Half-life
Pc
Kategori: Action
Krav: P133 MHz (P266 & 3D-kort
rekommenderas )
Passar: Från 15 år

Skjut! - men inte
på allt

Half-life tillhör den överrepresenterade genren "3D shoot 'em up" - det vill säga samma genre som Doom och Quake tillhör. Man ser som vanligt spelet ur spelkaraktärens ögon, men till skillnad från de flesta av dagens Doom-kloner gäller det inte bara att skjuta på allt som rör sig.
  Half-life är visserligen baserat på Quakes spelmotor men den är bara stommen och programmerarna har verkligen tänkt till för att göra spelet lite annorlunda. Spelet kräver mer av spelaren än en vanlig Doom-klon, man måste hela tiden hålla koll på kvarvarande ammunition, prata med människor man möter med mera för att komma vidare.
  Det är vanligt att spel i denna genre bara gör sig i multispelarläge, att spela ensam brukar vara lika tillfredsställande som att läsa telefonkatalogen från pärm till pärm. I Half-life är det nästan tvärt om - på grund av storyn, inlevelsen, smarta lösningar och avancerade fienden kan minuter bli till timmar framför datorn.
  Den mycket snygga grafiken hjälper även den till med att skapa atmosfär, dock krävs det att man har ett 3D-kort för att kunna åtnjuta spelet till fullo.
  Gillar man actionspel ska man inte missa Half-life - helt klart årets händelse i genren.
(981122)
UppHalf-life
Playstation 2
Kategori: Action
Passar: Från 15 år

Half-life - vilket museiföremål
”Half-life” lever än, en av tidernas största succéer. Men det tre år gamla pc-spelet är ju egentligen numera bara en plattform för hängivna fans som vidareutvecklar spelet med tillägg som ”Counterstrike”.
  Därför är det ett museiföremål som nu når Playstation 2. Knappt uppdaterad, halvslö och omodern grafik och risigt ljud. Här finns den ursprungliga storyn. Ett forskningsexperiment går snett - du måste meja monster med tunga vapen. Dessutom nya uppdrag i samma miljö där två spelare kan samarbeta - eller göra upp i simpla dueller.
  Allt är gjort med minsta möjliga insats från spelmakarna. Tur att ”Half-life” var ett så bra äventyr för tre år sedan.
(011123)
UppHarry Potter och de vises sten
Pc och Playstation
Kategori: Action/äventyr
Passar: Alla åldrar
Krav pc: PII 266 MHz

Harry Potter och de vises sten
Licenstitlar är spelvärldens gissel. Tonvis av skräp vräks ut kring seriefigurer, filmer och varumärken. Därför är det en skön överraskning att möta en alldeles gnistrande Harry Potter i spelform.
  Trollkarlslärlingen Potter har just börjat på Hogwarts magiskola och nu blir det kvastträning, trollformelskola och Quidditch-matcher. Vi möter Weasley-bröderna och elake Draco Malfoy, samlar ”Bönor i alla smaker” och kastar ”Wingardium Leviosa”. Samtidigt lurar faran på tredje våningen - ja, faktiskt fångas nästan hela första äventyret i påhittiga, varierade små spel.
  Grundkontrollen är föredömligt enkel, men sedan utmanas vi av rätt avancerade rörelser. Men det går ofta att komma vidare utan att klara jobbiga moment - den som är skicklig får bara fler poäng.
  Playstation-spelet är gjort med stor entusiasm. Pc-varianten är besvärligare och har småfel - men kryllar i gengäld av skojiga hemligheter.
  ”Harry Potter och de vises sten” är imponerande ambitiöst och snyggt, helt på svenska - med hög mysfaktor för Potter-fans.
  Vem trodde det bland samlarkort och chokladgrodor?
(011116) UppHeadhunter
Playstation 2
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år

Svensk action i dyster framtid
Stackars svenska Amuze. Efter lång, påkostad utveckling av ”Headhunter” skrotades plötsligt spelmaskinen Dreamcast och det blev hastig översättning till Playstation 2. Självklart har den knaggliga vägen satt spår.
  Vi proppas med ”Robocop”-tema i evighetslånga filmer och drivor av information: dyster framtid, privatiserad polis, konspirationer. Skapligt skjutande och smygande mixas med omotiverad motorcykelracing i en död stad. Krånglig kontroll och usla kameravyer ställer till det.
  Amuze vill mycket - och det är beundransvärt. Men det går knappast att uppmana någon att stödköpa ett spel.
(020301) UppHeist
Pc
Kategori: Action
Krav: P233 MHz
Passar: Från 15 år

