Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 1 MAJ 1999
  

HITTA BIKINIFORMEN!

Så slipper du oönskad päls
Foto: BÖRJE THURESSON
Kroppen
Tortyrredskap eller smärtfri smekning?
  Aftonbladet Hälsa har plockat, vaxat och ryckt bort hår med tio olika hårborttagningsmedel.

Hitta bikiniformen
Ät ur mycket du vill!
Gå ner i vikt med fruktprogrammet
Meny för hela veckan
Vi bantade fram vår drömfigur
Tina och Mona-Bella gick ner sakta med säkert
Så får du fast rumpa snabbt
Här är tio övningar du gör hemma


Kallvax-remsor för ben
Daen
förpackning om 8 dubbelpapper, 69 kronor

Värm pappret mellan händerna, sätt det därefter på det håriga stället. Dra bort det omedelbart. Ju snabbare rycket är, ju bättre blir resultatet.
Omdöme: Lätt att använda och kladdar inte så mycket och verkar vara effektivt. Men aj, aj, det här gör ont. Och både vax och en hel del hår blir kvar efter det smärtsamma rycket. Efteråt blir huden rödprickig i flera dagar. Luktar inget.


Varm wax för benen
Daen
100 gram, 98 kronor
Värm vaxet. Lägg på ett tunt lager. När vaxet kallnat lyft det i ett hörn och dra av det med ett snabbt ryck mot hårets växtriktning.
Omdöme: Luktar illa och är pyssligt, krångligt och kladdigt. Svårt att få rätt konsistens. Någon tappar sugen redan när hon står och rör i den lilla kastrullen. Det går lätt av och sönder vid borttagning. Det gör ont och efteråt blir det rödprickigt och lite svullet, så det är bäst att göra det på em/kvällen så att det lägger sig över natten. Det är effektivt, men kräver både tålamod och smärttålighet.


Hårborttagningskräm för känslig hud
Daen
125 ml, 67 kronor
Speciellt för ansikte (1-2 min) och bikinilinje och armar (5-6 min). Stryk på ett lager. Tvätta bort med rikligt med vatten.
Omdöme:
En fick allergisk reaktion, det brände på huden direkt. Annars är det milt, vitt krämigt med diskret doft. Lätt att använda och effektiv, men håret försvinner inte med rötterna. Bikinilinjen fungerade efter två gångers användning efter varandra. Överläppen blev lite svullen och irriterad. Kliar något efter behandling. Det känns/ser ut som om det kommer att växa ut snart igen.


Sandpapper
Nectar
3 st för 15 kronor
Stoppa fingrarna i fickan och fila upp och ner på benet på torr hud. Smörj in med hudkräm.
Omdöme:
Lite tålamodsprövande, men det fungerar faktiskt och är smärt- och luktfritt. Fungerar bra på underbenen, huden blir mjuk och len efteråt. Däremot slipade det sönder huden i knävecket och på låren, som både blev röda och gjorde ont dagen efter. Inget för hårstrån modell tjockare.


Hårborttagningskräm
Jean 'Ancy Naturapoteket
100 ml, 69 kronor
Lägg på ett tjockt lager på önskade hudpartier, armar, armhålor eller ansikte. Låt verka i 5 minuter. Skölj med vatten.
Omdöme: Luktar något för starkt och är lite vattnig. Flera kände sig skeptiska till hur det skulle fungera att applicera utan spatel, men otroligt nog gjorde det det. Därför tyckte de att det var lätt att använda och att resultatet blev bra. Allt hår försvinner visserligen inte med fötterna, men huden känns slät och fin efteråt. Bra verkan, men inget långvarigt resultat.


Hårborttagningskräm, extra mild
Opilca
75 ml, 32:50 kronor
Fukta huden. Stryk på Opilca med spateln. Låt verka 3-10 minuter. Ta bort håren med svamp eller med spateln. Duscha.
Omdöme:
Vit krämig. Lätt att använda, sticker ej, luktar lite skumt bara. Efter 10 minuter i armhålan följer håren med, dock inte med roten. Huden ser ut som efter rakning.
Någon tyckte, att det var verkningslöst på benen. En besvikelse. Att hon gjort precis enligt anvisningarna, men bara några få hår försvann.


Mjuka vaxremsor
Smooth Wax Appeal
6 dubbla remsor, 14 gram, 89 kronor
Med Aloe Vera. För ben, armar och bikinilinjen, huden blir mjuk och hårfri upp till 6 veckor och håret växer upp tunnare än tidigare.
Omdöme: Krångligt, en massa plast och kladd. Får inte med alla hårstrån och blir besviken eftersom jag då pinats förgäves. För det gjorde faktiskt ont. Vid två tillfällen/ryck fastnade vax på benet. Även efter dusch var små rester kvar. På ena benet där rycket var effektivast, blev huden alldeles rödprickig. Det tar lång tid att göra stora ytor.
Resultatet blir inte bättre än efter vissa krämer, som då är så mycket behagligare att använda. Varför lida i onödan?
Skulle aldrig använda det vid bikinilinjen eller på annan känslig hud.


Hårborttagningsgele
Veet
150 ml pumpflaska, 75 kronor
Med den nya pumpen appliceras gelén direkt på huden. Låt verka i 5 minuter. Skölj.
Omdöme:
Vit krämig. Luktar gott för att vara hårborttagningsmedel. Bra att slippa kladda med fingrarna, man bara pumpar ut och breder sedan med spateln. Enkelt, smärtfritt och skön att använda. Fungerar bra på benen. Håren försvinner faktiskt, fem minuter räcker, och huden känns mjuk efteråt. Skön att använda och fräsch känsla jämfört med vissa andra cremer. Spateln ett plus.


Hårborttagningskräm bikini
Veet
75 ml, 35 kronor
Täck hårstråna med ett jämnt lager. Använd spateln. Låt verka i 5 minuter.
Omdöme:
Vit krämig. Luktar inte så gott. En fick allergisk reaktion, krämen brände på huden direkt. De andra tyckte att krämen var mild, nästan mesig, men lätt att använda. På bikinilinjen fungerade den efter att ha använts två gånger i rad. Under armhålorna följer håren med efter 10 minuter, men roten blir kvar. Ser ut precis som efter rakning. Växer nog ut snart igen. Bra spatel.


Warm Vax
Veet
250 ml
75 kronor
Värm vaxet i mikro eller vattenbad. Stryk på vid kroppstemperatur i ett tunt lager och tas genast bort med de medföljande remsorna.
Omdöme: Krångligt och kladdigt, besvärligt med uppvärmningen, svårt att få rätt temperatur och att bre ut vaxet. Men värt striden, för håren försvinner. Bra att man inte behöver ha över det i någon annan pyts och kan vila spateln mot kanten. Det undviker kladd och extra irritationsmoment. Tar upp håret med rötterna, men aj....det gör ont och huden blir rödprickig efteråt.

anita.adolfsson@aftonbladet.se