Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Låt inte vädret besegra dig
Så håller du dig frisk i höst

161 Regn, regn och mera regn – så har en stor del av årets sommar varit. Det dåliga vädret och bristen på dagsljus kan öka risken för höstdepressioner.
Foto: AP
Sommaren var värre än vanligt
Trots ett par värmeböljor och toppnoteringen 33° i Kristianstad har sommaren varit kall, regnig och mulen.
  – Vi har haft ovanligt lite sol den här sommaren, säger Haldo Vedin på SMHI.
  – Medeltemperaturen har visserligen bara legat någon grad under det normala, men det beror på att nätterna har varit varma. Dagstemperaturerna däremot har varit betydligt lägre än normalt.
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, är ett välanvänt uttryck. Men i praktiken, på semestern, är det lätt att hålla sig för skratt när regnkappan åker fram för fjortonde dagen i rad. Då finns det definitivt dåliga väder. Den som säger något annat kan ta sin regnrock och gå.
  Ut i regnet.
  Millenniets första sommar har varit regnig, kall och blåsig. Inte ens de så kallat solsäkra orterna har uppvisat fint väder. Och inte nog med att vädret kan ha förstört din semester, det kan förstöra hela din höst också. Solfattiga somrar ökar troligen risken att drabbas av höstdepression. Främst har det med psykologiska faktorer att göra. Men det kan också handla om rent fysiologiska processer.
  Vi har en biologisk klocka i kroppen som styr vakenhet och sömn genom hormonsystem. Klockan styrs av tillgången på ljus och fungerar sämre när dagarna är korta. Det är en av orsakerna till att många drabbas av depression på hösten och vintern.

För lite ljus
  Under sommaren är visserligen tillgången på dagsljus lika stor oavsett hur många soltimmar vi har, men väljer man att vistas mindre ute för att vädret är tråkigt får man ändå för lite ljus.
  – Det här kombineras också med psykologiska faktorer. Man har förväntningar inför sommaren som inte infrias och det skapar en stress i hela systemet. Är man trött och slutkörd behövs en rejäl uppladdning för att hämta igen sig. Får vi nu dessutom en mörk höst kommer fler drabbas av depression och troligen riskerar fler även att få en vinterdepression, säger Rikard Küller, professor i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola.
  Sommaren ska fungera som uppladdningstid både psykiskt och fysiskt. Missnöje knäcker den uppladdningen och ger ett sämre utgångsläge inför hösten med minskad motståndskraft mot stress och depression.
  – Det är oerhört viktigt att man känner att man har fått ut något av semestern. Det behöver inte vara något märkvärdigt, bara man utnyttjar ledigheten till att koppla av så att stresskänslan försvinner, samt att vistas utomhus även om det inte är soligt. Det är bästa sättet att ladda inför hösten, säger Rikard Küller.


Så håller du dig pigg trots regnet
Sömnen
Det händer när du får för lite ljus:
Man får svårare att somna och sömnen blir ryckig. Det ger svackor under dagen där man tappar i koncentration och blir trött på fel tider.
Så här kan du göra:
Sitt inte uppe för länge på kvällarna utan gå och lägg dig med ljuset. Sov i ett rum där dagsljuset kan sila in och väcka dig så att du vaknar tidigare. Att sitta uppe på natten och sova länge på dagen är det sämsta för den biologiska klockan. Det är mycket bättre att hänga med i den rytm som soldygnet har.
Mattips:
Ät inte ett stort mål strax före läggdags. Det kan ge mardrömmar och ryckig sömn. Varm mjölk, banan och choklad innehåller ämnen som kan göra det lättare att somna.