Synd på en sån fin spelidé
När jag träffade en av killarna bakom Heist berättade han riktigt entusiastiskt om bankrånare i fräcka kupper med vapen och elektroniska hjälpmedel.
  Det är tråkigt att veta att det finns hjärta bakom det rätt usla spelet.
  För virriga menyer, hackig styrning, avsaknad av instruktioner och diverse buggar förstör sammantaget en spännande mix av klassiska Syndicate och Grand theft auto.
  Nej, Heist är en bra men inte ens halvfärdig spelidé.
(010214) UppHeretic II
Pc
Kategori: Action
Krav: PII-166 med 3D-kort
Passar: Från 15 år

Fräscht men inte nytt
Heretic II är inte är en Doom-klon, det är ett spel som påminner mer om Tomb raider. Det är bara vyn som är ny, annars gäller att eliminera så många som möjligt utan att själv stryka med. Det känns fräscht och bjuder på en hel del nöje.
(990124) UppHeroes of Might & Magic III
Pc
Kategori: Rollspel/strategi
Krav: Pentium 133 MHz (P166 rekommenderas)
Passar: Från 11 år

Godis för en äkta äventyrare
För de som brukar ha svårt att ta drakar och annat knytt på allvar liknar det här spelet mest en lekmatta överströdd med modellfigurer.
  Men så mycket mer godsaker för den födde äventyraren kan det nog inte bli.
  Spelet är sprängfyllt av sagomonster, skatter, trollformler och allt annat som hör till ett klassiskt rollspel.
  Det finns en mängd scenarion och uppdrag som lär ta evigheter att beta av. Allt spel sker i omgångar, så glöm action och hög spänning.
  Beroende på personlighet: årets bästa köp eller årets tråkigaste spel.
(990328) Upp
Heroes of might & magic
Gameboy
Kategori: Rollspel
Passar: Alla åldrar

Hjältarna trivs på Gameboy
Ett klassiskt rollspel som passar bra på Gameboy. Du anställer en härförare, ger honom en liten armé och ska sedan ta över världen. Mot dig står oknytt som troll och spöken - och andra datorspelare med härskarambitioner.
  Du väljer en värld att ta över och sedan blir det förflyttning och strid i omgångar utan speciella finesser.
  Det blir ett rätt långsamt spel utan några direkta mål - men det funkar som kravlöst nöje närhelst du har tid över.
(001113)
Upp
Hell-copter
Pc
Kategori: Action
Passar: Från 11 år

Okej, men inget lyft
Du står ensam mot elakingarna med en häftig, tungt bestyckad helikopter. Uppdrag efter uppdrag ska genomföras där du ser helikoptern lite från ovan.
  Känns det igen? Javisst, Hell-copter är en ren kopia av Electronic Arts långkörande serie av helikopterspel med Nuclear strike som det senaste.
  Hell-copter är betydligt sämre presenterat än Electronic Arts original - men har ju en bra spelidé att stå på och presterar faktiskt riktigt okej grafik.
  Det finns tre helikoptrar att välja mellan - och en bunt skapliga uppdrag. Visst tröttnar man och faller på lite hög svårighetsgrad. Men Hell-copter är godkänt roligt ändå.
(990531)
UppHeavy gear II
Pc
Kategori: Action
Passar: Från 15 år

Överraskande smarta robotar
I Heavy gear II slåss du för ovanlighetens skull mot jorden. Som rebelledare på den gamla kolonin Terra Nova måste du slå tillbaka jordbornas invasionsförsök. Du styr en av de tvåbenade stridsvagnarna i striderna, och lyckas du med dina uppdrag fortsätter striderna i rymden.
  Spelet är snyggt med häftiga effekter och bägge sidornas robotar är överraskande smarta. Men det är inte så att man trillar av stolen.
(990720)
Upp
Henry Sinclairs äventyr - Rymdhamn Jorden
Pc och Mac
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 10 år
Krav: P200 MHz. Mac: PowerPC 200 MHz

