Daikatana
Pc
Kategori: Action
Passar: Från 15 år
Krav: P233 Mhz

Fyra år för sent
Tanken var att det skulle bli en värdig efterföljare till Quake. Nu, efter nära fyra års förseningar, är spelet äntligen klart. Men Daikatana är allt annat än revolutionerande.
  Spelet är en slags blandning mellan action och rollspel, med betoning på action. Historien spänner över fyra olika tidsperioder, där din uppgift är att leta rätt på ett magiskt svärd. På vägen dödar du en massa monster och samlar på dig vapen, ammunition och läkande örter precis som vanligt.
  Stämningen är kuslig och miljöerna är uppfriskande annorlunda. Men spelet är kantigt och fult och monstrena känns mer fåniga än skrämmande.
  Om det hade kommit när det egentligen skulle, hade Daikatana varit ett toppenspel.
  Nu känns det mest bara mossigt. Och ett knappt godkänt får det bli.
(000710)
UppDaikatana
N 64
Kategori: Action
Passar: Från 15 år

Grymt för sent- ett till Quake
Daikatana och nyligen släppta actionäventyret Messiah är klassiker på sina egna små vis: aldrig tidigare har spel blivit så försenade.Och så omskrivna längs den knaggliga vägen.
  Messiah var riktigt bra, men ingen klassiker. Fast Daikatana...
  Du ger dig ut på jakt efter ett japanskt svärd med makt att förflytta människor genom tid och rum - och jakten går från framtiden till antikens Grekland.
  Efter en oerhört segdragen introduktion med rent usla filmsekvenser startar äventyret - och det är helt enkelt en Quake-variant utan finesser mer än rätt kraftfulla vapen. Spring omkring och skjut.
  Spelet är fullt av brister som känns uråldriga: monstren är otroligt dumma och hänger inte med runt hörn, figurer som inte är fiender blinkar inte ens om du skjuter på dem.
  Daikatana duger absolut som en stunds action, men det känns just så försenat som det är.
  Det är som att kliva tre år tillbaka i tiden.
(000605)
UppDogs of war
Pc
Kategori: Strategi
Krav: P 266 MHz.
Passar: Från 15 år

Bittert krig på avlägsen värld
Året är 2161 och du befinner dig på den avlägsna planeten Primus IV. Här rasar ett krig mellan nybyggarna på planeten och storpamparna på jorden om en ovärderlig energikälla som kan användas för att framställa vapen. Originellt? Inte ett dugg.
  Men spelet skiljer sig ändå från mängden genom att världen är helt i 3D och att det är så oerhört snyggt.
  Du kan välja om du vill slåss för jordens styrkor eller för nybyggarna. Något basbyggande eller liknande behöver du inte bry dig om, utan här handlar det enbart om att slåss och att lägga upp smarta strategier.
  Effekterna är imponerande och spelet känns välgjort.
  Men det är irriterande svårt, näst intill omöjligt, att ta sig förbi fiendens linjer.
  Även om Dogs of war är kul ett tag så krävs det bra mycket tålamod för att man ska orka resa sig och försöka igen efter att ha stupat för tionde gången.
(000522)
UppDark reign 2
Pc
Kategori: Strategi
Krav: pc: P 233 MHz.
Passar: Från 11 år

Gubbarna står och tittar på
Hetaste trenden just nu: strategispel i fritt rörlig 3D. Fast bara svenska Ground control har gjort det riktigt bra hittills. De övriga har problem med knepiga kamerakontroller. Och här är Dark reign 2 inget undantag. Det är ofta svårt bara att lyckas se vad som händer.
  Du kommenderar som vanligt dina framtidssoldater genom att peka och klicka med musen och bygger en bas och utvinner planetens resurser för att kunna skaffa ännu fetare vapen.
  Grafiken är sådär, ganska detaljlös. Och soldaterna är inte de smartaste. Många står bara och tittar på i striderna.
  Dark reign 2 känns allt som allt acceptabelt - men oinspirerat.
(000731)
UppDarkstone
Pc
Kategori: Rollspel
Krav: pc: P 233 MHz.
Passar: För alla åldrar

Sagolikt vackert
Darkstone är ett klassiskt rollspel i fantasymiljö. Du kontrollerar två spelkaraktärer som du väljer från olika yrkesgrupper - magiker, krigare, tjuv eller präst. Ditt uppdrag är att leta reda på de sju kristaller som tillsammans besitter en kraft som kan döda den onda draken Draak, som hotar att förgöra landet Uma.
  Spelet har 32 nivåer, alla fyllda med blodtörstiga monster, mörka grottor och andra otäckheter som du ska försöka överleva. Till din hjälp har du en mängd olika vapen, magiska förmål och besvärjelser.
  Till skillnad från de flesta andra rollspel är Darkstone uppbyggt av 3D-grafik. Du kan zooma in och ut och byta kameravinkel helt fritt utan att grafiken blir sämre. Tyvärr krävs det då ett bra 3D-kort för att spelet inte ska hacka, men det är det värt. Ljuseffekterna från den mörka, fackelupplysta atmosfären och de svarta böljande skuggorna skapar en underbar stämning.
  Darkstone är ett obeskrivligt skönt spel som det bara inte går att lägga ifrån sig. I stället sitter man dygnet runt för att ”bara klara en nivå till”.
  Det här är utan tvekan årets fantasyspel.
(990830)
UppDe 102 dalmatinerna: Valpar till undsättning
Pc
Kategori: Barnspel
Passar: Från 6 år
Krav: P233 MHz

