Mitt i sommaren, när alla andra skolor stängt, öppnar IT-skolan.
Lär dig att surfa snabbare, skaffa en barnvakt för nätet eller hitta rätt bland diskussionsgrupperna.
Lektion 5: Det här kan du göra med din e-post.



Bli gladare - surfa snabbare.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN (bilden är ett montage)

Säg det med e-post
  it-skolan, del 5

3,3 miljoner svenskar har en mejladress - men det går att göra mer än att bara skicka och ta emot e-post.
Vi lär dig hur du blir ett mejlproffs med Outlook Express 5.0 för pc och 4.5 för Mac.


Brevlådan
l För att få ordning på alla dina mejl skapar du olika mappar att lägga dem i. Välj ”Arkiv-Nytt-Mapp ...”, välj ett namn och var du vill placera mappen. Du flyttar dina mejl genom att dra dem till olika mappar.

Filtrera
l Med ett filter kan du flytta mejl, kasta dem eller svara på dem - helt automatiskt. Gå till ”Verktyg-Regler för meddelande-E-post...”. Bestäm vad du vill att filtret ska leta efter: en mejladress, ett ord eller ett namn. I nästa ruta väljer du vad filtret ska göra med de mejl som det hittar. Exempelvis ”Flytta det till angiven mapp” eller ”Ta bort det”. I Mac väljer du ”Inkorgsregler” i verktygsmenyn. Klicka på knappen ”Ny regel” och fyll i vad du vill att filtret ska göra.

Signaturer
l Trött på att skriva namn och adress under varje mejl? Skapa en signatur i stället som automatiskt blir din underskrift. Öppna ”Verktyg-Alternativ...” och välj ”Signaturer”. Klicka på ”Nytt”. Bocka för ”Lägg till en signatur i alla utgående meddelanden”. Mac: Välj ”Verktyg-Signaturer...” och redigera standardsignaturen eller lägg till en ny.

Lästa blir olästa
l Lästa och olästa mejl är till för att du ska få bättre överblick. Du kan själv välja att markera ett läst mejl som oläst. Välj ”Redigera-Markera som oläst”. I Mac går du in under menyn ”Meddelande”.

Bifoga filer
l Skicka med bilder och andra filer i ditt mejl. Skriv ett mejl och välj ”Bifoga” - i Mac ”Lägg till bifogade filer”. Välj sedan ut de filer du vill skicka med.

Flera användare
l Är ni flera som delar på datorn och har alla var sin mejladress? Då kan ni skapa var sin uppsättning brevlådor och kontaktlistor. Välj ”Arkiv-Identiteter-Lägg till ny identitet” och följ anvisningarna som dyker upp. Välj sedan vem som ska vara inloggad från ”Arkiv-Växla identitet ...”. Mac: Välj ”Arkiv-Ändra aktuell användare...” och klicka på ”Ny”. Fyll i ditt namn och kryssa för ”Visa den här listan vid start”.

Flera adresser
l Har du flera mejladresser, kan du skapa ett konto för varje adress. Du hanterar sedan alla adresser på en gång. Välj ”Verktyg-Konton” och klicka på ”Lägg till”. Följ anvisningarna i guiden. Mac: Öppna ”Inställningar ...-E-post” och klicka på ”Nytt konto”. Fyll i uppgifterna.

Skapa adressbok
l En adresslista förenklar mejlskrivandet enormt. Markera mejlet med adressen du vill lägga till i listan. Välj ”Verktyg-Lägg till avsändare i adressboken”. I Mac klickar du på ”Lägg till kontakt” i verktygslisten. Nästa gång du skriver ett mejl till personen, behöver du bara börja skriva de första bokstäverna i namnet - resten fylls i automatiskt. För att redigera eller söka efter en adress klickar du på ”Adresser” - på Mac ”Kontakter”.


Hotmail - var som helst i världen
Hotmail är en av världens vanligaste mejladresser. Du kan hämta mejl från vilken dator som helst via en vanlig webbläsare. Så här använder du Hotmail bättre:
Brevlådor: Logga in på ditt Hotline-konto. Välj ”Folders-Create new” och skriv in namnet. Klicka ”Ok”.
Filtrera: Välj ”Options” från menylisten och klicka ”Filters”. Välj vad filtret ska leta efter och vilken mapp mejlen ska placeras i.
Signaturer: Från sidan Options väljer du ”Signature”. Skriv det du vill ha och klicka på ”Ok”.
Bifoga filer: Skriv ett nytt meddelande och klicka på ”Attachements”. Välj den fil du vill bifoga genom att klicka på ”Browse ...”. Välj filtyp från pop-up-menyn och klicka ”Attach to message”.
Adressbok: En ny adress skapar du genom att välja ”Addresses” från menylisten och klicka på ”Create new”. Använd sedan ”Quicklist” för att snabbt fylla i adressfältet. Samla alla mejl: Du kan hämta post från ditt vanliga mejlkonto via Hotmail. Klicka på ”Options-Pop mail” och fyll i uppgifterna till ditt mejlkonto.

Tipsa oss gärna om vad du vill lära dig.
Skicka ett mejl till it@aftonbladet.se

MISSAT ETT AVSNITT? Klicka här!
Itskolan, del 1
Itskolan, del 2
Itskolan, del 3
Itskolan, del 4