Indiana Jones + Jönssonligan = katastrof
Engelske äventyraren Henry Sinclair ger sig ut på jakt efter en mystisk stentavla som tycks ha något att göra med hans fars försvinnande. Butlern James och spelevinken till polare hänger med.
  Svenska spelföretaget Korkeken brygger här peka-och-klicka-äventyr med teknik från Jönssonligan-spelen och inspiration från Tintin och Indiana Jones. Resultat? Fullständig katastrof.
  Bara den bristfälliga hanteringen av prylar och ledtrådar i spelet kan driva en till vansinne. Men det är den usla spelkontrollen som är droppen. Spelet kräver att du skjuter och slåss - men det går bara inte att klara av.
  Du som råkar köpa detta och inte får lämna tillbaka det i affären - skriv till mig så ska jag skicka något spelbart i stället. Jag lovar.
(001220) UppHidden and dangerous
Pc
Kategori: Action
Krav: P166 MHz och 3D-kort.
Passar: Från 15 år

Obehagligt realistiskt
Man skulle kunna säga att detta är en vidareutvecklig av spelkonceptet bakom Quake och Half-life. Men riktigt så är det inte.
  Du är ledare för en kommandostyrka under andra världskriget och rör dig i en tredimensionell värld, ungefär som i de vanliga 3D-spelen. Men där upphör likheterna. Här är vapnen och dess effekter skrämmande realistiska, marken blöt och smutsig och fienden intelligent. Dessutom kan du dö av en enda träff.
   Nästan obehagligt realistiskt.
(990614) UppHigh heat major league baseball 2002
Gameboy Advance
Kategori: Sport
Passar: Alla åldrar

Långt från ”homerun”
Efter en hel säsong framför ett av de strålande ”MLB”-spelen till Playstation har jag lyckats lära mig reglerna och fastnar alltid framför baseball på tv - de få glimtar som syns på nån kabelkanal ibland.
  Spelet med den jätte-jättelånga titeln ”High heat major league baseball 2002” ser rätt bra ut, men det har absolut inga finesser. Det går inte att tjuva baser, det går inte att slänga sig och inte flytta slagmannen eller styra svingarna mer än det allra minsta.
  Nej, det här tröttnar man på före nionde ”inningen”.
(011016) UppHitman: Codename 47
Pc
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år
Krav: P200 MHz och 3D-kort

Smart - men för krångligt
Som en marionettdocka lotsas du från din brits på ett mentalsjukhus in i den undre världen som ”hitman” - lönnmördare. Med list och kallblodighet måste du nu utföra dina skoningslösa uppdrag.
  Spelet är ruggigt avancerat och snyggt. Omgivningarna är bitvis förbluffande verklighetstrogna. Personerna i spelet rör sig mänskligt och följer dig med stickande blickar. När till slut eldstriderna brakar loss är det med en undergångslik ”Matrix”-frenesi.
  Men Hitman sätter krokben för sig själv med sin smarthet. Uppdragen förklaras dåligt. Ibland blir du hett villebråd utan större anledning, ibland kan du röja rätt friskt. Kontrollerna är självklart avancerade - men ställer till det i pressade situationer. Summan blir att du kör varje uppdrag om och om igen från början. Och då försvinner snart närvarokänslan.
  Danska Io Interactives actionäventyr kunde varit en svartare version av Metal gear solid. Nu väcker det mest en teknisk fascination. Väl värt att uppleva i alla fall.
(001205) UppRiddarspelet Hindrik
Pc och Mac
Kategori: Äventyr
Krav pc: Pentium-processor Mac: PowerPC
Passar: Från 6 år

Skön medeltidskänsla
Du har kommit till Skokloster slott för att bli dubbad som riddare. Men för att bevisa att du är värd titeln måste du klara av ett antal övningar - allt från armborsttävlingar och frågesporter till minnesövningar och kluriga gissningslekar. Den tyske narren Hindrik och den unga Anna lotsar dig fram genom spelet och hjälper dig om du kör fast.
  Spelet är stillsamt, lärorikt och har en skön medeltidskänsla över sig. Svårighetsgraden på övningarna varierar vilket gör att de kan roa både stora och små barn.
  Men för den vane spelaren tar det inte särskilt lång tid att ta sig igenom hela spelet. Och då är det slut på det roliga.
(991227) UppHjärnkontoret
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P90 MHz.
Passar: Från 8 år