Skojiga valpar med stor charm
Cruella de Vil är tillbaka. Affärerna går uselt och givetvis skyller hon allt på de 102 dalmatinerna. Jodå det stämmer, 101 valpar har blivit 102. Precis som i den senaste filmen.
  Cruella skickar ut en leksaksarmé för att hundnappa de oskyldiga valparna. Men två klarar sig. Du är en av dem och nu måste du ge dig ut på Londons gator för att rädda dina syskon. På vägen slåss du mot attackerande leksaker, samlar ben och löser olika problem.
  De sexton nivåerna är riktigt kul. Grafiken och styrningen lämnar en del att önska. Men spelet har en charm som är svår att motstå, och man kan hålla på länge utan att tröttna.
(010130)
UppDe nya äventyren med tidsmaskinen
Pc
Kategori: Äventyr
Passar: Från 11 år
Krav: P233 MHz med 3D-kort. Annars P300 MHz

Lockande story räddar spelet
Efter HG Wells roman med samma namn låter Tidsmaskinen dig färdas 800 000 år framåt i tiden. Oturligt nog exploderar din tidsmaskin sekunden efter att du klivit ur den och plötsligt är du fast i framtiden. Nu måste du hitta ett sätt att ta dig därifrån.
  Första intrycket av Tidsmaskinen är direkt dåligt. Kameraföringen är värdelös, dialogerna går inte att påverka och framtiden visar sig vara en nomadliknande plats där den tekniska utvecklingen är lika med noll. Konstigt.
  Men en lockande story och lite kul magi räddar spelet.
(001208)
UppDead or alive 2
Dreamcast
Kategori: Fighting
Passar: från 11 år

Snyggt - men på dödligt allvar
Det är sällan ett fightingspel bjuder på så mycket nytt som Dead or alive 2. Här finns massor av slag och sparkar, många som aldrig tidigare har skådats. Nästan varje attack har en motattack - det går till exempel att ta tag i motståndarens ben när denne sparkar och utnyttja hans obalans. I stället för att som vanligt bli puttad ur den lilla ringen är ytorna stora och det går att hoppa till nya platser.
  Grafiken är enormt snygg, men utvecklarna har inte mognat sedan första Dead or alive. De kvinnliga karaktärernas byst är fortfarande extremt överdimensionerad.
  Fast vadå, spelet är enormt bra - 100 procent smart arkadfighting.
(0000828)
UppDeep fighter
Pc
Kategori: Action
Krav: Pentium 233 MHz och 3D-kort
Passar: Från 11 år

Ta dig vatten över huvudet
Undervattensaction är inte det vanligaste - men alla som har sett filmen ”Avgrunden” vet att lurande faror i havsdjupet kan vara rätt spännande.
  I Deep fighter rattar du en beväpnad ubåt ungefär som rymdskepp brukar spakas i andra actionspel. Grafiken är okej, en skimrande havsbotten, lite alger och firrar ger en skaplig känsla av att befinna sig under vattnet.
  Däremot är inte fienderna eller vapnen speciellt imponerande. Än värre är uppdragen mest känns som en axelryckning.
  Det är inget större fel på något, man skjuter lite och släpar grejer till baserna hit och dit. Det känns bara som det kvittar.
(000929)
UppDelta force
Pc
Kategori: Action/strategi
Krav: pc: Pentium 166 MHz MMX. Pentium II rekommenderas
Passar: Från 15 år

Spännande men skrämmande
Delta force hoppar på den nya populära genren ”verklighetstrogen action”. Det är tuffa kommandosoldater som gäller, med realistiska vapen och förutsättningar. Liksom i populära spelet Rainbow six.
  Uppdragen utspelar sig i öppen och riktigt naturtrogen terräng. I djungler, öken och i vinterlandskap. Du smyger långsamt närmare målet med understöd av de andra i gruppen. Helst utan att bli upptäckt för tidigt av fienden innan attacken börjar.
  Det är snyggt men krävande för datorn. Och det är grymt spännande och utmanande.
  Men det är också skrämmande att ligga dold med ett prickskyttegevär och skjuta en människa i huvudet på en halv kilometers avstånd. För det är ju som riktigt krig - inte en häftig grej i ett datorspel.
(990228)
UppDelta force 2
Pc
Kategori: Action
Krav: pc: Pentium II-processor
Passar: Från 15 år

Pang-pang - en gång till
Delta force är en amerikansk specialstyrka och du är medlem i teamet när terrorister hotar världfreden.
  Spelet är bättre än ettan från i vintras. Men inte mycket.
  Grafiken har fått en ansiktslyftning, men den som är van vid blänkande 3D-grafik blir förvånad över grafikens hackighet. Den detaljrika marken gör i alla fall att det går att gömma sig bakom små kullar och stenar och krypa osedd inpå fienden. Andra besvikelser är missar i uppdragen och halvdumma fiender.
  Men visst, vill du skjuta är Delta force 2 absolut spännande.
(991206)
UppDelta force - Land warrior
Pc
Kategori: Action
Passar: Från 15 år
Krav: Pentium II-processor och 3D-kort

Bra - men samma utmaning som förut
Första Delta force var en sensation med sina vidsträckta landskap och grymma realism i eldstriderna. Del två var nog ingen nöjd med, ryckigt även på den snabbaste dator.
  Nu har spelet blivit kraftigt moderniserat med stöd för 3D-kort, och det funkar riktigt bra även på saggiga datorer. Världen är mindre detaljerad, men man vänjer sig. Det finns fler vapen, och det går att plocka upp fiendens gevär och bemanna tunga kulsprutor.
  Delta force - Land warrior är spännande, om än lite grovt tillyxat.
  Men spelet följer sin gamla linje och när det gäller taktiskt utmanande skjutande har Counterstrike och Rogue spear ett rejält försprång - och Project IGI utmanar starkt.
(001218)
UppDemolition racer
Playstation
Kategori: Racing
Passar: För alla åldrar