Aptiten
Det händer:
Brist på dagsljus kan ge ökad aptit – framför allt på kolhydrater som också tycks påverka det hormonsystem som styr den biologiska klockan. De flesta människor går därför upp i vikt under vintern och ned i vikt under sommaren.
Så här kan du göra:
Ät på regelbundna tider och låt de största måltiderna vara under dagens ljusaste timmar. Detta är särskilt viktigt vid skiftarbete då man kanske inte får något dagsljus.
Mattips:
Fibertät mat ökar mättnadskänslan och ger en jämn blodsockerkurva. Välj hellre färsk frukt än juice. Undvik måltider som bara består av kolhydrater som pasta, ris, bröd och potatis. Kombinera med proteiner i form av kött, fisk, ägg eller bönor.

Sinnesstämningen
Det händer:
Hög halt av sömnhormonet melatonin och låg halt av lyckohormonet serotonin kan ge depression hos känsliga människor. Det finns studier som tyder på att hälften av alla svenskar har någon slags årstidsbunden nedstämdhet som beror på för lite dagsljus. En obalans i det här hormonsystemet kan också orsaka extrema humörsvängningar åt andra hållet med maniska perioder som följd.
Så här kan du göra:
Lev i takt med soldygnet. Vistas ute i dagsljuset mycket även om det inte är sol.
Mattips: Frukt och grönsaker ger vitamintillskott som kan motverka depression. Rent socker kan däremot skapa obehagliga svängningar i humöret. Kaffe och svart te piggar upp de flesta, men kan sedan sänka humöret för känsliga.

Lustkänslor
Det händer:
Melatoninet kontrollerar produktionen av hormoner som styr närhetsbehovet och ökar lusten att vårda och smeka. En följd av årstidsbunden nedstämdhet blir minskad lust till intimitet och till att träffa folk. Man blir mer tillbakadragen och asocial.
Så här kan du göra:
Rör mer på dig, särskilt utomhus. Motion och träning frisätter endorfiner, också kallade kroppens eget knark, som bland annat ökar välbefinnande och minskar fysisk smärta.
Mattips:
Enligt indisk ayurvedisk filosofi ska måltiden innehåller alla smakerna: beskt, sött, surt och salt. Prova – det kan ge ökad harmoni. Ett ämne i ren kakao ger en känsla av välmående. Det kan sänka spänningar och kanske öka lusten till intimitet.

Orken
Det händer:
Den fysiska orken går ned. Stresströskeln sänks och det kan bli svårare att hålla flera bollar i luften samtidigt. Man kan sjunka in i en håglöshet som minskar lusten att engagera sig i både människor och aktiviteter.
Så här kan du göra:
Ät mer frukt och grönt och sköt om kroppen även inifrån. Utsätt dig för hanterbara ansträngningar, både fysiskt och psykiskt. Varva med stunder av stillhet då du läser, mediterar eller lyssnar på musik. Hitta din egen livstakt – ett måste för att undvika stressfällan.
Mattips:
Långsamma kolhydrater som ger energi under hela dagen finns till exempel i pasta, fiberrikt bröd, grönsaker och råris. Gå aldrig hungrig. Fyll ut tallriken med grönsaker och ta en frukt när du känner sötsug.

Varför är vädret som det är?
Solen, jordens rotation och jordaxelns lutning styr vädret.
Jordaxelns lutning ligger bakom årstiderna.
Jordens rotation ger växlingar i vädret.
Solenergin ger värme och orsakar tryckvariationer.


Symptom på
mörkerdepression

Onormal trötthet.
Koncentrationssvårigheter.
Ökat sömnbehov.
Nedstämdhet.
Ökad aptit.
Sug efter sötsaker.
Viktökning.
Minskad sexlust.
Tankar på döden.
Dra nytta av mörkret Använd regniga dagar till att normalisera dina sovvanor. Vi sover mindre än förr och många sover alldeles för lite. I genomsnitt vill svenskarna sova 35 minuter mer än de gör.
Att sova är livsviktigt för både kropp och själ. Under sömnen rensas trasiga celler bort och nya skapas. Drömmarna hjälper psyket att bearbeta dagens händelser och är viktiga för välbefinnandet.