Hjärnsläpp
Känner du till ”Hjärnkontoret”? Det pedagogiska och intressanta tv-programmet med den alltid lika glada programledaren?
  Spelet Hjärnkontoret har inga som helst likheter. Tvärtom, det är dumt och irriterande och det enda man till slut övar sig på är svordomar.
  Du spelar reporter på den nystartade tidningen Hjärnkontoret och din uppgift är att gräva fram material som du sedan ska fylla tidningen med. Du samlar information genom att snoka runt på olika platser och genom att mejla och ringa till folk som kan mer än du om de olika ämnena.
  Visst, emellanåt är det faktiskt lite kul att leka tidningsdetektiv. Men gränssnittet är krångligt och informationen om hur du ska göra är så dålig att man blir gråtfärdig. Till slut blir man vansinnig och säger upp sig.
  Synd, för idén är bra.
(000828) UppHogs of war
Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 11 år

Ett gäng grisar som krigar mot andra svin
Hogs of war är en 3D-variant av numera klassiska Worms. Du styr ett gäng grisar som krigar mot andra svin. Varje gris har ett antal sekunder på sig att bränna av ett vapen, sedan är det motståndarens tur. Till hjälp finns allt från bajonetter till svinaktigheter som målsökande missiler.
  Hogs of war är inte speciellt snyggt, men ger man det en chans är det riktigt kul.
(000731) UppHollywood pinball
Gameboy
Kategori: Flipperspel
Passar: För alla åldrar

Ingen kul flipperkula
Flipper på Gameboy låter ju som en alldeles strålande idé. Det är ju en spelform som kräver sådär lagom engagemang. Slå på Gameboyspelet på bussen eller på långresan i bilen - och spela bort några tråkiga mil.
  Synd bara att Hollywood pinball har så otroligt oengagerat designade bord. A och O i ett flipperspel är ju en rejäl mängd bumprar och loopar att skicka kulan emot.
  Hollywood Pinball erbjuder inget av detta på någon av de sju banorna med filmtema. Enda fördelen är att det är lättare än vad flipperspel brukar vara.
(990629) UppHomeworld
PC
Kategori: Rymd/strategi
Krav: P200 MHz
Passar: För alla åldrar

Homeworld - oj, oj, oj vilket spel!
Människan ger sig ut i rymden i sökandet efter sitt ursprung. Men i den stora tomheten väntar okända, mäktiga fiender.
  Det här är en rymdsaga utan like.
  Hamstra resurser och forska fram nya vapen, som i Tiberian sun och andra strategispel. Men här omges dina styrkor av hela universum och det finns inga begränsningar för vart skeppen kan skickas. Om det är svårt att navigera i tre dimensioner? Jajamen. Det går snabbt att lära sig grunderna, men när fienden anfaller stiger paniken. Det är lätt att tappa bort sig totalt.
  Grafiken är otrolig. Flammande nebulosor är fond för rymdkryssare och jaktskepp i attackformation. Och detaljerna är fantastiska: blinkande positionsljus och kanonrekyler visar med vilken omsorg spelet gjorts.
  Piloternas sprakande radiomeddelanden: ”we’ve got a situation”, ”group one coming in”, kompas av mäktig musik.
  Det vore lätt att bara säga: köp. Men Homeworld passar inte alla. Det krävs övning. Och du bör gilla rymdfilmer för att riktigt beröras av storyn.
  Men oj, vilket spel!
(991018) UppHomeworld: Cataclysm
Pc
Kategori: Strategi
Passar: Från 11 år
Krav: P266 MHz.

För dig som klarade förra spelet
Spelskaparna har själva beskrivit detta som version 1.5 - med de finesser de inte hade tid att få in i förra årets bästa spel.
  För mig känns det onödigt. Nya funktioner, visst. Men samtidigt finns inte ett spår av den vackra, episka berättelse som starkt bidrog till att göra Homeworld så fantastiskt.
Betyget är inte självklart. Cataclysm är perfekt för dig som har spelat igenom förra spelet och gärna tar lite nya utmaningar i samma stil.
  För dig som har missat det oerhört vackra och nyskapande strategispelet i ett fritt rörligt universum står Homeworld ”version 1.0” fortfarande i hyllan i spelbutiken - och är fortfarande värt allra högsta betyg.
(001020) UppHostile waters
Pc
Kategori: Action/strategi
Passar: Från 12 år
Krav: P266 MHz och 3D-kort

