNIVERSAL STUDIOS ©
  Erin fick 16 miljoner, ära och berömmelse när hon vann målet mot PG & E men vägen dit var inte lätt.
  - Det har kostat mig en hel del. Min hälsa, jag har en tumör i näsan som jag misstänker kommer från kontakten me förgiftat vatten och det är något fel på mitt immunförsvar.
  - Och jag har två tonåriga barn som verkligen revolterat och ställt till med problem. Jag lider av att jag inte fanns där för dem tillräckligt mycket. Min dotter, Katie, som är 15, har det fortfarande kämpigt och vill inte prata om den perioden. Men min äldste son, Matthew, som är 17 är faktiskt stolt över mig nu. Och minstingen Elizabeth som är nio sa häromdagen att ”Erin Brockovich” är hennes favoritfilm!
  Precis som i filmen kostade arbetet henne också förhållandet med den Harley Davidson-älskande Jorge Halaby, som spelas av Aaron Eckhart.
  Nu är hon dock lyckligt omgift med Eric Ellis.
  - Tredje gången gillt, nu har jag hittat rätt. Jag har funnit min Graal, skrattar Erin förälskat.
Fler barn?
  - Vi har pratat om att skaffa ett gemensamt barn. Det är klart möjligt att det blir så, men nu när jag är äldre så känns ansvaret att skaffa barn större. När jag var 20 tänkte jag inte så.


Magdalena KvarningTävla! Vinn städservice!
Trött på disk?
Tunga kassar?
Och dagistress?
Aftonbladet/kvinna har startat ”Ensamma mammans dagbok”.
Vill du tävla? Klicka här
1:a pris: Tolv timmars städservice.
2:a pris: Top med texten ”Med rätt attityd kan man komma ganska långt”. Kvinna lottar ut 15 st.
3:e pris: Ryggsäck och keps. Kvinna lottar ut tre Erin Brockovich-kit.
4:e pris: Biobiljetter till nya hjältinnefilmen ”Erin Brockovich”Foto: Universal Studios©
Filmen Erin Brockovich är berättelsen om den ensamstående mamman som avslöjade en giftskandal och fick ett skadestånd på 2,8 miljarder kr. I huvudrollen Julia Roberts.
Titta på klipp ur nya filmen Erin Brokovich
Läs Kvinnas exklusiva intervju med verklighetens Erin Brockovich
”Jisses, tänk att Julia Roberts spelar mig”

De svenska superhjältinnorna
TYCK TILL! Vad är hjältemod? Har du någon hjälte? Vilket är det mest hjältemodiga du själv har gjort?

Mera Pengar!
MAMMASNURRAN: Räkna ut din föräldrapeng. Fyll i. Få svar direkt!
Barnförbjudet!
Kvinna testar raggfaktorn på krogen
TIPSA! Vilken är bästa raggkrogen på din ort?
En liten bit av Yngve vill jag ha


epost: [email protected]
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805