Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 6 MARS 1999
  

Menyerna som skyddar mot cancer

Väpna dig med frukt och fibrer

Frukter i alla dess former ingår i den nya dieten. Variera gärna genom att använda frukten i sallader, sorbeter, drinkar och desserter.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Behå kan avslöja cancer.
”Censorer i kupan kan registrera tumören”
Så undersöker du dina bröst.
Upprepa kontrollen samma dag varje månad.
Ny diet skyddar brösten.
Maten slår ut ”dåliga” östrogener.
Broccoli, fibrer och fiskolja.
  Maten är det nya vapnet i kampen mot bröstcancer.
  Här är dieten som skyddar mot bröstcancer, enligt läkaren Bob Arnot.
 medicin
I boken ”The Breast cancer prevention diet” ger läkaren Bob Arnot olika kostråd som man tror kan förebygga bröstcancer. Tanken är att kvinnor ska förändra sina matvanor.
  Den diet han förordar bygger på matkulturer i länder kring Medelhavet och i Asien, där bröstcancer är mindre vanligt än i USA och övriga västvärlden. Denna kost anses minska skadliga effekter av östrogen, som kan ligga bakom bröstcancer.
  Här är dietens riktlinjer i stora drag:
  
  
Ät fettsnålt
Byt ut mättat och fleromättat fett (omega 6-fettsyror) mot enkelomättat fett (omega 9) som finns i oliv- och rapsolja och en typ av fleromättat (omega 3) som finns framför allt i fiskolja (kapslar) och fet fisk. Kan du inte avstå från mättat fett, välj kött från vilt och kyckling, smör med olivolja, ägg, choklad och mager ost.

Ät fiberrikt
Använd vetekli, framför allt, och fullkornsprodukter. Fibrer tar upp östrogen i magtarmkanalen och hindrar att det återförs i kroppen.

Ät frukt och grönt
Ät fem till nio frukter och grönsaker sammanlagt per dag. Då får man i sig skyddande ämnen som bryter ner östrogen och minskar effekten av giftiga ämnen som kan skada cellerna.

Drick grönt te
Drick en kopp grönt te per dag. Grönt te är rikt på antioxidanter som motverkar de farliga fria radikalerna.

Ät ”långsam” mat
Ät mer av ”långsamma” kolhydrater. Det kan sänka höga insulin- och blodsockervärden, som är vanliga vid bukfetma. Mycket av ”snabba” kolhydrater och socker höjer insulinnivån, som kan förstärka östrogeneffekten.

Skölj frukterna
Undvik mat som utsatts för bekämpningsmedel. Maten kan innehålla östrogenliknande ämnen som lagras i brösten. Skölj frukt och grönsaker noga.

[email protected]

Menyer som
skyddar brösten

Här är exempel på bröstskyddande menyer. Rätterna, som anpassats till västerländsk matkultur, har sin grund i den asiatiska mattraditionen:

Fem frukostar
Fullkornsflingor
med banan och sojamjölk. Ett glas ananasjuice.

Havregrynsgröt
med lingon,valnötter och lättmjölk. Ett glas apelsinjuice.

Pocherat ägg
på bladspenat överstrött med färskriven parmesanost. Till det rostat fullkornsbröd och ett glas äppeljuice.

Plättar
av bovete med färska bär. Ett glas lättmjölk.
Ett glas juice på mango/guava.

Lättyoghurt
med müsli och apelsinklyftor. Ett glas grapefruktjuice.


Fem luncher

Potatissallad
med morot, sparris, rödkål, äpple, rödlök och persilja på endivesallad plus lite dressing på olivolja och balsamvinäger. En skiva fullkornsbröd därtill. Kiwifrukt som avslutning.
Tortillabröd
på fullkorn fyllt med bönor, råris, broccoli, salladslök, lite mager cheddarost kryddat med salsa på tomat och majs. Fruktsallad på jordgubbar och apelsin som avslutning.
>
Soppa på gurka,
salladslök, grönkål, lättyoghurt och valnötter kryddat med dill och vitlök. En skiva fullkornsbröd. Citronsorbet som avslutning.

Varm baguette
av fullkorn med linser, soltorkade tomater och skivad salladslök.
Till det en sallad på färsk spenat och rödkål med lite tofudressing. Lättyoghurt med vanilj och torkade fikonskivor som avslutning.
Sallad
på små kronärtskocksbottnar, röd paprika, blomkål, champinjoner och gröna ärter över en bädd av råris. Krydda med rostade sesamfrön och dressing på olivolja och balsamvinäger. Mandarinklyftor som avslutning.

Fem middagar

Ragu på svarta bönor
och champinjoner med polenta. Till det en sallad med olika grönsallader och rödkål med lite dressing på olivolja och citron. Citronsorbet med persikoskivor och hallon som avslutning.

Grillad laxskiva
penslad med lite olivolja med salsa på majs och tomat. Till det grönsaksblandning på grönkål och morötter och en skiva fullkornsknäckebröd. Lättyoghurt med ingefära som avslutning.

Chili
med tre sorters bönor, lök, selleri, grönkål och chilipeppar. Till det tortillabröd på fullkorn. Blandad grönsallad med tomat och lätt vinägrettdressing. Honungsmelon och blåbär som avslutning.

Soppa
på svarta bönor, råris och grönsaker efter smak, med en sallad på spenat och apelsin med dressing på olivolja och balsamvinäger. Fikon, valnötter med lite honung och keso med vanilj som avslutning.

Fylld röd paprika
med råris, broccoli, salladslök och russin och med lite mager cheddarost över. Sparris och en skiva fullkornsbröd. Äpple med mandel och valnötter och lättyoghurt med vanilj som avslutning.

Detta kan du också göra
Rör på dig. Motion bryter ner östrogen.
Vakta vikten. Fettceller producerar östrogen, detta gäller speciellt vid fetma över buken och brösten.
Var försiktig med alkohol. Alkohol förstärker östrogeneffekten.
Även ändrad livsstil kan ha skyddande effekt på brösten, menar Bob Arnot: