Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

stärkande ljus när solen sviker

284 Med en egen ljusterapilampa hemma kan man bibehålla hormonbalansen när höstmörkret kommer krypande.
Foto: MATS FOGEMAN
Hallå? Var tog den vägen?
  Den där stora runda gula saken tog en riktigt lång semester från Sverige i sommar.
  Ljusterapi kan vara räddningen från höstdepressionen som smygstartade redan i juli.
  
Millenniets första sommar kommer att gå till historien som en av de värsta.
  Översvämningar, tjocka tröjor och charterresor har varit nyckelorden.
  Inte konstigt då att experterna spår en ökning av skilsmässor och depressioner lagom till hösten.

Många påverkas
  
Var femte svensk känner av årtidsväxlingarna, allt från trötthet och håglöshet till riktiga depressioner med självmordstankar. Kroppens naturliga rytm hinner inte med och många känner trötthet och olustkänslor. Vi blir olyckliga, helt enkelt.
  Får vi för lite ljus utsöndrar tallkottkörteln ett överskott av sömnhormonet melatonin och vi tappar sexlusten, tröstäter och får relationsproblem.
  På grund av årets trista solfattiga sommar riskerar fler än vanligt att bli utbrända och drabbas av årstidbunden depression, som vanligen slår till först när höstmörkret faller.
  För en del personer kan det räcka med en veckas solsemester för att få tillbaka livsandarna, men för andra blir det bara en tillfällig kick som försvinner när de kliver av planet på Arlanda.
  Medicinen då kan vara ljusterapi.

Ger kraft och styrka
  
Med ljusterapi påverkas hormonbalansen, så att produktionen av melatonin minskar och stresshormonet cortisol ökar.
  I stora vitmålade rum med starka dagsljusrör hämtar patienten kraft och styrka och lurar kroppen att tro att det är sommar och sol.
  Patienten blir lyckligare, piggare och sover bättre.
  Det är rumsupplevelsen som är det viktiga. Ljusstyrkan i rummet är tio gånger så hög som den i vanlig hem- eller arbetsmiljö.

Behovet är stort
  
Än så länge är det ganska svårt att få remiss till ljusterapi, eftersom det bara finns ett 50-tal ljusrum i landet.
  – Runt fyra procent av landets befolkning är i akut behov av ljusterapi, säger Bengt Kjellman, chef för ljusterapibehandlingen på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
  Men det finns andra vägar om man längtar efter ljus.
  Flera privata kliniker har behandling och det går att köpa en egen ljusterapilampa, men enligt Bengt Kjellman bör man rådgöra med läkare innan man köper lampan.
  Att inreda ett ljusrum hemma är dyrt, 25– 30 000 kronor får man vara beredd att betala.
  Ljusterapi finns i dag på ett tiotal orter i Sverige.

Två varningar:
För mycket ljus kan leda till att man blir hyperaktiv. Det kan bli som en drog, eftersom man blir pigg och uppåt efter behandlingen. I regel känner dock patienter hur mycket ljus de behöver.
Det går inte att använda vilken lampa som helst för ljusterapi. Vanligt klart ljus i till exempel en stark halogenlampa på en arbetsplats kan ge skador på hud och ögon om lampan används för ljusterapi. Ljuskällan bör ha säkerhetstestats. De som är intresserade av ljusterapi gör klokt i att kontakta expertis innan de köper en ljusterapilampa.

Så kan du behandla dig själv
Rådgör med läkare innan du påbörjar ljusbehandlingen.
Philips tillverkar en lampa för hemmabruk, Bright light HF 3300, som finns att köpa i elfackhandeln för drygt 3000 kronor.
Företaget Valotaina saluför ”Solstråle”-lampor till praktiskt taget samma pris som man får betala för en vanlig kvalitetsbelysningsarmatur.
Avståndet är viktigt. De mindre ljuslamporna ska stå på 0,5-1 meters avstånd. Sov inte med ljuset tänt och använd inte skyddsglasögon.
Ljusterapin är bäst på morgonen om du har ett dagjobb. Använd lampan som väckarklocka med hjälp av en timer. Är du kvällstrött eller jobbar natt kan du använda lampan en timme före arbetet eller för att orka hålla dig vaken när du är hemma.
Börja behandlingen innan du är riktigt deprimerad. I mitten av september är lämpligast för att undvika vinterbesvären. Det tar fyra till åtta dygn innan du märker någon effekt. Använd lampan flera gånger i veckan.
Har du känsliga ögon kan du ställa lampan snett framför dig lite längre från ögonen, men ljuset är inte farligt. Personer med grå starr ska inte använda ljusterapi!

Petra Holm