Kärleksfull kopia
Engelska Rage har tidigare gjort glänsande snygga men extremt tunna titlar. Nu har de äntligen satsat möda på innehållet. Genom råkopiering. Äldre spelare ser förlagan direkt: Carrier command från slutet av 80-talet.
  Världsfreden hotas av mystiska militärbaser på en rad stillahavsöar. Du ska rädda världen med ett mäktigt hangarfartyg med helikoptrar, svävare och stridsvagnar. De skräddarsydda stridsmaskinerna styrs av piloter på datorchip. Du kan låta dina datorsoldater slåss - eller själv hoppa in i cockpiten.
  Hostile waters är gjort med hjärta, fyllt av fina detaljer i en märkligt spretande blandning. Stram hi-tech, rostigt undergångsstuk och ren kitsch.
  Spelet har stora minus: det är enormt rörigt och svårt att överblicka. Det går inte heller att spela multiplayer.
  Men här finns hjärtdunkande strider, lätt strategi, okej story - och gott om frihet att fajtas eller kommendera allt efter humör.
  Det är spelidén som gör skillnaden. Carrier command. Så enkelt.
(010320) UppHot wheels turbo racing
Playstation
Kategori: Racing
Passar: Från 11 år

Bilracing med tricks - nu går det också
Här kan man göra tricks i alla hopp - ungefär som i ett skateboardspel. Men sedan länge har tricks i spel mest varit för att få upp coolhetsfaktorn - och ärligt talat känns det som de faktorerna inte passar särskilt bra i ett bilspel.
Hot wheels turbo racingär alltså väldigt udda - och tyvärr inte speciellt roligt heller. Det här spelet går helt klart att leva utan. Men tricksen är trots allt lite nytänkande och Hot wheels kan därför falla dem som inte gillar realistiska bilspel i smaken.
(991025) UppHouse of the dead 2
Pc
Kategori: Action
Passar: Från 15 år
Krav: PII 450 MHz

Gammalt skräp i ny svid
House of the dead 2 sög redan i spelhallarna. För att mjölka ännu mer pengar ur godtrogna konsumenter släpper nu spelföretaget Sega titeln till pc.
  Grafiken är densamma. Det är grovkornigt och fult, och man har inte brytt sig om att använda 3D-grafikkortens funktioner ens för de mest elementära effekterna.
  Du kan inte styra huvudpersonen: det enda du gör är att sikta med musen på de monster som dyker upp och vänsterklicka för att skjuta. Med högerknappen laddar du om. Det är allt.
  Visst ser monstren rätt vidriga ut, men det hjälps inte - det här är bara gammalt skräp i ny förpackning.
(010817) UppHugo
Playstation
Kategori: Barnspel
Passar: Alla åldrar

Kul för alla
som älskar Hugo

Tv-trollet Hugo känner de flesta till. På Playstation är allt sig likt från tv-tävlingarna. Springa i skogen, flyga flygplan, åka dressin, åka skateboard, klättra i berg ... Alla banorna är med och de flesta är rätt trevliga att spela.
  För längre livslängd finns också ett actionspel där banorna ska avverkas i en viss ordning. Instruktionerna beskriver det som "mycket svårare". Det är ingen överdrift. Det är omöjligt.
  De som älskar Hugo lär alltså ha fullt upp länge. Vi andra roas bara en kort stund.
(990321) UppHugo 2
Playstation
Kategori: Barnspel
Passar: Alla åldrar

Elakt i vinter
Lagom till första snön (huh!) drar tv-trollet Hugo på vinteräventyr. På snowboard och kälke. Spelet fortsätter in i den elaka häxans grotta där Hugos stackars flickvän hålls fången.
  Liksom tidigare går det att öva på alla moment var för sig. Men många av småspelen är förbluffande svåra.
(991108) UppHugo - Den stora djungelfesten
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P133 MHZ
Passar: Alla åldrar

Hugo roar - i en halvtimme
Tv-trollet Hugo och hans polare måste fixa fisk, frukt och lite schyst musik till sitt djungelparty.
  Även om småspelen är rätt kul är spelet på tok för kort. Ynka tre banor som tar max en halvtimma sammanlagt att klara.
  Endast för bortskämda Hugofans som slipper ta av veckopengen.
(000508) UppHugo fyller år
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P166 Mhz
Passar: Alla åldrar

Jösses kompis, vilken bluff
Hugo fyller tio år och därför bjuder han på ett helt gäng utvalda banor från de senaste tio åren. Självklart finns isgrottan, gruvspåret, tåget och alla de andra klassikerna med.
  Jättekul tänker du kanske. Det är det inte. Såvida du inte gillar tio år gammal teknik, så dålig att man knappt ser vad det är man ska göra, vill säga. För precis så är det.
  Jag tycker om Hugo, men jösses kompis, det här är banne mig lurendrejeri. Kanske borde Hugo börja tänka på pension i stället.
(000710) UppHugo - Vulkanön
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P133 MHZ
Passar: Från 3 år.

