Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 17 APRIL 1999
  

Lunch på onsdag: pastasallad. Lunch på söndag: blandtallrik

Tappa kilon med färgglada menyer
Färgglad mat stärker hälsan och bränner kilon.
  Nu är det dags för den sista färgsprakande menyn som ska få dig att tappa kilon efter påsk.
  Ät med regnbågen och gå ned i vikt.

Smala tips!
Drick vatten
Motionera
Stek i teflonpanna
Frossa i grönsaker
  Nya rön visar att färgglada grönsaker och frukter är extra nyttiga.
Kroppen
  De innehåller livsviktiga vitaminer och mineraler samtidigt som de skyddar mot farliga ämnen i kroppen. Dessutom hjälper de dig att gå ned i vikt.
  Med färgmenyn kan du minska mellan 1/2 och 1 1/2 kilo i veckan. Viktminskning i den skalan sker i rätt takt för att bränna fett, inte muskler.
  Äter du enligt menyn får du i dig ungefär 1400 kcal per dag. Huvuddelen av energin kommer från kolhydrater och protein.
  Menyn är beräknad för en överviktig medelålders kvinna med stillasittande arbete. Är du man, ungdom och/eller har ett rörligt liv så ska du lägga till mat varje dag.
  Följ menyns matförslag men öka portionerna och antalet smörgåsar.
  Märker du att du minskar mer än i genomsnitt 1 1/2 kilo i veckan så äter du för lite. Kroppen kan då börja bryta ned muskelmassa istället för överflödskilon.
  Glöm inte att dricka mycket vatten. Te, kaffe och buljong kan du också dricka när du känner för det.



Måndag
Frukost
2 1/2 dl fil, 2 dl cornflakes, 1 banan
Lunch
   3 skivor blodpudding
(tillagade utan fett), 2 msk lingonsylt, rivna morötter, 1 apelsin
   Mellanmål
2 rågbröd, 3 msk mjukost, grönsaker   
Middag
   Bandspaghetti
  med blomkålssås
2 nystan bandspaghetti, 1 morot, 1 bit squash, 100 gram blomkål, 3 msk hackad selleri, lite vatten + 1/2 buljongtärning, 1 dl mjölk, 2 tsk redningsmjöl, salladskrydda
Gör så här:
Koka spaghettin i saltat vatten.
  Skär remsor av moroten och squashen med potatisskalaren och koka med spaghettin de sista två minutrarna.
  Fräs selleri och små blomkålsbuketter i en bottenskyla av vatten och buljong cirka 5 minuter.
  Blanda mjölk och mjöl och häll i kastrullen. Krydda. Koka upp och sjud i fem minuter till.
  Servera spaghetti + morot + squash med blomkålssåsen.
   Kvällsmål
Valfri tärnad frukt med 2 dl fil, 1 tsk honung och kanel

Tisdag
Frukost
1 portion havregrynsgröt, 2 msk russin, 1 1/2 dl mjölk, 2 knäckebröd, 2 msk leverpastej, smörgåsgurka
   Lunch
   Korv och potatismos
75 gram lättkorv
1 portion potatismos blandad med 1 dl ärter och 1 dl majs.
Servera sallad till.
   Mellanmål
  Valfri frukt
   Middag
   Citronfrikadeller
1 purjolök, 1 morot
3 dl vatten + 1 buljongtärning, 1/2 –1 tsk rosmarin, 75 gram mager färs, rivet skal av 1/2 citron, salt, peppar, potatis, sallad
Gör så här:
Skär grönsakerna i bitar. Koka dem i buljongen ett par minuter.
  Blanda färs, rosmarin, citronskal, salt och peppar.
  Rulla små bollar och lägg ned i grytan. Sjud 5-10 minuter tills färsen är genomkokt.
  Servera med pressad potatis och sallad.
   Kvällsmål
1 knäckebröd, 2 msk keso, paprikaringar.

Onsdag
Frukost
2 rågbröd, 2 tsk lättmargarin, 2 skivor skinka, tomatskivor, 1 apelsin
   Lunch
   Pastasallad
1 dl okokt pasta, 1/4 paket saffran, 1 morot, 100 gram broccoli, 5 körsbärstomater, 50 gram baguette med 2 msk mjukost
Dressing:
2 tsk vinäger, 1/2 msk vatten, 1 tsk olja, pressad vitlök efter smak, basilika, salt, peppar
Gör så här:
Skär moroten i tändsticksstora bitar. Dela broccolin i små buketter. Koka pastan i vatten, salt och saffran. Häll morot och broccoli i pastavattnet när tre minuter återstår av koktiden. Häll bort vattnet. Blanda i klyftade tomater och dressing. Rör om ordentligt. Servera med baguette.
   Mellanmål
  3 riskakor, kaffe/te
   Middag
   Ostkyckling med tomatris
1 kycklinglår utan skinn, mjöl, uppvispat ägg, 2 msk parmesanost, 3/4 dl ris, 1 1/2 dl tomatjuice, 4 gröna oliver, blandad sallad
Gör så här:
Doppa kycklingen först i mjöl, sedan ägg och till sist i parmesanen. Grilla i 200° cirka 25 minuter.
  Koka upp ris, buljong och tomatjuice i en kastrull. Sjud i 20 minuter. Hacka oliverna och blanda ned i det kokta riset.
  Servera rätten med en blandad sallad.
   Kvällsmål
2 dl yoghurt, 1 msk honung, 1 banan i skivor.

