Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 26 SEPTEMBER 1998
 

Medlet stoppar snuvan
Ny studie visar att röd solhatt lindrar


Röd solhatt lindrar och kan – i bästa fall – göra underverk vid förkylning. En studie visar att solhatten verkar hämmande på tillväxt av virus och bakterier.
Foto: MAGNUS TORLE
En ny studie visar att extrakt av röd solhatt lindrar förkylning.
  Man blir också snabbare av med sina besvär.

Echinaforce-studien är den första – och hittills enda – som godkänts av läkemedelsverket. Det innebär att preparat är lika strängt granskat som ett vanligt läkemedel. Studien är publicerad i Schweizerische Zeitschrift für Ganzheits Medicin.
  – Det är viktigt att ta preparatet direkt när man känner de första förkylningssymptomen, säger infektionsläkaren som lett studien, Rose-Marie Brinkeborn vid Elisabethsjukhuset i Uppsala.
  Hon hade inte räknat med att skillnaden mellan dem som fick röd solhatts-preparatet Echinaforce och kontrollgruppen skulle bli så stor. 68 procent av de som fick medlet fick lindrigare symptom. De tillfrisknade snabbare än de som fick placebo. Röd solhatt verkar hämmande på tillväxt av virus, bakterier och svamp.
  Testpersonerna fick bedöma 12 olika symptom, bland annat rinnande näsa, nysningar, feber och hosta.

Snabbar på förloppet
  – Slutsatsen blev att de som fick röd solhatt inte fick lika svåra symptom, säger Rose-Marie Brinkeborn. Preparatet botar inte, men det lindrar och snabbar på förloppet.
  Hennes råd till dem som vill undvika förkylning är att ha röd solhatt hemma och ta det så snart man känner de första symptomen.
  – Man bör också ta den högsta angivna dosen från början.
  Det finns flera olika medel på marknaden som innehåller röd solhatt.
  – Vi undersökte just Echinaforce, men troligen har de andra preparaten samma verkan.
  En tidigare studie visar att Echinagard, som också innehåller röd solhatt, skyndar på förkylningen. De som fick medlet tillfrisknade på sex dagar. Kontrollgruppen var däremot sjuk i nio dagar.
Vivvi Toikkanen


Stimulerar immunförsvaret
Echinacea purpurea, röd solhatt, är en ört som länge använts mot förkylning. Främst används den del av växten som finns ovan jord, men även roten används. Man tror att röd solhatt stimulerar immunförsvaret och att det har en hämmande effekt på virus. Det stimulerar också aktiviteten hos de vita blodkropparna.
Biverkningar: I Echinaforce-studien fick två procent biverkningar. Mest handlade det om lätt illamående. En del kan reagera med nässelutslag.
Medel med röd solhatt:
Echinaforce
Echinagard
Esberitox X
Andra medel:
Kan Jang - är ett slemlösande och hostdämpande medel.
C-vitamin - Botar inte, men lindrar förkylningen.
Zink - tros förkorta förkylningstiden.

Har du provat natur-medel mot förkylning?
Kjell Lönnå, 62, programledare och sångare:
  – Jag har provat C-vitaminer och Echinagard. Jag tyckte att det hjälpte, men det kan ju ha varit palceboeffekten. Jag försöker sova mycket om jag har en förkylning.

Lill Lindfors, 58, artist
  – Esberitox har jag provat. Jag tror att det dämpar förkylningen. Jag brukar också skölja näsan med jodsalt. Annars tänker jag på att dricka mycket vatten, äta frukt med mycket C-vitaminer och att sova ordentligt.

Ulf Elfving, 55, programledare: - Jag använder en naturspray som heter Nozoil mot torra slemhinnor. Jag blir inte friskare, med det känns skönt. Om jag känner att det börjar sticka i halsen brukar jag gurgla med jodsalt. Annars äter jag vitlökskapslar och c-vitaminer.

Malin Baryard, 23, ryttarinna:
  – Nej. Jag har inte provat något naturmedel, det har inte blivit av. Jag brukar köra på som vanligt. Det känns värre att stanna i sängen så jag brukar jobba.

Läs mer:
Alla nya naturläkemedel - hela listan på preparaten