Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 19 JUNI 1999
  

Nya krämen vann över mina eksem

Den nya krämen har gjort tillvaron ljusare för Per-Åke Johansson. ”Såren och klådan försvann nästan helt”, berättar han.
Foto: LINDA WIKSTRÖM/BILDBYRÅN 040
Nu slipper Per-Åke ligga sömnlös av klådan
I åtta år led Per-Åke Johansson av kliande eksem i ansiktet.
  Tills han provade en ny svensk salva.
  – Eksemen gav med sig och klådan försvann nästan helt, säger han.
  alternativen 
För åtta år sedan hade Per-Åke Johansson, som driver golfrestaurangen i Beddinge strand, stressat ovanligt mycket under en längre tid. Plötsligt fick han kliande eksem i ansiktet och på vaderna. Ingenting hjälpte och det blev bara värre och värre.
6 av 10 svenskar drabbas av eksem
Man räknar med att ca 60 procent av Sveriges befolkning någon gång lidit av eksem.
Atopiska eksem är vanligast. Atopi är en ärftlig tendens att utveckla överkänslighet och kan ofta härledas till en defekt i immunsystemet. Symptomen består av torra, inflammerade, kliande röda områden i huvudsak i arm- och knävecken.
Kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med något ämne som ger upphov till irritation, till exempel nickel eller parfym.

Jättenattljus-
olja stärker hudbarriären och lindrar klåda

Den nya krämen innehåller 20 procent jättenattljusolja, som i sin tur innehåller stora mängder omättade fetter.
  Jättenattljusolja har länge rönt stor uppmärksamhet i samband med behandling av torr hy och olika sorters eksem, säger forskaren Göran Nilsson, som utvecklat krämen.
  Krämen, som skyddas av ett svenskt patent, hjälper torr och narig hud genom att binda fukt under en längre tid än andra krämer.
  Samtidigt tillförs huden viktiga byggstenar som de essentiella fettsyrorna GLA (gammalinolensyra) och linolsyra, som behövs för att stärka hudbarriären hos dem som lider av eksem. Den har dessutom visat sig kunna stilla klåda i samband med lindriga eksem.
  Till sist var det så illa att klådan höll honom vaken på nätterna och när han väl lyckades somna rev han upp sår i sömnen. Sår som sedan vattnade sig och tog evigheter att läka.
  – Jag förstod inte var det kom ifrån, berättar Per-Åke.
  – Jag hade ju aldrig haft problem med huden tidigare. Det började som kliande prickar, men efter ett tag var det så illa så att det nästan såg ut som om jag fått psoriasis.

Erbjöds cortisonsalva
  
Per-Åke sökte hjälp hos hudläkare. Han fick cortisonsalva och kände en stor lättnad när besvären släppte. Bara för att bli lika besviken när de återkom så fort han slutade med behandlingen.
  – Jag gick tillbaka till läkaren. De tog skrapprover för att kontrollera om jag var allergisk mot något.
  Domen var enkel och kortfattad. Du har eksem. Vi kan inte göra något, utom att ge dig cortisonsalva.
  – Jag förstår mig inte på somliga läkare, säger Per-Åke långsamt.
  – De fick det att låta så odramatisk. Som om det var en vanlig förkylning. Det går kanske över med tiden, sa de. Som om det skulle göra det okej.
  Men för Per-Åke var det långt ifrån okej att ha röda, vattniga eksem i ansiktet. Han driver en restaurang. Det är viktigt att han ser fräsch ut. Och den varma och fuktiga miljö som råder i köket gör dessutom att eksemen förvärras.

Huden blev allt tunnare
  
– Läkarna sa att det blir värre av stress, att jag måste lära mig att ta det lugnt. Men jag är ju min egen. Jag jobbar de timmar som krävs, även om det är 20 timmar om dygnet i perioder.
  Per-Åke lärde sig leva med sina eksem. I åtta år höll han dem under någorlunda kontroll med cortisonsalva, men han märkte också att hudens tillstånd blev sämre.
  – Den blev tunn och skör av all cortison och eksemen gav bara med sig så länge som jag medicinerade.

Snabb förbättring
  
Av en slump fick Per-Åke höra talas om en ny svensk kräm, Efaskin, och bestämde sig för att prova.
  – Jag är som de flesta andra män, jag hatar att hålla på och ”dutta” med olika krämer och jag hatar att smeta in mig med sånt som kladdar och kletar, så jag måste erkänna att jag var ganska skeptisk.
  Men skepsisen förbyttes snart i entusiasm. Krämen var inte kladdig. Den försvann snabbt in i huden som omedelbart kändes mjukare och mer spänstig. Rodnaden gick ner redan efter några dagar och efter bara två veckor märkte Per-Åke en rejäl förbättring.
  – Huden blev mjukare, eksemen gav med sig och såren och klådan försvann nästan helt.
  Det var i våras. Sedan dess har Per-Åke inte behövt använda cortisonsalva en enda gång.
  – Krämen håller huden mjuk och smidig, och även om inte eksemet försvunnit helt och hållet kan jag utan att tveka säga att jag inte haft så bra hud på nästan åtta år. Det är en skön känsla. Tänk bara vilken lyx att aldrig vakna mitt i nätterna av att det kliar.
Vera Celander

Komplement till vanliga mediciner
Dermatologen Ylva Werner Linde rekommenderar den nya krämen som förebyggande behandling.
  – Däremot ska man akta sig för att kalla den ett mirakelmedel, säger hon bestämt.
  
Dermatologen Ylva Werner Linde, överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm, säger att den nya krämen, som säljs i hälsokostaffärer, kan ge lindring och fungera förebyggande för människor som lider av olika typer av eksem.
  – Jag rekommenderar den helhjärtat till mina patienter som förebyggande behandling, men tycker att det är viktigt att de förstår att den inte är en ersättning för, utan ett komplement till, traditionell medicinering.

Försvagad hudbarriär
  
Oavsett om det rör sig om atopi eller kontakteksem är hudbarriären hos den drabbade ofta försvagad. Det ytligaste lagret – hornlagret – innehåller lägre mängder än normalt av vissa fetter. Den släpper ut större mängder vatten än en frisk hud och fuktigheten i huden behålls inte länge nog för att hålla huden mjuk.
  
Ylva Werner Linde konstaterar att det länge funnits behov av en kräm som kan hjälpa till att förstärka hudbarriären hos dem som lider av eksem. Den aktuella krämen bygger på ett svenskt patent och innehåller byggstenar till de fetter som saknas i hornlagret hos många med atopiska eksem. När hudens barriär förbättras minskas den klåda och irritation som leder till att eksemen blossar upp.
  – Har man svåra eksem ska man alltid vända sig till en hudläkare. Men har man fått bukt med de mest akuta problemen kan den här nya svenska krämen hjälpa till att förebygga allvarliga problem i framtiden, säger Ylva Werner Linde.