Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
Fredag 15 januari 1999
  

Internet stoppade MAI-avtalet


Vi är några som har haft våra tvivel på internets radikaldemokratiska potential. Nu får vi mothugg av verkligheten själv.
  I höstas hade internet uppenbarligen makt att hejda MAI-avtalet - de multinationella bolagens och OECD-ländernas projekt att globalt öka kapitalets makt. Detta innebar ett epokskifte. Som till exempel den franske finansministern konstaterade blir det efter MAI omöjligt att genomföra internationella förhandlingar som förut.
  Stephen J Kobrin (som i övrigt inte har mycket till övers för argumenten mot MAI-avtalet) konstaterar i Foreign Policy att det pågår en ”global gräsrotskampanj på internet”, ja att avtalet utlöst en ”global eldstorm av opposition”.
  Det stämmer - internet band samman en koalition av över 600 organisationer i 70 länder, Amnesty, AFL-CIO, Tredje världen-nätverk etc. Och det långt innan tidningarna började skriva om MAI.

En slutsats Kobrin drar är att den ekonomiska globaliseringens förespråkare måste inse att globaliseringen inte längre kan drivas som ett ”top-down” (elitstyrt) projekt. Han menar att det kommer att bli allt svårare att föra internationella förhandlingar privat (ja, han använder det ordet, ”in private”), än mindre i hemlighet: ”Den tid är förbi då man kunde förhandla fram avtal bakom stängda dörrar.”
   Kobrin fruktar också att ”extrema uppfattningar” drar till sig särskilt stort intresse på nätet samt föreställer sig att ”ett argument som scrollas ned på en dator kan ges en auktoritet som det kanske inte förtjänar”. Det vill säga - en ”vanlig medborgares” åsikt kan få en auktoritet den inte förtjänar.
  I decembernumret av Le Monde Diplomatique framgår det att den kapitalmakt som så länge haft världen i sin hand är klart skakad. 450 chefer för multinationella bolag samlades i september i Genève. Med MAI-motståndet som färsk erfarenhet deklarerade de:
  ”Uppkomsten av grupper med aktivister riskerar att försvaga den offentliga ordningen, de legala institutionerna och den demokratiska processen... Det är nödvändigt att etablera regler som kan klargöra legitimiteten hos dessa aktivistiska NGO:s som påstår sig representera stora sektorer av det civila samhället. ”

När nu denna nya internetorganiserade opinion drivit den franska statsledningen att skjuta MAI-avtalet i sank är det möjligt att förhandlingarna om ett globalt investeringsavtal förs över till Världshandelsorganisationen. Om det sker så finns det en hel värld därute som kommer att vaka över det. Och se till att det inte kör över folkliga och demokratiska intressen. Vem vet, kanske kan det bli ett avtal som gagnar mänskligheten och inte bara storföretagen?
  Visst är internet i sitt oredigerade tillstånd en sorts myllrande galaktisk blindhet. Men uppenbarligen finns där redan möjligheter att ändra världens gång.

Tomas Lappalainen


Kontakta kulturens web-redaktion:
Har du frågor som rör sidornas innehåll eller kulturens policy? - Maila hit!
Rör frågorna tekniska problem, uppdateringar eller saknade sidor? - Maila då hit!