Så faxar du
med datorn

Så funkar
faxen
för Macen

Ladda hem Valuefax från www.download.com och installera programmet.
Applemenyn-Väljaren och Valuefax fax driver .
  Skriv ditt faxmeddelande i exempelvis Word och välj
sedan Arkiv-Skriv ut . Välj format på sidan och klicka OK. Välj sedan ett telefonnummer ur adresslistan eller skapa en ny adress genom att klicka på New number . Fyll i uppgifterna och klicka på Send now . Du kan välja om du vill ha försättsblad eller inte genom att ändra kryssrutan för Cover page .
  För att ta emot fax öppnar du Valuefax manager som
installeras på ditt skrivbord. Välj Setup-Background operation och ställ in hur många signaler som ska gå fram innan faxprogrammet svarar automatiskt i Answer phone on which ring . Klicka på OK.
  I Valuefax manager läser du också dina mottagna och skickade fax. I menyn Valuefax-Phone book kan du redigera din adressbok.

Faxen lever ännu – men i datorn.
Vi visar hur du gör för att faxa med tre olika program.


bo.svernstrom@aftonbladet.se

Du behöver inte ha en fax för att faxa. Det räcker med ett modem och ett faxprogram.
Vi visar hur du gör med Microsoft fax i Windows 95, med Outlook 2000 och med Valuefax i Macen.

En winnande fax
Gamla Microsoft fax som installerades med Windows 95 finns fortfarande kvar på cd:n till Windows 98. Du hittar den under ”Tools\oldwin95\message”. Dubbelklicka på Awfax och Wms så installeras faxprogrammet och Microsoft Exchange. Men se upp! Det är inte alltid programmet fungerar på Win98. I Win95 är det däremot sällan problem.
Välj Startmenyn-Program-Tillbehör-Fax-Skapa ett nytt fax . Följ instruktionerna i dialogguiden. I rutan Faxalternativ kan du välja om modemet ska slå en siffra för att komma ut på linjen. I guiden kan du också lägga till filer som du vill faxa.
För att ta emot ett fax öppnar du Microsoft Exchange. Dubbelklicka på symbolen med IN som finns på skrivbordet. Klicka på den lilla faxsymbolen som dyker upp på aktivitetsfältet. När det ringer klickar du sedan på Svara .
Du läser mottagna fax i Inkorgen i Exchange. I Skickat kan du också läsa fax du själv skickat.

Håll utkik i Outlook
Välj Arkiv-Nytt-Faxmeddelande . Då installeras faxfunktionen i Outlook automatiskt. Följ guiden som dyker upp. Starta sedan om Outlook.
För att skapa ett fax klickar du på Inkorgen och väljer Nytt-Faxmeddelande på Arkiv-menyn.
Om du ska skicka till någon som finns i Kontakter , är det bara att skriva in namnet i fältet Till . Annars måste du skapa en ny kontakt i Outlook. Välj Arkiv-Ny kontakt .
Om du behöver slå en siffra för att ringa externa samtal fyller du i denna under Startmenyn-Kontrollpanelen-Telefoni .
För att ta emot ett fax måste du välja att Outlook ska svara automatiskt efter ett visst antal signaler. Välj Verktyg-Alternativ och fliken Fax . Bocka för rutan Ta emot fax automatiskt. Ställ in hur många signaler du vill ska gå fram. Klicka på OK.