En tråkigare kopia av originalet
Några avhoppande Destruction derby-programmerare ligger bakom Demolition racer och de har lyckats med konststycket att göra en kopia på sina gamla spel - men avsevärt sämre. Demolition racer innehåller inga nya idéer och är ett nerköp i allt från grafik till spelkontroll.
  Spelet är dock helt okej - men det kan också vara smartare att köpa ett begagnat Destruction derby för en spottstyver.
(991129)
UppDen längsta resan
Pc
Kategori: Äventyr
Passar: Från 11 år
Krav: P166MHz

Underbar resa
Äventyret för dig 100 år framåt i tiden, till staden Newport där du får träffa den unga konststuderande April.
  Konstiga saker börjar hända i staden och ofrivilligt dras April in i ett komplicerat mysterium som leder henne bort från verkligheten till de parallella världarna Stark och Arkadien där kaos och förintelse hotar.
  Det gäller för dig att utforska, klura och prata hejvilt med allt och alla du stöter på under resans gång. Spelfiguren kan inte dö, så det värsta som kan hända är att du kör fast.
  Stämningen i spelet är underbart mystisk. Det i kombination med en spännande historia, fantastiska miljöer och lagom knepiga gåtor gör spelet till en klar favorit.
  Tyvärr är det lite segt, och spelfigurerna rätt hackiga och fula. Men bortsett från det är Den längsta resan ett av de mest fängslande äventyrsspel jag spelat på länge.
(991220)
UppDen tokiga trollkarlen
- De skrattande skeletten

Pc och Mac
Kategori: Barnspel
Passar: Från 4 år
Krav pc: P166MHz
Mac: 200 MHz Power pc

Tokig trollkarl ställer till det igen
Ta dig ur myrornas fängelsehåla, kör sandlåderally, spela fotboll med ekollon och mycket annat. Dennis och hans kompisar flugan Surra, hunden Herman och Don Mus är tillbaka. Dennis morbror trollkarlen ska trolla fram världens konstigaste djur. Men det går ut över de stackars djuren i Dennis trädgård. Nu måste trollkarlen stoppas.
  Spelet är fullt av överraskningar och roliga spel, är dynamiskt och välproducerat.
(991220)
UppDescent 3
Pc
Kategori: Action/rymdspel.
Krav: P 200 MHz och 3D-kort.
Passar: Från 11 år.

Kräver bra kraft
Det har alltid funnits några inbyggda problem med Descent-spelen. Det har framförallt krävts ett lokalsinne likt en brevduva för att hitta i de trånga, mörka gångarna som skruvar sig i tre dimensioner.
  När du väl vet vart du ska gäller det att ta sig dit med avancerade flygkontroller för att rolla, flyga sidledes, fram och tillbaka. Ett svårt mellanting mellan en helikoptersimulator och ett vanligt skjutaspel i 3D.
  Trean i serien tar bort upp de högsta trösklarna för att komma underfund med spelet. Till hjälp finns numera en liten trevlig robot som kan skickas ut från skeppet för att leta upp extraprylar och lokalisera delmål i uppdragen och leda dig till dem. Dessutom fungerar nu funktionen att skeppet automatiskt ställer sig ”på rätt köl”.
  Fortfarande gäller det förstås att hantera kontrollerna snabbt och skjuta ner ilsket surrande robotar som är riktigt farliga. Vilket är väldigt svårt, tillochmed på de första nivåerna. Grafiken når nya höjder, storyn får mer utrymme och kompletteras med musik som fångar känslan ur 2001 och andra klassiska science fiction-filmer.
  Descent 3 är ett spel som kräver mycket kraft att bemästra. Det passar långt ifrån alla spelare - men lär också bli ett favoritspel för den som orkar.
(990629) UppDescent 3
Mac
Kategori: Action/rymd
Krav: 233 MHz PowerPC, 3D-accerelerat grafikkort
Passar: Från 11 år.

Jag tappar orienteringen
Descent-spelen är som Quake med en extra dimension. Du svävar omkring i gångar och salar som sträcker sig åt alla riktningar. Elaka robotar anfaller - och du måste skjuta ner dem med diverse vapen.
  Nu finns alltså även senaste Descent till Mac, och spelet har varken blivit bättre eller sämre. Jag är mest likgiltig över att se det en gång till.
  Att spränga robotar känns nämligen ganska opersonligt och det är fortfarande ett rätt frustrerande test av lokalsinnet att hitta rätt i gångarna. Dessutom är det kontrollerna väldigt många att hålla reda på.
  Men visst, prova och se om du gillar det.
(000424) UppDestination Jorden
Pc
Kategori: Pussel/äventyr
Krav: Pentium 120 MHz
Passar: Från 11 år

Klicka bort Kronér
Du blir reseguide genom att resa runt jorden och visa prov på kunskaper om djur, natur, geografi och annat. De 70 uppdragen varierar i kvalitet. Vissa är roliga och välgjorda, många är förvirrande svåra att förstå och några rent meningslösa.
  Lasse Kronér är följeslagare. Det blir väldigt mycket av Kronér som dum och flåsigt fånrolig figur.
  Fyra fullproppade cd-skivor ger ändå förströelse länge. Och det går att klicka bort herr Kronér.
(990307) UppDestrega
Playstation
Kategori: Fighting
Passar: Från 15 år

Provspela först
Destrega är ett lite annorlunda fightingspel. Spelarna slåss på en stor yta och har tillgång till olika specialvapen för att eliminera motståndaren.
  Den stora spelytan är bra, men att man kan spela en hel omgång utan att ens komma i närheten av motståndaren är lite tråkigt i ett fightingspel.
  Destrega är inte självklart för varken fighting- eller actionfantaster. Det hamnar lite mitt emellan genrerna. Provspela före köp.
(991101) UppDestruction derby raw
Playstation
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar

Spelmakarna har tröttnat
Teamet bakom de två första Destruction derby-spelen, Reflections, har lämnat titeln och pysslar nu med Driver-spelen. Men det hindrar inte ännu en del som bara innehåller ett fåtal nyheter. Den bästa är att man kan köra på taket på skyskrapor och knuffa ner konkurrenterna.
  Annars är det inte mycket att hurra för. Teamet kan ha snott med sig både bilfysik och grafik - för tyvärr är det brist på båda.
(000717) UppDet röda äpplets hemlighet
Pc
Kategori: Äventyr för barn
Krav: P 100 MHz.
Passar: Från 7 år.

