Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 17 APRIL 1999
  

Möte med delfiner förändrade livet

De vilda delfiner som Marie och Christina träffade utanför Hawaii är spinnardelfiner, en art som är smalare än de flasknosdelfiner som brukar finnas på delfinarier.
”Första gången vi såg dem blev vi som små barn”

Christina och Marie

Ett liv före – ett annat efter.
  Mötet med de vilda delfinerna på Hawaii blev en milstolpe i både Christina Divéns och Marie Ericsons liv.
  – I vattnet tappar man känslan för tid och rum – vi har lärt oss hur det är att leva i nuet, säger de.
  alternativen 
Tänk dig själv: Du ligger i det blå vattnet. Plötsligt hör du ett piggt, klickande ljud. Du går ner under ytan. Där, genom cyklopglaset, ser du hundratals vilda delfiner. De kommer mot dig, din blick möter deras. Du blir som en i gruppen, sakta simmar du med delfinerna – inget annat existerar mer än du, delfinerna och havet.
  Det låter som ett rent äventyr, en dröm.
  Men för Christina Divén och Marie Ericson blev det verklighet i vintras.
  Tillsammans med 15 andra nyfikna personer reste de till Hawaii för att möta vilda delfiner. Guide på resan var Lotten Odh på Global Report. Hon har arrangerat delfinresor i flera år.

Meditation
  
– Det är alla typer av människor som åker på mina resor. Det är folk som bara vill träffa på delfiner för att de är intresserade av djuren, andra vill ha meditationsbiten och den mer andliga inriktningen och så finns det de som åker med för att de är sjuka, förklarar Lotten Odh.
  Ambitionerna för Hawaiiresenärerna varierade. Men mötena med delfinerna var det centrala för alla. Redan den andra dagen träffade de på en stor grupp.
– Första gången vi såg dem blev vi alla som små barn. Självklart var det lite pirrigt att hoppa i vattnet och simma med dem. Jag hade lite hajskräck först, men det gick över. Och när man väl var mitt ibland dem glömde man tid och rum, berättar Marie Ericson.

Delfinerna bestämde
  
Mötena med delfinerna skedde på deras villkor. Man får inte klappa dem, försöka hänga på deras ryggar eller göra konster. Sådant sker bara på delfinuppvisningar eller på film.
  Vistelsen på den hawaiianska ön blev en nystart för både Christina Divén och Marie Ericson.
  – Det känns verkligen som att man hade ett liv före resan och ett nytt efter. Familjerelationen har blivit ännu bättre, än mer fördjupad. Jag känner en större lätthet och harmoni i vardagen, och jag lever nu på ett sätt som jag ville men inte helt klarade av förut, säger Christina Divén, som jobbar med personlig utveckling i olika former.
  – Jag fick ny kraft och bättre självförtroende. Dessutom har jag fått rätt kontakter för att fortsätta min egen andliga utveckling, berättar Marie Ericson, till vardags inspelningsassistent i tv-branschen.
Delfiner är kända för att vara intelligenta och kärleksfulla varelser. De används i olika terapier. Vad är det som gör dem så fantastiska att de kan påverka människors liv?
  
– De släpper in en i familjen, man blir som en av dem. Jag fick en massa budskap och lärde mig att ta emot känslor och respektera mig själv mer, säger Christina Divén.
  – De utstrålar så mycket kärlek – de ger en enorm glädje, säger Marie Ericson.

petra.thoren@aftonbladet.se

”De sänder ut den perfekta signalen”
Delfinen anses vara ett av världens mest intelligenta djur. Det finns flera forskare som studerat delfinernas helande effekt.
  – Delfinerna är väldigt lika oss. De är altruistiska (osjälviska). De tar hand om oss på samma sätt som de tar hand om varandra, vilket är unikt. Delfinernas högfrekventa ljud frigör också kroppens egna endorfiner, säger Lotten Odh på Global Report, som simmat med delfiner i flera år.
  I sin bok Delfiner och människor skriver hon om delfinernas helande effekt. Här är några exempel:
Ett känt fall är Bill Bowell . Han hade ätit antidepressiva medel under 12 år och varit oförmögen att arbeta och sköta sitt liv.
  I samråd med doktor Horace Dobbs, fick han träffa delfinen Fungie utanför Irlands kust.
  Bill Powell har sagt att delfinen fick honom att se ljuset i tunneln – något alla läkare misslyckats med. Nu sprider han sin kunskap på mentalsjukhus i England.
Delfinforskaren Betsy Smith upptäckte på 70-talet att delfiner har god inverkan på autistiska barn. Det ledde till projekt världen över.
  Ett uppmärksammat fall är pojken Joey . Han hade blivit förlamad och halvt blind efter en hjärtoperation. Han slöt sig inom sig själv.
  Efter nio månaders delfinterapi var Joey i stort sett helt återställd.
Bob Dratch är en forskare som studerat förhållandet mellan delfinen och människan med delfinens kommunikationssystem som utgångspunkt.
  ”Om du är sjuk, fysiskt eller psykiskt, kan man jämföra det med en dåligt inställd radio där det knastrar och sprakar i den perfekta musiken. Delfinen sänder då ut den perfekta signalen så att radion kan ställa om och harmonisera sig”, menar han.