Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 20 MARS 1999
  

Andas in – med hjälp av de nya pollendödarna

Det finns hjälp för pollenallergiker som vill slippa gå i ide under våren. En nyhet är en liten luftrenare som suger upp pollenkornen och förstör dem.
Foto: PER BJÖRN

Nytt medel räddningen för Björn
Björn Jörgensen har intre märkt några biverkningar
Foto: COSMEDIC

Andas ut - snart kan allergin botas
En spruta stoppar hösnuvan.
Luftrenaren som får plats i bröstfickan.
Du kan alltid ha den med dig.
Medicinerna som lindrar allergin
Hela listan!

Björn Jörgensen däckades varje vår av pollenallergi.
  Men tack vare ett nytt kosttillskott håller han sig numera på fötterna.
  – Det är som en helt ny värld har öppnat sig, säger den 47-årige norrmannen.
 medicin
Alleramin, som släpps i Sverige den närmaste veckan, har funnits i flera andra länder sedan länge.
  Norrmannen Björn Jörgensen har ätit tillskottet, som innehåller örten perilla, i två år. Det har gjort slut på hans årliga plåga.
  – Jag har haft problem med pollenallergi hela livet, men efter att jag blev 35 år blev det allt värre. I flera år blev jag sängliggande hela våren och försommaren. Jag tål varken björk, blomster eller gräs, säger Björn Jörgensen.
  Innan han kom i kontakt med det nya kosttillskottet testade han flera olika läkemedel. Dock utan resultat.

Reagerade på en gång
  
Den 47-årige norrmannen arbetar som fisketillsyningsman. Han är dagligen ute och traskar i skogen utmed Nidelva i nordvästra Norge. Han sätts på hårda prov varje vår, men klarar numera lövsprickningen.
  – Förr om åren var jag tvungen att sitta inne. Men sedan jag fann det här medlet kan jag jobba på. Jag reagerade med en gång jag testade det. Det är fantastiskt!
  – Så fort jag märker av tendenser till problem så tar jag tillskottet. Under ohyggligt jobbiga perioder hjälper det inte fullt ut, men det begränsar besvären. Och det är ingenting jämfört med hur jag hade det förut, berättar Björn Jörgensen.
  Han säger att han inte märkt några biverkningar.
  Den finske läkaren Antti Artsila, professor i cellbiologi och patologi, som har privatmottagningar både i Finland och Sverige, har också god erfarenhet av det nya kosttillskottet.
  – Jag tycker att man kan använda det som ett alternativ till vanliga läkemedel. Fördelen är att patienten inte alls känner sig lika trött. Jag har behandlat en tioårig flicka som haft stora allergiska problem och hennes tillstånd har blivit mycket bättre, säger han.

[email protected]

Nu kommer pillren till Sverige
De närmaste dagarna kommer naturmedlet med örten perilla till Sverige.
  Medlet kommer att säljas i hälsokostaffärer som ett kosttillskott med antioxidant effekt. Men enligt den finske tillverkaren fungerar medlet också mot allergiska reaktioner, som rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.
  Enligt Jukka Paananen , marknadsdirektör på företaget Hankintatukku som tillverkar tillskottet, finns bara ett känt fall av biverkningar.
  – Personen var allergisk mot själva örten. Annars har vi inte fått några rapporter om biverkningar, säger han.
  Det finns ännu inga kliniska studier på kosttillskottet. Men enligt rapporter publicerade i de japanska magasinen ”My health” och ”Anshin” har cirka 80 procent upplevt klara förbättringar av sina allergiska besvär efter att ha använt medlet.