Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
30 augusti 1999
  

Hur säker är du?
Bara fyra månader kvar till årsskiftet.
Har du någon anledning att oroa dig? Vår kartläggning ger besked.
Fyra månader kvar till tusenårsskiftet. Men bara en enda kommun av 289 är klar med sitt 2000-arbete.
  – Det är dags att ta fram blåslampan, säger Jan Freese på regeringens 2000-delegation.
  Millennieskiftesproblemet är långt ifrån nytt och kommer knappast som en överraskning.
  Åtminstone inte för dataindustrin.
  – Hade man börjat jobba med det här när man visste om det, skulle det inte ha behövt kosta en krona. Då skulle datasystemen varit anpassade för millennieskiftet, säger Jan Freese.
  Nu blev det ju inte riktigt så.
  I dag är 2000-problemet ett obehagligt faktum och kostnaden för omställningen beräknas bara i Sverige bli hisnande 50 miljarder kronor. Det skulle räcka till att bygga två och en halv Öresundsbro.

Varning för sjukvården
  
En stor del av kostnaderna ligger inom kommunerna. Men kartläggningen av kommunernas år 2000-status ger ett nedslående resultat. Av landets 289 kommuner är det bara en enda som hittills uppger att de faktiskt är klara med sitt arbete.
  Kommunernas mäter sin 2000-status inom elva områden. På elförsörjningssidan är de flesta färdiga, men inom till exempel vården ligger de flesta långt efter.
  – Inledningvis var det många kommuner där politikerna inte tog saken på allvar, säger Per Erik Lund på 2000-delegationen, som trots detta är försiktigt optimistisk.
  – Vi kommer att drabbas av störningar vid millennieskiftet. Men om alla jobbar på problemet så finns det goda chanser att Sverige klarar sig bra genom det här, säger Lund.


jessica.ritzén@aftonbladet.se


Så gjordes granskingen - steg för steg
1. För att kontrollera
kommunernas 2000-status har Kommunförbundet valt ut elva områden som anses särskilt viktiga att kolla inför tusenårsskiftet.
2. De elva områdena är:
el, fjärrvärme, vatten/avlopp, telefoni, vård/omsorg, räddningstjänst, tekniska system, ADB, dataplattformar, datautbyte inom kommunen samt datautbyte med andra organisationer.
3. Inom varje område
har kommunerna fått sex svarsalternativ till var i arbetet man befinner sig: vet ej, medveten om problemet, inventering, planering, åtgärder, testfas, klart.
4. Vi har gett
kommunerna poäng för vart av de elva områdena, från 0 poäng (vet ej) till 6 poäng (klart).
5. Därefter har vi
räknat fram det snittvärde som återges i kommunlistan nedan.   Siffrorna bygger på respektive kommuns senaste rapportering till Kommunförbundet (anges inom parentes), med reservation för förändringar som kan ha skett sedan dess.


Hur är det i din kommun? Vi har hela listan!