Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 20 FEBRUARI 1999
  

Påsen räddar min tv-kväll


Ingrid Eliasson plastade in sina fjärkontroller och blev av med besvärliga reaktioner.
Foto: ANDREAS LUNDBERG
Ingrid Eliasson, 62, fick svåra hudbesvär varje gång hon knäppte på tv:n eller videon. När hon plastade in fjärrkontrollen försvann hennes hudsymptom.
– Jag anade att mina besvär kunde ha samband med fjärrkontrollen. Då fick jag idén att pröva med plast. Jag blev väldigt förvånad att det fungerade, berättar hon.
   Ingrid är sedan många år svårt allergisk mot olika ämnen. Hon har dåligt immunförsvar och lider även av en form av ledgångsreumatism med mycket värk. Hon får bland annat besvär av byggmaterial och elektrisk apparatur. När hon till exempel knäppte på tv:n eller videon med fjärrkontrollen blev hon röd och het i ansiktet. Det började klia på armarna och kroppen. Ögonen påverkades också.
  – Jag såg zickzackmönster och var rädd att bli blind.

Slutade se på tv
   Besvären blev så svåra att hon var tvungen att sluta se på tv.
  – Eftersom jag är kraftigt allergisk är min tillvaro begränsad. Man kan inte leva normalt. Man står utanför den sociala gemenskapen och blir mycket ensam.Tv:n har därför varit en stor tillgång för mig. Att då tvingas vara utan tv var mycket jobbigt.
  Hon vet inte var hon fick idén med plasten ifrån. Hon fick bara för sig att pröva.
  – Jag lade fjärrkontrollen för tv:n i en plastpåse och den för videon i en annan. Sakta, men säkert märkte jag att symptomen försvann. Jag blev inte röd och det hettade och stack inte längre i huden. Jag skrattade för mig själv. Kunde det verkligen bero på plastpåsarna?
  Ingrid var glad och tacksam att hon åter kunde se på tv. Men var plasten botemedlet?
  Ingrid hade väninnor hemma. De undrade över plasten kring fjärrkontrollerna och skrattade. En annan bekant var dock positiv och tyckte idén var bra.
  – Men om nu andra personer med besvär också kan bli hjälpta av en sådan här enkel sak så vore det ju fantastiskt, säger Ingrid Eliasson.


Så undviker du farorna
Lennart Olsson , byggnadsingenjör och ordförande i nybildade Riksförbundet mot sjuka hus, har länge kämpat för att myndigheter mer ska uppmärksamma riskerna med kemikalier i vår miljö, inom- och utomhus. Här ger han några råd hur vi själva kan minska risken att påverkas av kemikalier:
Vädra mycket när du stryker. Värmen från strykjärnet kan frigöra giftiga ångor från skumplast som kan finnas i strykbrädan. Eller stryk på en filt, men tänk då på brandfaran.
Använd till exempel inte nya datorer, tv- och stereoapparater direkt. Låt dem först vara påslagna dygnet runt i garage eller annat isolerat utrymme för ”avgasning” i minst två veckor. Då försvinner en stor del av giftiga ämnen som finns i apparaterna.
Sänk temperaturen i rummet och vädra ofta när du arbetar länge vid datorn. Då avges mindre gaser, som dessutom späs ut.
Vänta en tid med att flytta in i ett nybyggt hus eller ny lägenhet sedan hantverkarna är klara.
Se allmänt till att ventilationen är god – och fungerar. Vädra ofta.
Ha korta samtal i mobiltelefon. Batteriet värmer upp hölje och kretskort som kan avge giftiga ämnen.

Symptomen på ”elallergi”
Är det kemikalieförgiftning? Man vet till exempel att kemikalier avger positivt laddade mikropartiklar som kan dras till huden som är negativt laddad. Här är några symptom, det finns ett 40-tal, som förknippas med så kallad ”elallergi” och ”sjuka hus”:
Yrsel.
Andningsbesvär.
Stickningar.
Domningar.
Dåligt minne.
Muskel- och ledvärk.
Sömnsvårigheter.
Koncentrationssvårigheter.

Huvudvärk.
Synproblem.
Hjärtklappning.
Sveda och ljuskänslighet.
Magtarmproblem.
Trötthet.
Klåda.
Sveda och rodnad i huden.

Bakelit – kan ge allergier
Bakelit, en av de första plasterna, består av olika kemiska ämnen, bland annat fenoler, kresoler och formaldehyd. Bakelitliknande ämnen som aminer och isocyanater kan även finnas i annan hård plast.
  Dessa ämnen, som även kan förekomma i byggmaterial, kan bland annat framkalla allergi och orsaka olika besvär hos känsliga personer.
  Plaster med dessa ämnen används bland annat i kretskort och i höljen till datorer, telefoner, mobiltelefoner, tv, video- och stereoapparater och i bilpaneler.
   Källa: Tony Kronevi , toxikolog och patolog, som forskat på giftiga kemikalier i 30 år.

Vanliga plastpåsar skyddar
Har du besvär av tilll-exempel mobiltelefonen eller fjärrkontrollen?
  Pröva att plasta in dem.
  Använd vanlig plast av polyeten, den mest miljövänliga plasten. Den som finns till exempel i plastkassar och i 1- och 2-literspåsar i förpackning. Plasten kan skydda mot giftiga kemikalier från plast-höljen och kretskort, tror man. Plasten skyddar däremot inte mot elektromagnetiska fält.