En värdelös hemlis
Vivi äter av ett förtrollat äpple i den mystiske Trollkarlens trädgård - och förvandlas till ett bi. Tillsammans med trollsländan Hester ger hon sig in i trollkarlens hus för att leta reda på den magiska dryck som kan hjälpa henne att bli människa igen.
  Hur kan någon komma på den urbota knäppa idén att göra ett spel om ett bi? Hela spelkonceptet känns rätt fånigt.
  Dessutom är grafiken hackig och pixlig och styrningen helt åt skogen. Att röra sig fritt i tre dimensioner gör i alla fall mig rejält åksjuk.
  Det enda man får ut av det här spelet är en bubblig mage och en massa bortkastad tid.
(990817) UppDet snuviga spöket
Pc och Mac
Kategori: Barnspel
Krav pc: 486-processor 50 MHz
Krav Mac: 68040-processor
Passar: Från 4 år

Förhäxat i huset
Vem vill du vara? Starka hunden Herman, smarta musen Don Mus eller söta flugan Surra? De har olika egenskaper som är bra på olika sätt när du hälsar på hos Trollkarlen Bellini vars hus är förhäxat.
  Massor av fällor att undvika och kluriga problem att klara av innan du löser gåtan med det förtrollade huset och det förskräckligt snuviga spöket.
  Många moment som gör att man inte tröttnar i första taget. Men spelet saknar egenart och kan kännas lite oengagerande.
(991108) UppDet susar i säven
Pc och Mac
Kategori: Barnspel
Krav pc: 486-processor 66 MHz.
Mac: 68040-processor.
Passar: Från 4 år.

Ett riktigt bra barnspel
En klassisk saga har nu blivit ett fantastiskt äventyr på cd-rom. Vesslorna hotar att ödelägga Paddeborg. Padda, Råtta och Mullvad behöver din hjälp innan Vesslorna äter upp all mat och bränner upp huset.
  Här finns många möjligheter. Över 20 spel och aktiviteter samt många filmer om djur, natur och bäst av allt - 30 minuter tecknad originalfilm.
  Du hittar också skriv-ut-aktiviteter så att du kan förlänga äventyret ytterligare. Lyckas du rädda Paddeborg kan du printa ut ett diplom med ditt namn.
  Ett spel att njuta av tillsammans.
(990524) UppDeus ex
Mac
Kategori: Action/rollspel
Krav: G3-processor 266 MHz.
Passar: Från 15 år.

Storebror ser dig
Pestsjukdomen ”Den grå döden” hotar civilisationen. Samtidigt sätter terroristgrupper världen i skräck. Som hemlig agent ska du sätta stopp för attentaten. Fast terroristerna hävdar att de bara räddar de fattiga - som pestvaccinet aldrig når.
  Så vem är egentligen ond?
  Deus ex är en mörk framtid kryddad med konspirationsteorier av i dag. Agenten JC Denton stöter hela tiden på lösryckta bitar information. Somligt viktigt, annat nonsens - ett lyckat sätt att skapa spänning.
  Äventyret är rejält avancerat. Kodlås går att knäcka, övervakningskameror kan slås ut, och fienden elimineras tyst. Eller också kan du göra en tjurrusning med dina mäktiga vapen. Välj själv. JC Denton själv är en högteknologisk tuffing. Hans sinnen och organ är cybernetiskt förbättrade, och hans egenskaper kan uppgraderas efter hand.
  Det finns alternativa lösningar till varje uppdrag, men oftast snubblar man snart på en fälla och helvetet bryter löst. Och återigen verkar det vara svårt att kombinera ett komplicerat äventyr med snabb action. Spelet rycker även på en råsnabb Mac, och fiendernas beteende är inte särskilt smart.
  Ändå bjuder Deus ex på hög stämning. Vi känner ju alla på oss att Storebror har skumma saker för sig - så varför inte ställa saker och ting till rätta?
(000814) UppDevil dice
Playstation
Kategori: Pussel
Passar: Alla åldrar

Alea jacta - jättekul
Idén är enkel. Rulla tärningar på spelplanen och få bort dem genom att rada upp dem. Två tvåor, tre treor och så vidare. Men det kommer hela tiden nya tärningar. Snabbare och snabbare. När spelplanen är fylld är spelet slut.
  Det går inte att tröttna - för Devil dice innehåller mer än så. Hjärngymnastik i form av tärningsuppställningar med ett visst antal drag att lyckas få en rad på är både kul - och mycket svårt på högre nivåer. Och två spelare kan göra upp på spelplanen i ursnabba taktiska dueller.
  Jag har drömt om tärningar i flera nätter nu. Det har varit ett hysteriskt vändande och vridande i sömnen. Devil dice sätter sig på hjärnan - precis som ett perfekt pusselspel ska göra.
  En fullpoängare.
(990124) UppDiablo II
Pc
Krav: P233 Mhz
Kategori: Action/rollspel
Passar: Från 15 år

