IT-SKOLAN

Ditt nya kontor finns – överallt! Vi guidar dig till dina digitala hjälpmedel på nätet.
Hela kontoret finns på nätet
Slå dig fri! Så här slipper du chefens vakande öga på jobbet, den krånglande faxen och det sura automatkaffet.
  Ditt nya kontor finns på nätet.
En dator med internet – det är allt du behöver. Resten av kontoret finns tillgängligt där; nätet, kalendern, faxen, Sms, hårddisken och e-posten.
  Nya kontorstjänster poppar ständigt upp. Flera är helt är gratis, bara du står ut med lite reklam här och där. Men visst – i sanningens namn är en del av dem ännu inte riktigt konkurrenskraftiga. Vissa servrar dras exempelvis med långa svarstider, vilket gör tjänsterna långsamma. Men redan nu kan du ha nytta av flera av tjänsterna när du exempelvis är på resa eller måste jobba hemifrån.
  I Aftonbladets IT-skola lär du dig använda de nio bästa kontorssajterna på nätet.


1. Kalender
  Jaha, just snyggt! Du glömde kalendern med alla möten och adresser i baksätet på taxin i går. Lugn, strunta i den gamla pappersalmanackan som ändå måste bytas ut varje år. Din nya agenda är digital och finns på se.calendar.yahoo.com. Här kan du hålla koll på möten, födelsedagar och annat du bara inte får missa. Här lägger du också snabbt upp din egen adressbok med personer och deras telefonnummer, postadresser, e-post och födelsedagar. Även www.mail.com har kalender, bland annat.
  

2. E-post
  Du har haft jättekul i Paris under dagen och vill berätta det för vännerna hemma. Men att ringa är dyrt. Utnyttja istället hotellets dator. Det finns en mängd gratis e-posttjänster på internet, varav den mest kända är www.hotmail.com.
  Även www.yahoo.com och www.mail.com har gratis e-post.
  

3. Fax
  Det finns faktiskt människor som inte har e-post utan bara en gammal hederlig fax. Men det är inga problem för din del. Du surfar bara upp till www.homepage.com.hk/fax.html och faxar för glatta livet. Glöm bara inte att fylla i landsnumret och strunta i nollan i riktnumret.
  

4. Sms
  Var håller din sambo hus? Ni skulle ju åka till vänner på middag i kväll. Och ni har glömt att köpa en present till värdparet. Varva ner, det fixar sig. Skicka bara ett snabbt textmeddelande, Sms, till din sambos mobiltelefon från www.mtnsms.com. Meddelandet kan vara upp till 144 tecken långt, men strunta i å ä ö – annars kan texten bli obegriplig. Registrering krävs.
  

5. Hårddisk
  Har du råkat ut för problemet att dokumentet du behöver ligger kvar i datorn på jobbet – och du själv är hemma? Att mejla stora filer fram och tillbaka är aldrig kul, om du har vanlig modemuppkoppling.
  Bättre då att utnyttja din egen virtuella hårddisk på www.freedrive.com. Tillräckligt med utrymme finns för att spara textdokument och kalkylblad. Du når dem enkelt från vilken dator som helst.
  

6. Vita sidorna
  Svärmor fyller år och du måste ringa och gratulera. Men hon bor i Haparanda och du har varken telefonnumret uppskrivet eller Haparandas lokaldel tillgänglig. Panik! Nejdå, surfa upp till www.telia.se och logga in på Mina sidor. Här finns Sveriges alla privata telefonnummer tillgängliga, bara att klicka på Sök i hela telefonkatalogen. Registrering krävs.
  

7. Gula sidorna
  Antag följande: Du ska på bio på Torggatan i Västerås, men du är hungrig och vill hinna med en pizza innan filmen. Och inte hittar du särskilt bra i Västerås heller.
  Lösning: koppla upp dig mot www.gulasidorna.se och välj Sök via karta. Nu söker du på ”Torggatan” och ”Västerås”, och – vips! – så har du alla affärer, restauranger, bankkontor och allt vad du vill snyggt presenterade på kartan. Tips: du kan zooma in och ut med knapparna ovanför kartan.
  

8. Postnummer
  Du ska skicka en faktura men saknar uppgifter om betalningsmottagaren. Inga problem. www.posten.se ger dig postnummer, postgironummer och organisationsnummer. Klicka på Postgironummer och sök.
  Har du postadressen men inte postnumret går du tillbaka till www.posten.se och klickar på Postnummer.
  

9. Planera projekt
  Du ska organisera en konferens tillsammans med fem andra personer. Inte blir det lättare av att de är utspridda över hela landet. Vad ni behöver är en virtuell samlingsplats, exempelvis www.projektplatsen.se.
  Projektplatsen är precis vad det låter som. Här kan ni tillsammans planera konferensen, utbyta kontakter, spara ner dokument och sköta administrationen. Alltsammans är enkelt, snyggt och gratis, bara att logga in och börja jobba. Vid större projekt tillkommer en extra kostnad.

erik.bergin@aftonbladet.se