Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 3 APRIL 1999
  

Min PMS försvann med naturmedel

Monica Hedlund hade stora besvär av PMS, nu slipper hon dem tack vare ett naturmedel.
Foto: JESSICA GOW
70 procent
blev bättre


Femal innehåller ett pollen-
extrakt, ett extrakt av pistiller och pollen tillsammans samt bidrottningsgelé.
  Mannen bakom preparatet är Gösta Carlsson , Ängelholm, även kallad ”Pollenkungen”.
  – Jag är väldigt stolt över det. Just nu fick jag veta att det fått goda resultat i en dansk studie, säger Gösta Carlsson.
  I studien, som omfattar 50 kvinnor, blev resultatet att 70 procent tyckte att deras PMS-besvär blev bättre. Kvinnorna gick heller inte upp lika mycket i vikt som under placebo-behandling.
  Medlet tros fungera genom att antioxidanter som bildas under pollineringen stärker immunförsvaret, lindrar inflammationer och minskar problemen med svullnad.
Monika slipper
ha ont och
vara ledsen

Pollen, pistiller och bidrottning-gelé har gett Monika Hedlund två extra dagar i månaden.
  Tidigare var dagarna före mens något hon lika gärna kunde hoppa över.
  Med naturmedlet slipper hon bli ledsen, ha ont och bli svullen.
  alternativen 
Inuti gör Monika Hedlund nästan en känslomässig kullerbytta när hon ska berätta om vad hon tycker om naturmedlet Femal.
  Hon berättar om livet före och efter och stannar plötsligt mitt i en mening.
  – Vad konstigt det känns. Jag har alltid varit så väldigt skeptisk mot naturmedel. Nu sitter jag här och låter som om allt är så ”halleluja” med just det här.

Otrevlig mot andra
  
Förklaringen är knappast någon plötslig personlighetsförändring, det handlar bara om den oförställda glädjen över att slippa vara ledsen på ett så bakvänt och förtvivlat sätt som man blir av PMS.
  – Det var hemskt. Jag blev deprimerad och otrevlig mot andra och visste precis vad det berodde på. Ändå kunde jag inte göra något åt det. Just då kände jag mest för att bara dra till skogs i två dagar så att jag skulle slippa ha med folk att göra medan det pågick, berättar Monika.
  Deppigheten och den korta stubinen var bara ett av problemen. Monika fick också ont i magen och kroppen samlade på sig vatten.
  Det var tack vare sin förre pojkvän hon fick idén att testa en gång till. Han tog själv ett pollenbaserat naturmedel för att få mer ork. Monika testade samma preparat och tyckte att hon faktiskt blev piggare av det.
  – När jag sedan fick veta att det fanns ett annat pollenpreparat för kvinnor med PMS så tänkte jag ”om det ena fungerar så varför inte testa det andra?”
  Nu har Monika ätit medlet i sex månader och läget i dag kan enklast beskrivas med att mensen är något hon inte tänker på längre.
  – Jag blir inte ledsen alls och slipper mensvärken. Svullnaden har inte heller dykt upp och det känns fruktansvärt skönt, säger Monika.
  Efter den första månaden har hon trappat ner på Femal-dosen och ligger nu på lägsta dosen, två per dag. I stället har hon ökat dosen av de prestationshöjande pollentabletterna.
  – Det känns bara dumt att sluta när det fungerar och inte är farligt för kroppen.

kristina.persson@aftonbladet.se


”PMS är enormt
exploaterat”

När en kvinna med PMS-besvär kommer till Akademiska sjukhuset i Uppsala hamnar hon oftast hos läkaren Olle Eriksson . Han forskar själv på PMS och håller koll på den senaste forskningen.
  Preparatet Femal har han inte stött på men vill utfärda en mer allmän varning för naturmedel.
  – Man bör veta att PMS är enormt exploaterat. Hela tio procent av kvinnorna i Sverige har så svåra besvär att de vill ha hjälp. Det är många att tjäna pengar på, konstaterar Olle Eriksson.
  Studier på naturmedlens effekt måste granskas noggrannare just när det gäller PMS eftersom placebo-effekten är så hög och för att många kvinnor som söker för PMS egentligen har andra problem.
  – Mellan 40 och 60 procent blir bättre av placebo i alla tester. Det beror inte på att folk är lättlurade, placebo-effekten är en kemisk process i hjärnan som är så påtaglig att den går att stänga av med en speciell drog.
  Vetenskaplig forskning visar att svängningar i hormonnivåerna påverkar signaltrafiken i hjärnan. PMS är absolut inte någon psykisk sjukdom men låga doser av antidepressiva medel som verkar på seroto-ninsystemet har hittills visat sig vara mest effektivt mot riktigt svåra besvär.
  Olle Eriksson ger rådet att först försöka ändra livsstil. Att undvika stress lindrar besvären. Kolhydratrik mat och fysisk aktivitet kan också ge lindring.
  – Ofta gör det stor skillnad om kvinnan vet vad det beror på, att det inte är hennes fel. Då slipper hon lägga skuld på sig själv och kan planera de här dagarna lite annorlunda i stället.