Djävulen är tillbaka
Den ondskefulle demonen Diablo är tillbaka. Det har varit en lång väntan för hundratusentals spelare över hela världen, för Diablo II är utan tvekan ett av årets mest efterlängtade titlar.
  Liksom i den fyra år gamla föregångaren vandrar du omkring med din hjälte genom att peka och klicka med musen. Det fullkomligen kryllar av olika vapen och utrustning med mängder av finesser. Magiska svärd, trollformler, ädelstenar med mystiska krafter... Allt behövs för det slutliga mötet med ondskans krafter.
  Grafiken är inte den bästa. Det finns en hel del ljuseffekter, men spelet är i låg upplösning och känns gammalt i stuket. Dessutom rycker det rätt ofta. Men musiken och ljudeffekterna går det inte att klaga på - varierat och stämningsfyllt.
  För min del skulle jag nog önska lite mer finess än dessa eviga horder av monster som strömmar mot hjälten. Och liksom i de flesta rollspel tar det alldeles för lång tid innan storyn tar fart och stämningen tar ett fast grepp.
  Men i längden är det en tung vinnare. Monstren blir efterhand allt större och skrämmande och bakom den aningens opolerade ytan finns ett oerhört stort, komplext och välgjort äventyr. Som tidigare går det naturligtvis att ta upp kampen med - eller mot - andra hjältar på internet.
  Definitivt riktigt mycket monsterbankande för pengarna, alltså.
(000717) UppDie hard trilogy 2
Pc Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 15 år

Seg uppföljare
Fox interactive gjorde för några år sedan ett spel baserat på alla tre Die hard-filmerna och det blev så populärt att det nu kommer en uppföljare.
  Men den här gången är det bara namnet och karaktären John McClane som har något med filmerna att göra. John har åkt till Las Vegas och snubblar sin vana trogen över illvilliga människor.
  Precis som i föregångaren är det tre olika spel. Delen där man styr McClane bakifrån var tidigare enkel, tankelös action, men nu har det klämts in mer smyga och spela smart, vilket har fått spelet att tappa lite av sin charm. Köra-bil-delen har drastiskt försämrats och kunde lika gärna ha skippats med sina tröga bilar.
  Skjutadelen har det satsats mer på. Här har Virtua cop varit en förebild, men handlingen är mer styrd vilket ger mer inlevelse och ökar stressen. Om du har en ljuspistol är den här delen skäl nog att köpa spelet.
  Men allt som allt är det inte mycket nytt från föregångaren och man kunde verkligen förvänta sig mer än Die hard trilogy 2 bjuder på.
(000327) UppDino crisis
PC
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år

Dinosaurierna väntar i mörkret - på dig ...
Dino crisis tar både tekniken och spelidén från skräckisarna i Resident evil-serien. Men i stället för att elaka zombier är det här hela rollbesättningen från ”Jurassic park” som anfaller - från Raptor till T-rex.
  En ödslig laboratorieanläggning står övergiven och det är ditt jobb att ta reda på den mörka sanningen om vad som har hänt. Eftersom dinosaurier inte är så pratsamma gäller det mest att skjuta som bara den, men spelet har även massor av pusselelement som stimulerar de små grå.
  Spelet är spännande och skrämmande - atmosfären är tjock som katten Gustaf. Så visst är Dino crisis bra, men det är inte riktigt Resident evil.
(000724) UppDino crisis
Playstation
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år

Hjälp, en T-rex anfaller!
Ta ett av världens populäraste spel - Resident evil - och korsa det med filmen ”Jurassic park”. Då föds Dino crisis, en spin-off med ny story och nya karaktärer.
  All kontakt har brutits med en hemlig forskningsanläggning. En specialstyrka åker dit för att se vad som hänt - och möts av lemlästade kroppar och... dinosaurier.
  Det mesta är detsamma: spelkontrollen, spelidén och grafiken. Och det är ju ett minus att det inte är bättre än Resident evil 2. Pusselinslagen, som är de minst roliga inslagen i spelet, har komplicerats och många dörrar kräver två digitala nycklar och enklare kodknäckning. Å andra sidan känner man sig lite smart när man knäckt en kod - även om en femåring skulle grejat det.
  Dino crisis ger spänning, äventyr, pussel, skräck och otrolig vällust när man klurat ut något problem.
  Slå det, Kinder-ägg!
(991122) UppDino crisis 2
Playstation
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år

Elaka dinosaurier - ett måste för actionälskare
Första spelet var lite av en sidohistoria till Resident evil. Det höll i och för sig hög klass, men inte kändes det så värst spännande.
  I Dino crisis 2 har nu allt förbättrats - avsevärt. Grafiken är snygg som bara den, ljuden är tunga och spelkontrollen är lysande. Ett poängsystem har adderats, man får mer poäng ju fler dinosaurier man eliminerar. Med dessa poäng köper man sedan vapen, ammunition och första hjälpen.Dessutom har spelets handling vässats till värsta filmplotten - med en chockerade vändning i slutet.
  Dino crisis har hittat sin egen profil och går nu inte bara fotspåren efter Resident evil. Ett måste för alla som gillar actionäventyr.
(001219) UppDirt track racing
PC
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar
Krav: P233 MHz

Så trist att man somnar
Runt, runt, runt.
  Här är det stock-car-tävling, vilket är som speedway, rundbanor på grus. Fast bilar i stället. Du ska göra karriär, så köp en bil, mecka lite, skaffa sponsorer och ge dig ut på banan.
  Runt, runt, runt.
  Körkänslan är väl okej, man glider... runt. Men spelet är urtrist och man kan till och med blunda ett tag utan att det gör något.
(001212) UppDirt track racing - Sprint cars
PC
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar
Krav: P233 MHz

