Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 17 APRIL 1999
  

Ny kräm kan bota kondylom

Med den nya krämen kan den som har kondylom behandla sig själv. Krämen har visat goda resultat i en amerikansk studie.
Foto: MATS FOGEMAN
Du kan behandla
dig själv

En ny kräm kan bota könssjukdomen kondylom, så kallade könsvårtor.
  Sju av tio kvinnor blev helt av med vårtorna på två veckor till fyra månader, enligt en studie i USA.
  Man kan behandla sig själv med krämen.
 medicin
– Krämen aktiverar kroppens immunförsvar, säger Anders Strand, överläkare vid dermatologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  Han har själv prövat krämen, Aldara, på kondylompatienter i Uppsala.
  Kondylom är tillsammans med genital herpes den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Minst 100 000 personer i Sverige smittas varje år.
  Kondylom anses svårbehandlad. Det vanliga är att man bränner bort vårtorna med laser eller fryser bort dem. Man kan också pensla dem med ett virusdödande ämne, podophyllotoxin.

Kan behandla sig själv
  
– Fördelarna med den nya krämen är att kvinnor och män själva kan utföra behandlingen. Vi vet även mer exakt vilken verkan krämen har. Återfallen i kondylom blir också färre med krämen, säger Anders Strand.
  Krämen, som skrivs ut på recept, innehåller en ny substans, imiquimod, som stimulerar kroppens eget immunförsvar.
  – Imiquimod binds till mottagarceller, receptorer, på vissa immunceller. Detta stimulerar cellerna att producera olika typer av cytokiner – signalsubstanser som förmedlar budskap mellan immuncellerna. Dessa aktiverade cytokiner får till följd att immunceller bättre kan bekämpa vårtviruset. Det blir en hjälp till självläkning, säger Anders Strand.

Masseras in i huden
  
Krämen masseras tunt in i huden där vårtorna sitter på de yttre könsorganen och runt ändtarmsöppningen.
  Behandlingen görs tre kvällar i veckan innan man lägger sig. Krämen tvättas sedan bort på morgonen. Behandlingen ska fortgå tills vårtorna har försvunnit. Det tar sju veckor i genomsnitt.
  Kondylom kan även finnas på och kring livmodertappen i slidan.
  Man vet dock inte om krämen har effekt även där. Krämen har i studier hittills bara använts utvärtes på huden.

Ny studie ska göras
  
Anders Strand ska nu i en ny studie tillsammans med cancerforskaren Joakim Dillner vid Karolinska institutet undersöka om krämen även kan ha effekt på de kvinnor som har en kronisk infektion på livmodertappen. I studier har 5–7 procent av kvinnor i åldern 35–40 år visats vara infekterade med vårtvirus som ger sådan infektion.
  – Det gäller vårtvirus av högrisktyp som är kopplad till utvecklingen av cellförändringar och livmoderhalscancer. Vi vill se om imiquimod kan få infektionen att läka ut och viruset att försvinna hos dessa kvinnor, säger Anders Strand.
  Man ska nu på prov, i en studie i bland annat Uppsala, ta vårtvirustest på kvinnor i samband med den vanliga gynekologiska hälsokontrollen för att se om kvinnorna bär på högriskviruset.

[email protected]

Cirka 100 000 svenskar smittas av könssjukdomen varje år
Kondylom är den vanligaste könssjukdomen i Sverige tillsammans med genital herpes. Cirka 100 000 smittas varje år. Smittan överförs vid samlag, men kan också överföras från mamma till barn vid förlossning.
  Kondylom orsakas av ett vårtvirus, humant papillomvirus (HPV). Det tillhör en virusgrupp som är släkt med det virus som ger vårtor på händer och fötter.
  De flesta ungdomar i 20-årsåldern, cirka 80 procent, som haft flera partner smittas med viruset. Hos merparten läker dock sjukdomen ut av sig själv inom två år utan att ge symptom. De flesta vet inte heller om att de varit smittade.
  Vårtviruset kan ligga vilande i kroppen flera år innan symptomen kommer. Det kan därför vara svårt att veta när man blivit smittad.
  Vårtorna kan orsaka klåda, sveda och smärtor vid samlag. En speciell typ av viruset kan också orsaka cellförändringar på livmodertappen. I sällsynta fall kan det i samverkan med andra faktorer leda till livmoderhalscancer.
Källa: Anders Strand, överläkare
vid dermatologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Bäst effekt på kvinnor
I en amerikansk studie behandlades 311 personer med kondylom med den nya kondylomkrämen.
  85 procent av kvinnorna och 70 procent av männen blev av med över hälften av vårtorna inom tre månader.
  72 procent av kvinnorna och 30 procent av männen blev helt botade från viruset.
  Att krämen hade sämre effekt på männen kan bero på att många av dem var omskurna. Det kan ha gjort penishuden mindre mottaglig för krämen.