Blade Runner

Blade Runner, som finns i två versioner med ett decennium emellan, utspelas år 2019 i ett Los Angeles förvandlat till ett till lika delar västerländskt och österländskt Babel, där "replikanter" tillverkas, människoliknande robotar använda som arbetare i utomjordiska kolonier. Polisstyrkan Blade Runner inrättas för att uppspåra till jorden förrymda replikanter. I Dagens Nyheter skrev Mårten Blomkvist 1992:
"I början av åttiotalet började regissörer få allt svårare att släppa ifrån sig sina filmer. Allt oftare återvände filmskaparna efter premiären för att putsa, göra tillägg eller kortningar.
Nu har Ridley Scott arbetat om tio år gamla 'Blade Runner'. Det låter spännande att få se 'originalversionen'. Men som i de flesta liknande fall är skillnaderna i praktiken marginella.
I de flesta fall tjänar nog regissören sin film bäst genom att låta den fortsätta att klara sig mewd de skönhetsfläckar den hade när den först såg biomörkret."
I den andra versionen av filmen har, jämfört med den första, berättarrösten försvunnit, och slutet har blivit mindre "lyckligt", lämnande olika möjligheter öppna.


kulturguiden