Lite snabbare - men lika trist
Samma som Dirt track racing, fast bilarna är några lustiga skapelser med sneda vingar och massor av hästkrafter. Lite mer fart i spelet, snäppet bättre grafik.
  Men i övrigt lika urbota trist.
(001212) UppDisney's dinosaur
Playstation 2
Kategori: Action/plattformsspel
Passar: Alla åldrar

Blekt, begränsat - och urbota trist
Du har kanske sett den på bio - Disneys söta version av dinosauriernas tidsålder. Nu är det du som ska styra de snälla ödlorna undan andra vasstandade reptiler och en nedfallande himmel.
  Grafiken är det blekaste som dykt upp till Playstation 2 hittills. Enfärgat, småttigt - och ofta rent fult. Filmsekvenserna får abrupta slut.
  Värre är väl att spelidén är lika svag den. De olika varelserna måste hjälpas åt för att ta sig genom nivåerna. En ödla kan simma, en annan kan skjuta och så vidare. Visst, det går väl att lida med de sega kontrollerna, men spelet är överlag enormt begränsat och känns redan från början urbota trist.
  Varför dinosaurierna dog ut? Ingen orkade hjälpa dem.
(010126) UppDjungeläventyret
Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P166 MHz
Passar: Från 6 år

Rädda djuren i kul barnspel
I Afrika sitter alla vuxna djur fastbundna - och deras ungar är inlåsta i en grotta. Det är piraten Dum-Dum som kidnappat dem. Men papegojan har klarat sig undan och flyger hem till Nick för att få hjälp. Nu gäller det att överlista Dum-Dum så du kan befria djuren.
  Djungeläventyret är ett spännande spel där du hoppar över vattenfall, rider på lejonryggen och löser kluriga gåtor. Det har en djup 3D-känsla, bra grafik och anpassningsbar svårighetsgrad. Men det är tyvärr något dyrt att köpa.
(991025) UppDonkey Kong country
Gameboy
Kategori: Plattformspel
Passar: Alla åldrar

Varje nivå en påhittig utmaning
Ett av de allra största Gameboyspelen i ny, färggrann version. Varje nivå bjuder på en ny utmaning för den stora apan och hans polare: hoppa runt, samla bananer, simma, åk berg-och-dal-bana i en gruvvagn, bli en groda... på varje nivå finns också en hel del bonusar, och snart blir de knepiga att hitta.
  Donkey Kong country kombinerar helt enkelt det mesta av det bästa i ett härligt paket - som lär sitta bergfast i din Gameboy.
(001109) UppDockskåpet
Pc
Kategori: Barnspel
Passar: Från 5 år
Krav: P133 MHz.

Dockskåp i datorn - genialisk idé
Äntligen ett spel där man faktiskt verkar ha tänkt till. För det är ju precis sånt här som barn gillar - att få använda sin fantasi och bygga upp och befolka egna små världar.
  Du börjar med att välja ett hus. Sedan inreder du det och låter din familj flytta in. När det är gjort kan du spela in egna filmer från dockskåpet som du sedan laddar upp och byter med andra på spelets hemsida - en kul grej som håller intresset uppe.
  Spelidén är genialisk och även om spelet emellanåt är rätt krångligt är det svårt att inte tycka om det.
(001201) UppDonkey Kong 64
N64
Kategori: Plattformspel
Passar: Alla åldrar

Apkul med Donkey Kong
Donkey Kong gör ännu en comeback med bravur. Den här gången rör sig apan och hans vänner fritt i en 3D-värld och löser gåtor och samlar bananer för att komma vidare.
  Grafiken är väldigt snygg, men framför allt spelets attityd fascinerar. Spelet börjar med en tuff rapp av Kong-figurerna och sedan kommer ständiga gliringar spelet igenom av Cranky Kong (Gnällige Kong).
  Varje bana har flera olika mysterier och man är långt ifrån klar när man tror att man är det. De många problemen löses oftast på rätt kluriga sätt.
  Donkey Kong 64 är ett smart och snyggt plattformsspel som ger valuta för pengarna. Det är ett av årets bästa Nintendo-spel och en titel som inte bör missas.
(991213) UppDracula resurrection
Pc/Mac
Kategori: Äventyr
Passar: Från 15 år
Krav: P166 MHz. Mac: PowerPC, OS 8

Hiskeligt snyggt
Spelet bygger på Bram Stokers originalhistoria om Dracula och tar vid sju år efter den blodtörstiga grevens död. Eller död och död, av någon anledning har han nu återuppstått och dessutom lockat till sig din fru. I vredesmod ger du dig iväg slottet i Transsylvanien för att ta ett allvarligt snack med killen.
  Upplägget går i klassisk äventyrsanda. Stämningen är härligt ruggig och grafiken är något av det snyggaste jag sett.
  Men spelet är även ganska tamt och förutsägbart. Den där riktiga spänningen uteblir. Men visst, det är ett grymt snyggt spel, och det håller ett tag.
(001124) UppDragon warrior monsters
Gameboy
Kategori: Äventyr/rollspel
Passar: Alla åldrar

Träna monster - men inte Pokémon
Dragon warrior monsters är ett spin-off-spel på Dragon quest. Som alltid är det en liten kille som har oväntade talanger - i det här fallet som monstertränare. Det är mer än lite Pokémon-vibbar, om man säger så.
  Spelaren knallar omkring, slåss mot monster, är med i turneringar och utforskar världen. Grafiken är okej, storyn bra och äventyret är perfekt för dig som fastnade för Pokémon.
(000417) UppDragons blood
Playstation
Kategori: Action/äventyr.
Passar: Från 15 år

