Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 2 JANUARI 1999
  

Veckomeny för en smalare midja


Menyn ger varje dag cirka 1 400 kalorier. Ungdomar, män och normalviktiga personer bör därför minst lägga till: En portion ris/potatis/pasta/ flingor eller bröd. En portion kött/fisk/mjölk eller ägg. En frukt.
  Beroende på om du vill gå ned i vikt eller inte kan du välja olika fetthalt på mjölkprodukterna.

jenny.arhammar@aftonbladet.se



  Frukost
2 rågbröd, 2 msk messmör, paprikaringar, 2 dl mjölk, 1 frukt.
   Lunch
Pasta rapido
1 portion pasta, 1 burk tomatkross, 1 msk balsamvinäger, 1 tsk farinsocker, 1 krm mald koriander eller fänkål, 1 msk soja, ev lite paprikapulver, 1 msk parmesanost, 5 gröna oliver.
Gör så här: Börja koka pastan. Rör ihop tomatkross, vinäger, socker, soja och kryddor i en kastrull. Koka upp, låt puttra på medelvärme tills pastan är klar. Servera med parmesanost och oliver.
   Mellanmål
1 äpple, 1 knäckebröd, 3 msk keso, 1 tsk marmelad.
   Middag
Kycklingbullar och potatismos
Obs! Kycklingen kommer att ge två middagar. 250 gram kycklingfilé/-kött, 1 ägg, 1 msk mjölk, 1 msk ströbröd, 1 msk riven gul lök, några droppar citron, 1 krm rosmarin, salt. Potatismos: 2 potatisar, lite mjölk, 1 liten vitlöksklyfta, salt, peppar, Valfria grönsaker.
Gör så här: Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla. Finhacka filén eller kör i mixer tills det blir en färs. Knäck ägget i färsen och blanda ned ströbrödsröran. Tillsätt finrivet limeskal, rosmarin, lök, och lite salt. Rulla 5 bullar och gör en platt burgare av resten. Stek i oljan på medelvärme. Spar burgaren till morgondagens lunch. Gör potatismoset så här: Koka potatisen och mosa den i så mycket mjölk att moset får en bra konsistens. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Servera moset med kycklingbullar och valfria grönsaker.
   Kvällsmål
1 slät bulle/lussekatt, 1 dl mjölk.


   Frukost
3 dl lättfil, 3 dl cornflakes, 1 skivad banan, 1 knäckebröd, 1 msk mjukost.
   Lunch
Kycklingburgare
1 hamburgerbröd, kycklingburgaren från igår, tomatskivor, lökskivor, salladsblad.
Dressing: 1 msk kesella mager, 1 msk filmjölk, ketchup, grillkrydda, banan.
Gör så här: Blanda ihop dressingen och smaka av. Ifall du inte har kesella hemma kan du byta ut den mot filmjölk.
  Bre dressingen på brödets nederdel. Lägg på salladsbladet och burgaren.
  Garnera med tomat- och lökskivor och toppa med brödöverdelen.
  Ät en banan till efterrätt.
   Mellanmål
2 knäckebröd, 3 msk mjukost (8%), gurka.
   Middag
Snabba fiskrätten
125 gram torskfilé, salt, peppar, 1 msk rivet citronskal, timjan, 1/2 dl matlagningsyoghurt, 1/2 fiskbuljongtärning, 2 portioner ris (spar en portion till i morgon), Kokta broccolibuketter.
Gör så här: Koka riset. Salta och peppra fisken, skär i kuber.
  Fräs någon minut i teflonkastrull. Blanda yoghurt, citron och timjan. Smula ned fiskbuljongtärning. Häll yoghurtblandningen i kastrullen och låt puttra på svag värme tills fisken är vit. Servera med jasminris och kokt broccoli.


   Frukost
1 portion havregrynsgröt, 1 msk sylt, 1 1/2 dl mjölk, 1 knäckebröd med skinka.
   Lunch
Tonfisksallad
1/2 burk tonfisk i vatten, 1 portion ris, tomat, gurka, isbergssallad, 1 dl gröna ärter. Dressing: 1/2 dl fil, 1–2 tsk senap, 1 tsk honung, örtsalt, dill.
   Mellanmål
1 rågbröd, 1 tsk lättmargarin, 1/2 skivad banan, kanel.
   Middag
Banankassler
2 skivor kassler, 3 färska champinjoner, 1/2 banan, 2 potatisar, kokta haricots verts.
Gör så här: Tärna kassler och svamp. Fräs i teflonpanna på medelvärme tills svampen vätskat ur. Skiva i banan och stek tills den börjat smälta. Ät med pressad potatis och haricots verts.
   Kvällsmål
Mixa 2 dl naturell yoghurt, 2 msk pressad citron, 1 msk socker, 4 isbitar.


