Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Fyll din korg med godsaker

260 Svampexperten Pelle Holmberg har hittat en stor kantarell. I blötare klimat kryper kantarellen gärna upp på bergspartier och hällar.
Foto: ANDREAS LUNDBERG
Sensommarsolen strilar in mellan trädtopparna. Under löven skymtar något gult och välbekant.
  Tack vare allt regn är det gott om svamp i år.
Vanligtvis innebär svampplockning en oändlig väntan: att strosa runt i timmar för att senare konstatera att det bara blev några enstaka kantareller i korgen. Men i år är det rena svampinvasionen. Redan i juli tillbringade många semesterdagarna i skogen på jakt efter delikatesserna.
  – Det verkar bli en ovanligt artrik höst med många ovanliga svampar. Jag skulle bli förvånad om det inte blir ett fantastiskt svampår, säger Klas Jaederfeldt på svampherbariet vid Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm.

Svampen gillar regnet
  
Den varma och regniga sommaren har gett extra mycket kraft åt svampmycelen som därför fått en månads försprång. Ju blötare det är, desto mer gynnsamt för olika svamparter.
  Pelle Holmberg,
svampexpert och författare till en rad svampböcker, tror också att det blir rikligt med matsvamp.
  – Ännu är det spekulationer. Fast jag tror att det blir mycket kantareller för de gillar regn. Likadant blir det med karljohansvampen som först kräver värme, som i maj månad, sedan regn för att växa till sig. Men det får inte regna för mycket under sensommaren, säger Pelle Holmberg.
  Förtjust berättar han om den sällsynta, vita albinokantarellen och den rodnande hartryffeln som rapporterats på flera håll. På sina strövturer på Mälaröarna i Stockholm har han också lagt märke till de många sopparna. Men i år växer inte svampen på de vanliga ställena.
  I ett blötare klimat kryper gärna kantarellerna upp på bergspartier och hällar. Enligt ”Nya svampboken” finns det mest matsvamp i skog med gran, björk och tall i en kuperad terräng med stenar och omkullfallna träd.
  Pelle Holmbergs anser att ovana svampplockare ska satsa på välkända sorter.
  – Börja med kantareller och taggsvamp. Sedan kan man fortsätta med karljohan och övriga arter i soppsläktet som har en tvättsvampsliknande undersida. Undvik däremot skivlingarna som är svårare att känna igen.
  De flesta plockare väljer bara välkända svampar. Tyvärr finns det en del missuppfattningar om svamp, som att ”om svampen smakar gott är den ogiftig”. Det stämmer inte heller att giftet försvinner om man steker svampen med lök.

Rensa med en gång
  
– Många låter den orensade svampen ligga in en plastpåse i flera dagar innan de tar hand om den. Då hinner bakterierna växa till sig rejält. Om man inte steker eller kokar svampen ordentligt kan man få magont, säger Klas Jaederfeldt.

Fotnot:
Det finns flera bra svampguider på nätet. Testa de här adresserna:
http://www.nrm.se/
http://www.svampkonsulent.nu

200 blir sjuka av giftsvamp varje år
I år växer det rikligt med giftig flugsvamp och giftspindelskivling. Två lömska svampsorter som kan slinka med i korgen.
  Följ därför svampbokens råd och plocka bara de svampar du är riktigt säker på.
  
”Alla svampar är ätliga, men några av dem bara en gång”. Så lyder några rader i Lennart Möllers bok ”Environmental medicine” som nyligen gavs ut. Detta stämmer alltför väl med verkligheten. Varje år blir 200 svenskar så sjuka att de måste söka läkarvård efter att ha ätit giftig svamp. Varje år riskerar ett tiotal av dem att drabbas av svårare lever- eller njurskador.
  – Vi brukar få runt 1 500–2 000 telefonsamtal om svampförgiftning varje år. Men i höst blir det nog många fler, säger Christine Karlson-Stiber, överläkare på Giftinformationscentralen.
  Giftsvamparna har olika gifter, vissa påverkar magtarmkanalen, andra påverkar nervsystemet eller skadar inre organ. Några exempel är giftspindelskivling, vitflugsvamp och lömsk flugsvamp.

Giftspindling är lömskast
  
– En av de otäckaste är giftspindlingen. Den ger inte några eller bara diffusare symptom under de första dagarna. Sedan får personen en allmän sjukdomskänsla och visar tecken på skada i njurarna. Njurfunktionen kan bli utslagen för all framtid.
  I år är det även gott om panterfläckig flugsvamp som lätt förväxlas med stolt fjällskivling. De unga exemplaren kan lätt förväxlas med andra svampar.
   När man misstänker svampförgiftning börjar ett detektivarbete på Giftinformationscentralen.
  – Vi gör en noggrann bedömning från fall till fall. Utifrån symptomen kan vi bedöma om de behöver åka till sjukhus. Vi frågar var de plockat svampen, vilken miljö den vuxit i, hur den såg ut. I bästa fall finns det svamprester kvar som vi kan be en svampexpert undersöka i efterhand, säger Christine Karlson-Stiber.

Agneta Borgström


10 steg för en lyckad svamptur
Ta med en bra svampbok och gå gärna en svampkurs.
Använd en korg, helst med fack för olika sorter.
Plocka aldrig svamp i plastpåse för det utvecklas lätt bakterier i den täta miljön.
Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.
Ta bara svamp som känns fast och frisk.
Skär bort allt som är insektsangripet och maskätet.
Använd gärna svampkniv med styvborst i änden för att ta bort jord och skräp.
Tillaga svampen samma dag.
Fräs eller stek svampen i minst 15-20 min.
Ät aldrig rå svamp i till exempel sallader.

Källa: Naturhistoriska riksmuséet/ sektionen för kryptogambotanik, svampexpert Pelle Holmberg

Har du ätit giftsvamp?
Slå 112 till Giftinformationscentralen.
Var beredd att svara på frågor som var du plockade svampen och i vilken miljö den växte.
Om du har fått ont i magen strax efter att du ätit svampen – försök kräkas. Om det inte går ta medicinskt kol. Det finns att köpa på apoteket.