Svinga ditt svärd, stora krigare
På medeltiden tillhörde troll och annat vi numera bara hör om i sagor vardagen. Nu är det du som måste utradera de elaka skapelserna. Fast det räcker inte alltid med att svinga svärdet, du måste lösa olika gåtor som att placera föremål på rätt ställen.
  Under spelets gång blir karaktären bättre, lär sig nya slag och trollformler. Dragons blood är snyggt och bjuder på inlevelse - men framförallt non-stop action.
(000828) UppDrakan
Pc
Kategori: Äventyr
Krav: P166 MHz. PII 233 MHz rek
Passar: Från 15 år

Snyggt drakäventyr
Ännu en storbystad spelhjältinna ser dagens ljus. I rollen som trådsmala Rynn, som för övrigt är en medeltida kopia av Lara Croft, ska man rädda sin bror från en elak trollkarl.
  Ur tredje perspektiv ser man en snygg, ganska stor värld som flyter på rätt bra. Speciellt skuggorna, som flyttar sig efter ljuskällorna, imponerar. Ensam eller i sällskap av draken Arokh slåss man mot monster och löser mysterier.
  Drakan är ett äventyr som bjuder på en hel del nöje, men det är inget speciellt. Mest lite av Tomb raider-light.
(991011) UppDiscworld noir
Pc
Krav: P 166 MHz.
Kategori: Äventyr
Passar: Från 11 år

Hårdkokt deckare
Discworld noir går i hårdkokt 40-talsanda och är, precis som föregående spel i serien, baserat på Terry Pratchets böcker.
  Du spelar Lewton, Discworlds första privatdetektiv, med uppdraget att leta reda på en bedragen kvinnas försvunna man.
  Spelet är ledtrådsbaserat, vilket gör att du måste vara uppmärksam på allt och alla du möter. Seriemördare, ockultister och elaka dvärgar är bara några av de otäckheter du kommer att stöta på.
  Stämningen är otroligt skön, och den torra humorn är helt underbar. Gillar du Terry Pratchet måste du bara köpa Discworld noir. Har du aldrig läst hans böcker - börja med att spela det här spelet.
(990803) UppDrakar och demoner: Själarnas brunn
Pc
Kategori: Rollspel/äventyr Krav: P 166 MHz
Passar: Alla åldrar

Inget för mörkrädda
Spelet är baserat på det populära rollspelet med samma namn som kom i mitten av åttiotalet. Själarnas brunn utspelar sig i fantasy-världen Ereb Altor, där du som en av fyra hjältar ska bekämpa onde magikern Vicotonik, som hotar Ereb Altors öde.
  Miljöerna i spelet är alltifrån hamnstäder till katakomber. Du tar dig genom dessa genom att lösa olika problem och leta efter magiska föremål. Dessutom måste du slåss mot skräckinjagande monster som kommer i din väg.
  Det här är ett riktigt bra spel. Det är roligt och spännande med underbara miljöer och skön stämning. Det faktum att spelet är helt på svenska höjer också betyget ett snäpp.
  Ett minus dock till att miljöerna är så mörka och att spelet kräver så ohyggligt mycket hårddiskutrymme (650 MB).
(990607) UppDr. Brain: Action reaction
Pc
Kategori: Äventyr
Krav: P166 MHz
Passar: Från 9 år

Hjärngympa - om du orkar
Du har tagits till fånga av den fruktade terrororganisationen SPORE, Skadelystna Personer Organiserade Riktigt Effektivt. Onda planer smids och du måste nu bryta dig ut ur din cell, stoppa de djävulska planerna och sedan fly från den hemliga undervattensbas där du är inspärrad.
  Men lätt är det förstås inte. Överallt på basen stöter du på olika problem som du måste lösa. Det handlar om allt från att överlista robotar till att knäcka avancerade låsanordningar. Hjärnan är ditt främsta vapen och det logiska tänkandet sätts på hårda prov.
  Och visst är det kul att klura, men bara till en viss gräns, sedan ger man upp. Action reaction är ett roligt spel som kan räcka länge - om du har tillräckligt mycket tålamod.
(000424) UppDriver
Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 15 år

Lovar mer än
det håller

Driver har det skrivits spaltmeter om, det har i förväg höjts till skyarna - och nu är det här.
  Spelet är programmerat av samma gäng som en gång gjorde Destruction derby till Playstation. Nu har de tagit samma bilfysik och stoppat ner det i en mixer tillsammans med Grand theft autos spelkoncept, blandat - och vips har vi Driver.
  I rollen som civilpolisen Tanner - så civil att bara hans chef vet om hans existens - infiltrerar man sig i den undre världen som flyktchaufför, en sån som kör rånare efter ett bankrån.
  Trots att Tanner är lagens långa arm har han milvis med spelrum i sin framfart för att sätta dit brottssyndikatets ledare. På vägen dit kvaddar han polisbilar, stadsarkitektur - och bryter mot alla existerande trafikregler. Nu är det inte bara bankrånare man arbetar åt, det kan lika gärna gälla varuutbyte, förstöra restauranger som inte betalar skyddspengar eller skrämma avhoppare.
  Eftersom Driver har ett racingspels bilfysik är det inte bara uppbyggt kring uppdragen, man kan utan att skämmas ta ut bilen på en testrunda runt stan bara för skojs skull.
  Uppdragens intressegrad varierar, en del håller hög klass medan andra är rätt meningslösa. Uppdragen sker i olika amerikanska städer, bland annat Miami, New York, San Francisco - där kan man hoppa rätt långt i backkrönen vill jag lova - och Los Angeles.
  Grafik och ljudeffekter är bra, däremot håller filmsekvenserna mellan uppdragen riktigt låg klass.
  Spelet är kanske inte så bra som det utgavs för att vara, men det är fortfarande ett spel man inte ska missa.
(990621) UppDriver
Pc
Kategori: Racing/Action
Krav: P166 MHz och 3D-kort
Passar: 15 år och uppåt

