Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
SÖNDAG 9 JANUARI 2000
  

Jag hyste stor beundran för Alf

Bara en mor
Eva Dahlbeck har just fött i ”Bara en mor”, som Alf Sjöberg (1903–1980) gjorde efter Ivar Lo-Johanssons roman. Premiär den 31 oktober 1949. Sjöberg är en av den svenska teaterkonstens giganter, men hade det svårare att lyckas som filmregissör: ”Han blev oerhört ogeneröst behandlad”, anser Ingmar Bergman, som för övrigt skrev manus till Sjöberg-filmen ”Hets” på 40-talet.

BERGMANS 1900-TAL
Ingmar Bergman om Bara en mor:

Det är klart att man kan hävda att i en sådan här genomgång borde man välja Alf Sjöbergs bästa film, alla kategorier, Fröken Julie. Men den ju så erkänd efter sitt pris i Cannes. Och den är verkligen märkvärdig på alla sätt. Jag har filmen själv och kan fortfarande sitta och titta på den med lycklig häpnad.
  Jag tänker ofta på Alf Sjöberg. Han gjorde sin första film, Den starkare, redan 1928 och han var egentligen galen i att göra film. Till saken hör att det är en väldigt bra film den här Den starkare. Men sedan kom den svenska 30-talsperioden och Alf Sjöberg betraktades som ”Dramaten”, krånglig och konstnärlig, och fick alltså inte göra någonting. Under oerhört knappa omständigheter fick han till slut göra en film 1934. Men han gick alltså i sex år utan att få göra någonting. Och det under sina så att säga mest kreativa år, sin bästa tid. Det resulterade i att han aldrig fick skaffa sig de erfarenheter som han hade kunnat ta till sig när han var ung. Hans uttrycksformer cementerades och blev lite gammalmodiga.
  Om Alf Sjöberg hade fått följa upp Den starkare och göra sex filmer till hade han lärt sig. Men han var ifrågasatt och fick alltid göra sina filmer med en armbåge. Utom då, efter Fröken Julie när han hade fått sitt pris. Då kom de ju och slickade honom i ändan allihopa. Men han lyckades omedelbart spela bort alla sina kort med en fruktansvärd filmatisering av Pär Lagerkvists Barabbas.
  Vi var kollegor på Dramaten och jag hyste stor beundran för Alf Sjöberg. Hans iscensättningar av Shakespeare innebar att jag inte gjorde någon Shakespeare förrän efter Alfs död. Först då vågade jag mig fram själv för att prova på. Som teaterregissör var han fullkomligt enastående.
  Men han hade kunnat bli det som filmregissör också. Men han blev otroligt ogeneröst behandlad och alltid misstänkliggjord. Och när han ändå fick sina chanser spelade han oftast bort dem. Han var fin på det.
  Bara en mor är stark i form och innehåll. Eva Dahlbeck gör den enastående. Hon var en lång tid den svenska filmens drottning. ÅRTUSENDETS LISTOR
Läs och bli upprymd, upplyst, förklarad och förströdd. Alla årtusendets listor från januari till i dag.

 SURFGUIDEN
Tips från läsarna

 BOKBANKEN
Sök bland hundratals bokrecensioner

 
 VECKANS SIDOR


 TIPSA OM NÄTKULTUR
Skicka dina bästa kulturlänkar till oss

 REDAKTIONEN
Kontakta medarbetarna på kulturredaktionen


Kulturens webbredaktör Pia Nilsson

Upp Till toppen av sidan