Foto: SARA RINGSTRÖM
Damma datorn
Smuts är smuts, om än på dyra datorer. De behöver lite rengöring då och då – både in och utvändigt. Vi ger ett städschema i fjorton steg.
  it-skolan, del 14

1. Rengör skärmen
Kladdiga skärmar förstör utsikten mot internet och dina program. Enklast gör du rent med vanlig fönsterputs. Stäng först av datorn. Fukta en trasa och torka försiktigt av rutan. Spruta inte direkt på skärmen. Eftertorka med en torr och luddfri trasa. Vill du inte använda fönsterputs finns specialmedel. Fråga i din datorbutik.
2. Städa tangentbordet
Stoppa inte fingrarna i skiten. Solkiga tangentbord är ungefär lika fräscha som smutsiga kläder. Du tvättar tangentbordet med en trasa fuktad med fönsterputs. Spreja inte direkt på tangentbordet och stäng av datorn innan du börjar. Dammsug gärna tangentbordet med jämna mellanrum.
3. Inget kaffe i datorn
Har du spillt kaffe över datorn behöver det inte vara kört. Stäng av datorn. Vänd tangentbord eller dator upp och ned så att vätskan rinner ut. Låt datorn sedan torka ordentligt innan du försöker starta den igen. Har du tur så funkar det. Annars får du lämna in den på service. Om datorn får välja är det bättre med svart kaffe utan socker och mjölk. Men helst ingen vätska alls.
4. Rengör musen
Möss som haltar får hela datorn att sacka. Med lite rengöring blir de som nya.
  Ta bort plattan runt själva kulan på musens undersida. Vrid den åt vänster. Håll en hand under och vänd musen rätt så att kulan och plattan ramlar ur. Inuti sitter tre rullar. Gör rent dem med en mjuk träpinne eller bomullstops. Rengör också själva kulan med tvål och vatten eller T-sprit.
5. Damma av datorn
Datorer samlar damm. Torka av dem på utsidan med en lätt fuktad trasa. Eller använd dammsugaren. Stäng helst av datorn innan.
  Om du är erfaren kan du öppna datorn och försiktigt blåsa bort dammet som samlats inuti burken. Använd inte en vanlig dammsugare. De alstrar en massa statisk elektricitet som är mycket värre än dammkvalster för datorer.
6. Kolla sladdarna
Sladdar som inte sitter fast är det vanligaste problemet till att en dator inte vill starta. Kontrollera att ingen sladd verkar skadad och att de sitter fast ordentligt.
7. Starta/stäng rätt
Datorer tycker inte om att bli avbrutna – lika lite som vi själva. Stäng av dem på rätt sätt så minskar risken för att filer skadas eller att det ska bli fel på operativsystemet.
  I Windows väljer du Avsluta-Stänga av datorn från Start-menyn. I Mac väljer du Stäng av från Special-menyn.
8. Bygg om!
Har du Mac är det bra att bygga om skrivbordet ibland. Det gör att ikoner som försvunnit ”återuppstår”. Datorn blir också snabbare och mer stabil.
  Starta om din Mac och håll nere tangenterna kommando-alt tills du får upp en dialogruta som frågar om du vill bygga om skrivbordet. Klicka Ja.
9. Hälsokoll
Smuts ökar risken för infektioner. Använd ditt virusprogram för att kontrollera din dator. Ett uppdaterat virusprogram är effektivare än ett gammalt. Gå till tillverkarnas hemsida – eller använd funktionen för uppdatering i programmet.
10. Skriv rent
Hellre en randig skrivare, än randiga utskrifter. De flesta skrivare har program för att rengöra bläckpatronerna. Läs hur du gör i manualen till din skrivare. Hjälper det inte, byt bläckpatron.
11. Säkerhetsspara
Leta igenom datorn efter texter, mejl, bilder och annat som du vill behålla och kopiera till disketter eller något annat lagringsmedia. Säkerhetskopiera helst dina filer regelbundet.
12. Töm papperskorgen
Fulla papperskorgar står lätt och surnar. Genom att tömma datorns papperskorg frigör du plats på hårddisken som du kan använda till annat.
  Pc: Högerklicka på papperskorgen och välj Töm papperskorgen.
  Mac: Från skrivbordet väljer du menyn Special-Töm papperskorgen – eller control-klickar på papperskorgen.
13. Kolla din hårddisk
En hälsokontroll är bra att göra med jämna mellanrum. Både Mac och pc skickar med program för att kontrollera hårddisken.
  Mac: Öppna programmet Skivkontroll, markera din hårddisk och klicka på Reparera.
  Pc: Öppna Scandisk under Start-Program-Tillbehör-Systemverktyg. Markera enheterna du vill kontrollera. Kryssa för Korrigera fel automatiskt.
14. Byt musmatta
En gammal och blanksliten musmatta gör att musen bara slinter omkring. En ny matta är billig och ger bättre precision på skärmen.

bo.svernstrom@aftonbladet.se

MISSAT ETT AVSNITT? KLICKA HÄR:
Itskolan, del 1 | Itskolan, del 2 | Itskolan, del 3 | Itskolan, del 4 | Itskolan, del 5 | Itskolan, del 6 | Itskolan, del 7 | Itskolan, del 8 | Itskolan, del 9 | Itskolan, del 10 | Itskolan, del 11 | Itskolan, del 12 | Itskolan, del 13 | Itskolan, del 14 |