Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Yrseln får världen att snurra

178 Yrseln bara kom över mig. Jag trodde jag fått en hjärntumör.
Foto: RIKARD LAVING
Du vet inte när världen börjar snurra nästa gång.
  Det kommer över dig när som helst.
  Yrsel är en folksjukdom som begränsar vardagen för 100 000-tals människor.
  Men det går att få hjälp.
Plötsligt snurrar världen runt som en karusell. Du mår illa, kräks och svettas. Det kan var första tecknet på en yrselsjukdom.
  –De som drabbas av återkommande yrselattacker blir väldigt oroliga. Första tanken kan vara att man har en hjärntumör eller någon annan allvarlig sjukdom. Men är yrseln det enda symtomet handlar det oftast om en sjukdom i balansorganet, säger Johan Bergenius, överläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska sjukhuset.
  Till Yrsel- och balansmottagningen kommer personer som haft långvariga besvär av yrsel. Olika specialister som neurologer, hjärtläkare, öronläkare, psykiatriker och sjukgymnaster samarbetar för att hitta orsaken och ge rätt behandling.

Yrseln tär på själen
  
– Många som kommer till oss har tappat hoppet om att någonsin bli bra. Deras liv är en katastrof. De är ständigt oroliga för när nästa yrselattack ska komma.
  – Jag har haft patienter som arbetat som takläggare och tvingats byta yrke för att de inte vet om yrseln ska komma när de står trettio meter ovanför mark, säger Johan Bergenius.
  Det tär på själen att leva i en värld som utan förvarning plötsligt snurrar åt alla håll.
  – Dessutom kan yrsel vara ett symtom på panikångest och då är det viktigt att man får en grundlig utredning av en psykiatriker.

Vanligt även bland yngre
  
Studier som gjorts i Sverige visar att bland yngre människor har 20 procent av kvinnorna och 15 procent av männen upplevt någon form av yrsel. Bland äldre över 75 år drabbas ungefär hälften.
  – Oftast beror inte åldersyrseln på någon specifik sjukdom. När vi åldras försvagas synen, känseln och balanssinnet tillsammans med många andra
system i hjärnan. Men det går att förbättra balansen genom träning av hjärnan, säger Johan Bergenius.

”Jag trodde det var en hjärntumör”
En lätt förkylning var början till flera veckors helvete för Tomas Karström, 24.
  – Yrseln bara kom över mig. Jag trodde jag fått en hjärntumör.
Tomas Karström har alltid sysslat med olika idrotter och tränat på gym. Förra våren drabbades han av en förkylning.
  – Jag låg i säng under helgen men gick sedan till jobbet. Som vanligt gick jag till gymmet. Efter en timme var jag helt slut.

Ignorerade symtomen
  
Två veckor senare blev han sämre, tappade balansen och var nära att svimma.
  – Jag försökte ignorera det och fortsatte som vanligt.
  Attackerna kom allt oftare. Snart kunde han inte gå längre sträckor.
  – Det snurrade runt i huvudet nästan hela tiden. Till slut kunde jag inte gå och handla själv. Benen vek sig när jag stod i kön.
  Efter ett dygn på sjukhus fick han åka hem igen. Troligtvis hade Tomas Karström fått ett virus på balansnerven. Han blev sjukskriven några veckor.
  – Jag tog det lugnt, tog korta promenader. Det tog flera månader innan jag var återställd.
  Nu tränar han igen, men med en ny inställning.
  – Jag tar en dag i taget. Om en förkylning är på gång eller om jag är ovanligt trött tränar jag inte. Jag vill aldrig drabbas av yrsel igen.

Camilla Nilsson

Marlene botades från sin yrsel


Balansorganet finns i örat
Det 15 millimeter stora balansorganet sitter i innerörat och består av vätskefyllda gångar. Balansorganet har tre båggångar och två hinnsäckar.
Båggångarnas sinnesceller känner av huvudets rörelser framåt, bakåt och åt sidorna.
Hinnsäckarna signalerar raka rörelser, som till exempel när vi åker bil eller hiss.
När vi rör på huvudet samarbetar de båda balansorganen och skickar impulser mellan balansnerverna. Vid en snabb huvudrörelse åt höger ökar signalerna till höger balansnerv och minskar i vänster. Den kompensationen gör att vi kan hålla balansen och ha stöd med hjälp av synen trots hastiga huvudrörelser.

De tre vanligaste yrselsjukdomarna
1. Virus på balansnerven
Symtom: Yrseln kommer som en blixt från klar himmel. Omvärlden snurrar. Illamående och kräkningar är vanligt. Yrseln sitter i någon vecka. Många känner sig ostadiga flera månader efter den akuta yrseln försvunnit.
Beror på: Trots sjukdomens namn är det inte säkert att den orsakas av ett virus. Yrseln uppkommer av att balanssignalerna från det ena örat av någon anledning inte längre når hjärnan. Den andra sidan fortsätter ändå att sända signaler vilket leder till obalans.
Behandling: Eftersom det ena balanssinnet inte längre fungerar behöver hjärnan tränas upp så att den kan ta emot signaler från enbart ett öra. Det är viktigt att man rör sig mycket. Speciella träningsprogram finns.

2. Ménières sjukdom
Symtom: Återkommande yrselanfall, ofta med illamående och kräkningar som sitter i från en halvtimme upp till fem timmar. Försämrad hörsel, öronsus och ”lock för öronen”.
  Vid längre tids sjukdom kan droppattacker förekomma, det vill säga att man plötsligt ”tappar” fotfästet och ramlar.
Beror på: Troligtvis orsakar Ménières sjukdom yrsel genom en ökad mängd vätska i innerörat, men man vet inte varför det blir så. Stress är en vanlig utlösande faktor.
Behandling: Yrseln kan dämpas med hjälp av samma mediciner som man tar för sjösjuka.
  För att förebygga attackerna kan man ta vattendrivande medicin och saltreducerad kost.
  Det går också att operera örat och suga eller trycka ut vätskan som samlats i inner-örat så att den upptas av hjärnvätskan. Just nu pågår en studie över hela landet där man testar effekten av denna behandlingsmetod.
  En annan effektiv metod är dränageoperation av örat eller att bedöva balanscellerna i innerörat. Efter bedövningen slås det ena balansorganet ut och man får träna upp balansen igen. Denna metod är effektiv och 90 procent blir fria från sin yrsel.
  
3. Lägesyrsel
Symtom: Uppstår plötsligt när man böjer huvudet fram eller bak eller vrider på det.
  Yrselanfallet varar i max 30 sekunder, men återkommer var gång man rör på huvudet.
Beror på: Lägesyrsel kan uppkomma efter ett hårt slag mot huvudet eller efter virus på balansnerven. Men oftast vet man inte vad som orsakat yrseln.
  Yrseln kommer av att öronkristallerna i hinnsäckarna har lossnat och flyter omkring i örats båggångar.
Behandling: Med speciella huvudrörelser går det att föra kristallerna tillbaka in i hinnsäcken där de troligtvis löses upp.
  De flesta blir friska av denna behandling, men hos vissa lossnar kristallerna igen.

Källa: Johan Bergenius överläkare på Yrsel- och balansmottagningen, Karolinska sjukhuset.