Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 17 JANUARI 1999
  

Linus är IT-världens Robin Hood


LINUX – EN BARNLEK
Efter framgången med Linux blev det flytt till Kalifornien för två år sedan. Linus Torvalds hustru Tove sköter marktjänsten med döttrarna Patricia och Daniela på heltid. – Fast jag dammsög faktiskt för några dagar sedan, även om det var väldigt länge sedan innan dess, säger Linus Torvalds.
Foto: TOMI HINKKANEN


Hans gratisprogram
används av miljoner


SANTA CLARA, KALIFORNIEN.
Han är okänd för de flesta men miljoner datoranvändares hjälte.
  Han sätter press på en av världens rikaste män – genom att ge bort sin produkt gratis.
  Aftonbladet/IT träffade honom i hjärtat av Silicon Valley.
  Möt finlandssvensken Linus Torvalds, mannen bakom Linux.
  För många datahackers är 29-årige Linus Torvalds Gud själv. Hans hyllade operativsystem Linux (se nedan) är helt gratis och har i dag miljoner användare. Men även tunga affärstidskrifter, som amerikanska Forbes, har kallat honom hjälte, revolutionär, idealist och geni, och utnämnt honom till en av få utmanare till Bill Gates och Microsofts ensamvälde över datavärlden.

”Linux var inte så planerat”
  Han värjer sig något mot den bilden när jag träffar honom på ett hotell i Santa Clara i Silicon Valley, söder om San Francisco.
  – Linux var inte så planerat, inte alls så ambitiöst från början, säger han på sin mjuka finlandssvenska.
  – Om man har datorer som hobby och är bra på det söker man hela tiden nya projekt. Jag ville inte göra revolution eller göra slut på Microsoft. Och jag hade inga ideologiska skäl, som att det SKA finnas ett operativsystem som är fritt, eller så.
FAKTA
Namn: Linus Benedict Torvalds. Ålder: 29 år. Bor: Santa Clara, Kalifornien, USA. Familj: hustru Tove, döttrarna Patricia, 2 år, och Daniela, 8 månader. Inkomst: ”Bra. Jag tjänar så mycket att jag kan försörja min familj”. Dator: 100 kg tung Intel/Pentium II med 4 stycken 400 mhz-processorer ...
  En ny pc Linus Torvalds köpte 1990, då han läste på universitet i Helsingfors, blev början till Linux. Att köpa det operativsystem han helst ville ha hade han däremot inte råd med. Så han skrev ett testprogram – som blev kärnan till Linux.
  – Jag lade ut det på internet och först var det en handfull personer som var intresserade. Plötsligt var det ett par hundra ...
Färska siffror säger att sju miljoner använder Linux?
  – Vem vet? säger han. Fortfarande är det många som inte vågar säga högt att de använder Linux, även om det börjat bli mer politiskt OK.
  Linus Torvalds är sömnig när vi träffas. Han har jobbat med nästa version, Linux 2.2, till klockan tre på natten.
  Även om han inte längre lägger all sin tid på Linux (”förr skrev jag kod tio timmar om dagen, nu blir det bara två”), övervakar han utvecklingen och säger ja eller nej till förändringar.
  Linus Torvalds har inte tjänat en enda krona på Linux. Men det har gjort honom till megakändis och är orsaken till att han för två år sedan flyttade till Silicon Valley med hustru Tove och nyfödda dottern Patricia för att börja jobba på företaget Transmeta.
  Sedan flytten till USA har familjen utökats med dottern Daniela.
  – Vi trivs bra, det är fint här och vi har nära till naturen. Fast min fru är väldigt hemkär och vi hade enorma telefonräkningar i början.
Vad gör du på din fritid, när du inte sitter vid datorn?
  – Det är aldrig något problem, inte med två barn hemma att leka med.
Så vad arbetar du med på Transmeta förutom Linux?
  – Det kan jag inte prata om, säger han och ser oerhört road ut. När man håller på med något man är övertygad om att ingen i hela världen gör pratar man inte om det.

Snart kanske för vanliga användare
Kan Linux bli något för oss vanliga datoranvändare?

Linus Torvalds, datageni.
Foto: SUSANNE WIXE
  – Jag tror faktiskt det, säger Linus Torvalds. Man kommer att ha en egen server hemma där man hela tiden kan vara uppkopplad på nätet utan att behöva ringa upp en server någon annanstans.
  – Det är säkrare med en egen server. Och är man orolig för säkerheten ska man aldrig använda Windows. Linux är ett av de säkraste system som finns. Eftersom alla koder är helt öppna kan fler försöka hitta vägar in men också täppa till dem snabbare.
Kan Linux på allvar bli en utmanare till Microsoft?
  – Jag tror många vill att Linux ska lyckas för att Microsoft är så stort.

"Microsoft är övervärderat”
  – Ensamvälden är alltid instabila i längden. Det är väldigt speciellt, och lite skrämmande, med Microsofts oerhört övervärderade aktier. Det kanske kan fortsätta – men det kan också vända ...
n Hur ser Linux framtid ut?
  – Om några år har vi 20-30 procent av marknadsandelarna, tror Linus Torvalds.
  Kaxigt kanske, men sant är att marknadsandelarna för Linux ökade med 212 procent bara i fjol.
  I Sverige använder sju procent av företagen Linux och flera tunga amerikanska företag har tagit systemet till sitt hjärta. Det har även gjort sitt intåg i Hollywood: Linux användes i datorerna som skapade specialeffekterna för filmen Titanic.
En kollega till mig döpte dig till IT-världens Robin Hood.
  Först blir han tyst, sedan rycker han på axlarna och säger:
  – Varför inte? Ingen har lyckats med att fälla Microsoft ännu, men vem vet ...

LINUX – SYSTEMET ALLA TALAR OM
Ett måste för datorn
Ett operativsystem (OS) är det som sköter kommunikationen mellan datorns processor och olika dataprogram, tangentbord, skärm osv.
  Några av de vanligaste är Windows, Unix, Sun Solaris och MacOS.

Linux är gratis
Linux skiljer sig från andra OS på två sätt: Dels är grunden till programmet, den s k källkoden, öppen. Det innebär att vem som helst kan lägga till nya funktioner.
  Dels är Linux gratis.
Trots detta säljs Linux ändå. Anledningen är att den som vill får göra sitt eget Linux och sälja tillsammans med support, handböcker etc.
Linux och alla andra operativsystem kräver speciellt anpassade program.

Alla hjälper till
Linus Torvalds lade grunden till Linux och övervakar alla förändringar. Men utvecklingen av programmet görs via internet av programmerare världen över.
För den som är datakunnig och vill ha ett stabilt och billigt OS för internet eller nätverksanvändning anses Linux vara bland det bästa som finns.
På nätet finns ett par miljoner webbsidor med information om Linux.
Den officiella hemsidan finns på:
www.linux.org.

LINUS TORVALDS TROR OM...
...datorernas utvecklingstakt
  – Den måste stanna av, även om vi inte riktigt nått den kritiska massan än. Men inom 5-10 år kommer det inte att löna sig, eller vara nödvändigt, att uppgradera sin dator varje eller vartannat år som det är nu. Jag tror att datorer om ett par år kommer att hålla i varje fall i fem år.
  
...internets viktigaste användning på sikt
  – Personlig kommunikation tror jag är det stora området. Visst kommer handel att bli stort men det är ändå som en sorts telefon vi kommer att se den största användning.
  
...framtiden för Mac
  – För ett år sedan trodde jag att de var på väg bort, men nu vet jag inte längre.

Susanne Wixe
susanne.wixe@aftonbladet.se