Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  



Löss i familjen – vad gör jag?

Granskat av: Rolf Löf, specialist i allmänmedicin

 
En huvudlus är högst 3-4 mm lång


Löss, eller huvudlöss som de också kallas, är ett vanligt problem. Dessa insekter överförs mellan människor genom tät kontakt eller genom att man använder samma mössa eller kam.

Det är viktigt att betona att löss inte har något med dålig hygien att göra. Man kan få löss även om man tvättar håret och duschar varje dag. 

Hur får man löss?  
Förr skämdes man om man fick löss, eftersom det betraktades som ett tecken på dålig hygien eller fattigdom. Så är det alltså inte. 

Idag har de flesta kommit över den uppfattningen och löss betraktas bara som ett obehagligt problem. 
Om du får höra att det finns löss på dagis, i skolan eller hos kompisar ska du därför inte få panik. Idag finns det medel som bekämpar lössen effektivt.


 Vad är löss?

Lusen är en gråfärgad liten insekt som lever bland hårstråna på kroppen, oftast i huvudhåret. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar.
Det är svårt att få syn på själva lusen, eftersom den är grå och rör sig otroligt snabbt. Däremot kan man se äggen. De är vita och klibbiga och sitter fast på hårstråna cirka en halv centimeter från hårbottnen. Äggen kläcks efter en vecka.


Hur märker man att man har löss?
De första symptomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbottnen kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbottnen. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.

 

 

Så här får du bort lössen.
Medel som tar död på både löss och ägg är receptfria och finns på apoteket. När du har använt lusmedlet ska håret kammas igenom för att få bort äggen. Apoteket har speciella luskammar vars tänder sitter extra tätt.

Para:
Preparatet sprayas i torrt hår, nära hårbottnen. Sprayen ska fördelas på flera olika ställen och sitta kvar i håret 30 minuter. Efter det tvättas håret med vanligt schampo och sköljs noggrant. Medan håret är vått ska det kammas igenom med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta dagar.

Prioderm: Fördelas och masseras in i torrt hår. Håret får lufttorka och preparatet ska sitta kvar 12 timmar. Efter det tvättas håret och sköljs noggrant. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta dagar.

NiX: Håret tvättas med vanligt schampo och preparatet masseras in i handdukstorrt hår och i hårbottnen. Medlet ska sitta kvar i håret i tio minuter och sköljs därefter ur. Använd en ren handduk att torka med. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas, om det behövs, efter åtta dagar. Håret tvättas med vanligt schampo och preparatet masseras in i handdukstorrt hår och i hårbottnen. Medlet ska sitta kvar i håret i tio minuter och sköljs därefter ur. Använd en ren handduk att torka med. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas, om det behövs, efter åtta dagar.

Crinopex Forte: Håret tvättas med vanligt schampo och torkas med handduk. Ett par kapsyler av preparatet masseras in i håret så att det bildas skum. Låt sitta i 15 minuter. Håret sköljs noggrant och torkas med ren handduk. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta till tio dagar. Håret tvättas med vanligt schampo och torkas med handduk. Ett par kapsyler av preparatet masseras in i håret så att det bildas skum. Låt sitta i 15 minuter. Håret sköljs noggrant och torkas med ren handduk. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta till tio dagar.