Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 28 MARS 1999
  

De skakar Quakevärlden

VÄRLDSELITEN Svenska världsstjärnorna i Quake, Clan9, ska utmanas i Moskva. Fr v Tomi ”Doomer” Kärnä, Pierre ” Zander” Lindgren, Krysztof ” Spice” Rebowski, Alexander ”Paralyzer” Arsenijevic och Harv”Xenon” Migotti.
Foto: LARS ROSENGREN

Svenskarna utmanar ryssarna i datorspel
Sverige möter Ryssland.
  Inte i hockey-VM eller någon oväntad fotbollslandskamp.
  I dag ska grabbarna i Clan9 försvara de svenska färgerna – i Quake.
  Matchen spelas i Moskva men direktsänds naturligtvis – via internet.
  – De som inte spelar dataspel fattar nog inte hur stort det här är egentligen. Förra världsmästerskapet drog en och en halv miljon webb-besökare under tre dagar, säger Pierre Lindgren.

Har inte förlorat på tre år
  Han är åldermannen i laget med sina 29 år och försöker precis som de andra få ihop resten av livet med det något annorlunda ”yrket” Quake-spelare.
  – Vi tränar tillsammans ungefär 3-4 timmar per dag, på helgerna blir det mycket mer. Och ändå har vi kvar våra vanliga arbeten.
  De har inte förlorat en match på tre år. Men den största triumfen var när laget slog de regerande världsmästarna med 9-1.
  Sedan dess har trycket på svenskarna varit stort. Mängder av lag i världen vill testa musklerna mot Clan9.
Se ryssmatchen klockan 16.00, (den 28 mars 1999) från
www.area9.com

Svenska ”Clan9” möter ryska ”America must die”.
  För någon månad sedan spelade de en match i England och efter Ryssland står Warszawa på tur. Resorna sponsras av olika dataföretag och det dröjer kanske inte så länge innan grabbarna kan titulera sig Quake-spelare på riktigt.
  – Vi hoppas kunna leva på att spela innan året är slut, via sponsorer och annonsintäkterna från vår nystartade webbplats, säger Pierre Lindgren.
   Killarna i Clan9 bor utspridda i landet men träffas varje dag via internet för att träna. Rent teoretiskt skulle ett världsmästerskap kunna avgöras med alla spelare kvar hemma i sina lägenheter, men då skulle det också bli en kamp med ojämna medel.

Målet är självklart
  – I Moskva spelar vi alla på samma villkor. Då är det inte uppkopplingens snabbhet eller grafikkortet som avgör resultatet. Vi åker naturligtvis dit för att vinna. Något annat finns inte, säger Pierre Lindgren.
  I maj avgörs SM i Quake i Göteborg och till sommaren kommer ett nytt VM att anordnas för det nya spelet Quake III.
Jessica Ritzén
jessica.ritzen@aftonbladet.se