Torsdag
Frukost
2 1/2 dl fil, 1 dl müsli, 1 äpple, 1 knäckebröd, 1 skiva mager ost, gurkskivor
   Lunch
   8 fiskbullar med sås
  
2-3 kokta potatisar
  rivna morötter
  valfri frukt
   Mellanmål
  1 vetebulle, 2 dl mjölk/juice
   Middag
   Potatisbullar
  med skinkröra
2-3 kokta potatisar, 1/2 dl mjölk, 1/2 msk mjöl, salt, peppar, ägg, ströbröd, 2 tsk smör, 1 msk kesella + 2 msk naturell yoghurt, 3, skivor rökt skinka, 1 skiva ananas, blandad sallad
Gör så här:
Mosa potatis, mjölk, mjöl och kryddor, helst med elvisp. Forma runda bullar som vänds i ströbröd. Stek i lite smör i teflonpanna.
  Servera skinkröra, ananas och sallad till.
   Kvällsmål
2 knäckebröd, 2 tsk lättmargarin, gurkskivor

Fredag
Frukost
2 rågbröd, 3 msk mes-smör, röda paprikaringar, 1 apelsin
   Lunch
3 dl fil, 1 banan, 2 dl cornflakes, 1 fralla med 2 tsk lättmargarin, 2 skivor skinka, skivad tomat och purjolök
   Mellanmål
  Valfri frukt
   Middag
   Bakpotatis med laxröra
1 bakad potatis
Laxröra:
100 gram kallrökt lax, 1 – 2 dl mild yoghurt, klippt dill, 5 räkor, grönsallad + citronklyftor
Gör så här:
Baka potatisen i ugn cirka 50 minuter eller i mikron cirka 4 minuter på varje sida.
  Tärna laxen fint. Blanda med yoghurten och låt det vila en halvtimme i kylen.
  Klipp i dill och rör om. Toppa med räkorna.
  Servera med grönsallad och citron.
   Kvällsmål
Mixa 2 dl iskall mjölk med 1/2 banan.
Servera med 15 salta pinnar.

Lördag
Frukost
Mixa 1 1/2 dl yoghurt, 1 apelsin, 1/2 banan. Servera till 2 knäckebröd med 2 msk mjukost och paprikaringar
Lunch
   Grönsaksomelett
2 ägg, 4 msk vatten, salt, peppar, 4 skivade champinjoner, 1/2 röd hackad paprika, 1/2 hackad lök, 1 tsk olja, vitlök, sallad
Gör så här:
Fräs lök, vitlök, paprika och champinjoner i olja. Vispa ihop ägg och vatten och häll över grönsaksfräset. Krydda. Grädda tills ytan stelnat. Vik ihop omeletten och servera med sallad.
Mellanmål
  Valfri frukt
   Middag
   Lätta lyxpastan
1 portion pasta, 2 klyftor vitlök, 8 körsbärstomater, 1 tsk olivolja, 50 gram fetaost, färsk spenat/sallad
Gör så här:
Klyv vitlökarna och koka dem med pastan. Lägg spenatblad på en tallrik.
  Ös på pastan och lägg halverade tomater på toppen. Sprinkla över oljan.
  Salta. Riv fetaosten över alltsammans.
   Kvällsmål
2 liter popcorn (poppade i minimalt med fett).

Söndag
Frukost
1 tunnbröd, 1 1/2 dl rensad böckling, några matskedar yoghurt, citronsaft, dill, 3 dl fruktsallad (valfria frukter)
Gör så här:
Blanda böckling, yoghurt, citronsaft och dill. Bred blandningen över tunnbrödet och rulla ihop. Skär i munsbitar och servera till fruktsallad.
   Lunch
   Blandtallrik
1 bakad potatis + 2 tsk lättmargarin och örtsalt.
Så mycket kokta/råa grönsaker du vill. Gäller ej majs eller avokado.
Sås:
1 dl yoghurt, 50 gram mager fetaost, salt + örtkryddor (gärna färska)
Gör så här:
Lägg upp grönsakerna fint på tallriken och ät med dressingen och bakpotatisen.
   Mellanmål
  Valfri frukt
   Middag
   Lövbiff med ädelost
1 lövbiff, 1 msk kesella/yoghurt, 1 msk ädelost, 1 tsk smör, salt, peppar, pressad potatis, kokt broccoli + tomatskivor med örtkrydda
Gör så här:
Blanda ädelost och kesella. Lägg ostblandningen mitt på biffen. Vik ihop biffen så att osten hamnar inuti. Krydda. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs lövbiffen på medelvärme tills den blivit genomstekt. Servera med pressad potatis, tomat och broccoli.
   Kvällsmål
2 dl varma bär, 50 gram vaniljglass.