Rolig idé - att göra uppdrag i bilakten
Ett annorlunda bilspel - och nu har det till slut kommit till pc. Jagad av polisen utför man olika uppdrag i vild biljaktsstil.
  Bilfysiken och spelkontrollen är mycket bra, ljud och effekter håller också hög klass. Uppdragen i storstäder i USA är av varierande klass, allt ifrån riktigt kul till enormt långtråkiga. Svårighetsgraden är ojämn men idén är ny och fräsch.
  Ett bra köp för racing- och actionfans.
(991018) UppDriver
gameboy
Kategori: Racing/action
Passar: Alla åldrar

Heta biljakter i miniformat
Driver blev ju extremt populärt på både Playstation och pc. I och med de tekniska begränsningarna på Gameboy ser man nu spelet rakt uppifrån, vilket påminner om gamla Spy hunter. Uppdragen är av samma anledning mer begränsade, men erbjuder ändå en hel del spänning.
  Tyvärr blir Driver relativt svårt på grund av den höga hastigheten på den lilla skärmen och det faktum att bilen snabbt tar skada.
(000717) UppDriver 2
Playstation
Kategori: Racing/Action
Passar: Från 15 år

Kör som i värsta Hollywoodrullen
Du är polis som infiltrerar brottsvärlden för att kunna sätta dit en stor skurk. Då måste du gå utanför lagens gränser och jobba som kurir och chaufför vid bankrån.
  Dina poliskollegor jagar dig nu konstant och du får köra som man bara gör på film: genom parker, på trottoarer, bredsladdar, hopp... Nytt i tvåan är att man kan kliva ut ur bilen och stjäla fordon från medtrafikanter.
  Uppdragen är ojämna. Vissa är busenkla, andra är nästintill omöjliga. Desutom kan du tvingas köra länge utan att något händer - sedan måste du plötsligt ta en kurva perfekt för att inte få 10 polisbilar i häcken och bilen totalkvaddad.
  Men Driver 2 är ändå ett bra köp som kommer att ge många timmars spelglädje.
(001122) UppDuke Nukem
Playstation
Kategori: Action
Passar: 15 år och uppåt

Segt och klumpigt
Duke Nukem är en av de stora titlarna till pc-datorer. Nu är det dags för Playstation att drabbas av Dukes kaxiga kommentarer och våldsamma ”skjut först och fråga sedan”-mentalitet.
  För att spelet ska passa Playstation bättre ser man ej spelet ur spelfigurens perspektiv utan snett uppifrån. Tyvärr blir spelet både segt och klumpigt att manövrera. Att spela mot varandra är inte heller speciellt upphetsande och man konstaterar lätt att Duke spelas bäst på dator.
(981108) UppThe dukes of hazard
Playstation
Kategori: Racing/action
Passar: Från 10 år

Illamåendet är inte långt borta
Det här är tydligen en tv-serie från 70-talet - som i alla fall jag aldrig har hört talas om.
  Spelet kombinerar vanlig banracing med äventyr. Ibland tävlar man, ibland jagar man bankrånare.
  Idén med att göra ett äventyr av racingen är bra, men olyckligtvis har både spelkontrollen och grafiken glömts bort. Spelet är faktiskt så segt och ryckigt att man lätt mår illa.
(000228) UppDungeon keeper 2
Pc
Kategori: Äventyr/strategi
Passar: 15 år och uppåt

Redan en klassiker
”Det är härligt att vara ond” är slagordet för Dungeon keeper 2. Javisst, när ondskan blir till humor i engelska Bullfrogs skarpt intelligenta Monty Python-stil är det hur härligt som helst.
  I spelet är du härskare över svartalver, troll, skelett, magiker och en mängd andra varelser. De är dina vapen i kampen att sno land och rikedom från de mesiga goda sagohjältarna. Dina varelser inkvarteras i mörka grottor som ska byggas ut och försvaras - och göras mysiga i monstermått mätt, vilket inbegriper tortyrkammare.
  Spelet är i grunden detsamma som förra Dungeon keeper och det som förändrats mest är grafiken med tillhörande känsla. Spelet är vackert att bara sitta och titta på med fascinerande söta detaljer när de små oknytten kutar omkring i grottgångarna.
  Den enda sänkaren är att grottan kan bli lite väl oöverskådlig, vilket gör det svårt att hitta till uppdragsmålet. Annars är Dungeon keeper 2 ett genialt spel, en klassiker som bara har blivit bättre - och att det går att spela helt på svenska är en trevlig bonus.
(990720) UppDynamite cop
Dreamcast
Kategori: Action/fighting
Passar: Från 15 år

Kul för två spelare
Dynamite cop är ett ”gå-omkring-och-slåss-spel” - en genre som tyvärr nästan försvunnit.
  Likt en Jackie Chan-film tar man sig an bovar i mängder. Man slåss, sparkas eller kastar sina motståndare och emellanåt får man tag i ett vapen eller tillhyggen som ligger och skräpar på marken. Två spelare kan ha hur kul som helst. Spelet är lätt, man klarar det definitivt - frågan är bara hur snabbt. Grafiken är bra och ljudet lagom poppigt.
  Dynamite cop varar inte för evigt - men det är kul.
(991122) UppDynasty warriors 2
Playstation 2
Kategori: Action/fighting
Passar: Från 11 år

Evighetslånga samurajslag
Kina, 200 år efter Kristus. Slagfält med tusentals krigare. Ursinniga närstrider, svärden blixtrar, hästar stegrar sig omringade av fienden.
  Dynasty warriors 2 är duktigt imponerande och visar vad Playstation 2 går för.
  Men det är roligare att se på än spela. Slagen är evighetslånga och hjältens rörelser begränsade till några få slagkombinationer.
  När fem-sexhundra samurajer fallit för ens svärd har man mest huvudvärk och ont i tummen.
(001213) Upp