Nya Hugo
- ännu bättre

Nya Hugo är både bättre och roligare än föregångaren. Grafiken är av högre klass och spelet har annorlunda menyer som gör det enklare för barnen.
  Tv-trollet ska nu bland annat spela memory, klättra i berg - och åka Hugokopter (roligast!).
  Spelet har blivit mer spännande och effektfullt, samtidigt som det kräver större tankeverksamhet. Mycket bra.
(990913) UppHundra svenska år
Pc
Kategori: Kunskapsspel
Krav: P200 MHz.
Passar: För alla åldrar.

Frågesport - i hundra svåra år
Med Hans Villius i spetsen får du följa med på en resa genom 1900-talet. Ett stort hus representerar tiden och varje våning ett årtionde. Svara rätt på frågor inom något av 16 ämnen och åk upp en våning. Misslyckas - och du hamnar på bottenvåningen.
  Intressant och lärorikt, men för det mesta ordentligt svårt. I längden blir det bara irriterande enformigt och tröttsamt i tråkig miljö.
(991220) UppHydro thunder
Dreamcast
Kategori: Racing
Passar: För alla åldrar

Annorlunda och bra
Hydro thunder dök upp i arkadhallarna i USA för mer än ett halvår sedan och var relativt populärt. Nu kommer en mycket bra version till Dreamcast som ger spelaren våt racing med monsterbåtar som ordagrant flyger fram - över alla typer av underlag.
  Grafiken är snygg, musiken låter ibland som hämtad ur en andra klassens actionfilm och spelkontrollen är helt i stil med vad man förväntar sig av styrförmågan hos en båt.
  Annorlunda och bra.
(991122) UppHydro thunder
Nintendo 64
Kategori: Racing
Passar: För alla åldrar

Mindre fräcka monsterbåtar
Båtracingspelet är både snyggt och snabbt på Dreamcast. På Nintendo 64 har den snygga grafiken av naturliga skäl försämrats - men även fartkänslan är tunnare. Därmed känns det inte så fräscht längre, utan rätt ordinärt.
(000522) UppHype - The time quest
Pc
Kategori: Action/äventyr
Krav: P 200 MHz och 3D-kort. P233 MHz rekommenderas.
Passar: Från nio år

Gulligt leksaksäventyr
Hype är en rätt osannolik men söt hjälte - en Playmobil-gubbe. Liksom Lego ger sig Playmobil nu in i spelvärlden med både originalitet och kvalitet.
  Hype har förstenats av en mörk riddare och skickats tillbaka i tiden. Nu är det dags för hämnd (inget blod, det här är en gullig leksakshämnd) - så Hype kutar runt och samlar prylar och slåss med vapen och magi.
  Äventyret är textat på svenska och har klara drag av både Tomb raider och Zelda 64, inget nytt. Men det är välgjort, lättstyrt och framför allt lagom trevligt knepigt.
(991206) UppHär kommer Pippi Långstrump
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P266 MHz
Passar: Från fyra år

Pippi på spel
Tjolahopp, tjolahej! Superduperstarka och pillimariska Pippi Långstrump är tillbaka, och hon har en hel del kuliga saker på gång.
  I och kring Pippis trädgård finns tio små spel gömda. Det mesta känns igen från Astrid Lindgrens böcker. Du kan leka Inte-nudda-golv-leken, vara sakletare eller hälsa på Blom och Dunderkarlsson i fängelset.
  Även om spelen inte kräver särskilt mycket hjärnjympa så är de riktigt roliga. Man har lyckats med de små detaljerna och fått fram den sköna Pippi-känslan från böckerna.
  Det här är ett spel man blir glad av och det räcker långt. Pluttifikation och överpedagogik finns det nog av på annat håll.
(010511) Upp