   Frukost
2 rågbröd, 1 dl keso, tomatskivor, 1 knäckebröd, 1 msk leverpastej, smörgåsgurka, 2 dl apelsinjuice.
   Lunch
Bakad potatis med böckling
1 bakpotatis, 2 böcklingar, 1/2–1 dl yoghurt, finhackad rödlök, lite finhackat äpple, dill.
Gör så här: Rensa och mosa böcklingen. Blanda med så mycket yoghurt att röran binder ihop. Häll i rödlök och äpple. Krydda med dill. Baka potatisen 3 minuter på varje sida i mikrougn eller cirka 50 minuter i vanlig ugn 200°.
   Mellanmål
Blanda 2 dl fil med 1 msk outspädd juice. Smula ned ett knäckebröd.
   Middag
Broccolisoppa
100 g broccoli, 1 skivad potatis, 1/2 skivad lök, 1 1/2 dl vatten, 1/2 buljongtärning, 1 dl mjölk, örtsalt, basilika, 2 rågbröd med 1 dl keso, örtsalt, tomatskivor.
Gör så här: Koka upp vatten, broccoli, potatis, lök och buljong. Koka 10 minuter. Tillsätt mjölk och kryddor. Puttra några minuter.
  Mixa soppan slät och ät med kesosmörgåsar.


   Frukost
3 dl fil, müsli, rivet äpple.
   Lunch
Kassleromelett
2 ägg, 1 msk mjölk, 1 skiva kassler, 1/2 röd paprika, 1/2 finhackad lök. Valfri sallad.
Gör så här: Hacka kassler och paprika. Fräs dessa med lök i en teflonpanna några minuter. Vispa samman ägg, vatten och basilika. Häll smeten över kasslerröran. Grädda tills ytan nästan stelnat. Vik ihop omeletten, servera med blandad sallad.
   Mellanmål
1 slät bulle, 2 dl mjölk/juice.
   Middag
Renskav med sting
100 gram renskav, 1 lök, 3 färska champinjoner, 1 msk soja, 1/2 dl matlagningsyoghurt, 1 dl gröna ärter, salt, peppar, rosmarin, 3 potatisar, valfria grönsaker.
Gör så här: Fräs renskav, lök och svamp i teflonpanna tills löken mjuknat. Häll på soja, matlagningsyoghurt, ärter och ev lite rosmarin. Puttra ett par minuter. Salta och peppra efter smak. Servera med pressad potatis och valfria grönsaker.
   Kvällsmål
  30 ”salta pinnar”.


   Frukost
2 rostade bröd med 3 msk mjukost, tomatskivor. Mixa en "smoothie” av 1/2 banan, 1 apelsin och 1 1/2 dl naturell yoghurt.
   Lunch
Blodpudding
3 skivor blodpudding, 1 riven morot, riven vitkål, 2 msk lingonsylt, 1 apelsin/3 mandariner.
   Mellanmål
1 liter poppade popcorn
   Middag
Räksoppa med vitlöksbröd (För två personer)
200 gram oskalade räkor, 1/2 msk olja,1/2 gul lök, 10 cm purjolök, 1 stjälk blekselleri, 1/2 dl vitt matlagningsvin, 4 dl vatten, 1 fiskbuljongtärning, 1 tsk tomatpuré, 3 msk matlagningsgrädde, salt, peppar, dill, timjan, 100 gram baguette, 1 mogen tomat i halvor, 2 msk lättmargarin, 1 vitlöksklyfta. örtkryddor.
Gör så här: Skölj och skala räkor. Fräs skalen i oljan i en tjockbottnad gryta några minuter.
  Finhacka grönsaker och tillsätt dem. Häll i vin, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Koka i en kvart.
  Sila vätskan från skal och grönsaker och tillsätt matlagningsgrädde. Smaka av med kryddorna och låt koka upp. Lägg i räkor och låt bli varmt.
  Skiva baguetten. Blanda margarin med pressad vitlök. Gnid in ovansidorna först med margarinblandningen, sedan med tomathalvorna.
  Strössla över valfria örter. Grilla på övervärme i ugnen några minuter tills bitarna fått färg.
   Kvällsmål
Fruktkräm
150 gram frukt, 1 dl vatten, 1 msk socker, 1–2 tsk citron, 3/4 msk potatismjöl i 1/2 dl vatten, ev kanel.
Gör så här: Skär frukten i småbitar. Koka upp vätskan och sockret. Häll i frukten och koka på svag värme i fem minuter.
  Häll i potatismjölslösningen och koka upp till första bubblan.
  Svalna under lock.


   Frukost
3 dl fil, 3 dl flingor, ev 1 msk socker, 1 knäckebröd, 1 msk messmör, paprikaringar.
   Lunch
1 portion risgrynsgröt (finns att köpa som färdigmat. En portion=250 gram), ev 1 msk socker, kanel, 1 apelsin, 1 rågbröd, 1 tsk lättmargarin, 1 skiva skinka, tomatskivor.
   Mellanmål
5 pepparkakor/8 mariekex.
   Middag
Lamm med klyftpotatis
1 lammkotlett, 1 vitlöksklyfta, timjan, salt, 3 potatisar, salt, grönsallad med tomat och rödlök.
Gör så här: Gnid in kotletten med pressad vitlök, timjan och en aning salt. Klyfta potatisen och koka den fem minuter i lättsaltat vatten. Lägg kotletten på en ugnsform och lägg potatisen runtom. Grilla i cirka 15 minuter eller tills kotletten är genomstekt. Skär bort fettet före servering.
   Kvällsmål
   Skiva ett äpple och strö över kanel. Tillaga i mikrougn någon minut tills äpplet mjuknat. Servera med 1 dl glass.